Puheenaihe

Suomalaiset murehtivat ilmastosta jo niin paljon, että se aiheuttaa psyykkisiä oireita – näin kannattaa toimia, jos huomaat oireita ilmastoahdistuksesta

Agata Anttonen

Ilmastoahdistuksessa on kyse vaikeista tuntemuksista, jotka kumpuavat merkittävässä määrin ympäristöongelmista ja niiden uhasta, todetaan Helsingin yliopiston tutkimuksessa.

Konkreettisia esimerkkejä ilmiöstä ovat Suomen viime kesän kovat helteet ja Ruotsin metsäpalot, jotka herättivät monissa ihmisissä ilmastoahdistusta.

– Samaan aikaan esiintyi sosiaalisia jännitteitä, jotka ovat kaikkinensa yleinen piirre ympäristö- ja ilmastoahdistukseen liittyen: osa suomalaisista iloitsi uimarantojen lämmöstä ja osa suri maailman tulevaisuutta, TT Panu Pihkala toteaa tutkimuksessaan.

Ilmastoahdistus on ei selity psyykkisellä haavoittuvuudella, kertoo tutkimusraportin julkaissut MIELI Suomen Mielenterveys ry.

– Ilmiö on ymmärrettävä reaktio suhteessa laajoihin ympäristöongelmiin. Yhteiskunnassa tarvitaan uudenlaista osaamista ympäristöongelmien aiheuttaman ahdistuksen tunnistamiseen ja purkamiseen. Sitä kokevat ihmiset, mukaan lukien lapset ja nuoret, tarvitsevat tukea vaikeiden tunteiden käsittelyssä, toteaa Mieli ry:n kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck.

Pihkalan mukaan osa ihmisryhmistä, kuten nuoret, kokee ilmastoahdistuksen terminä omakseen. Osa kokee ilmiöön liittyviä oireita, mutta kutsuu niitä eri nimillä. Näin on esimerkiksi monien maanviljelijöiden kohdalla, Pihkala sanoo.

– Ilmiö kärsi pitkään sosiaalisesti rakentuneesta vaikenemisesta. Aihe oli niin vaikea ja kipeä, että siihen liittyviä oireita usein väheksyttiin, Pihkala kertoo.

Pihkalan mukaan ahdistus voi olla ongelma, jos se on niin voimakasta, että henkilö lamaantuu. Vakavimmillaan toimintakyky voi lamaantua kohdatessa ilmastonmuutokseen liittyviä uutisia, vaikutuksia ja uhkakuvia. Käyttäytymiseen voi myös ilmaantua esimerkiksi kierrättämiseen liittyvä korostunutta suorittamista.

– Lähtökohtaisesti ilmastoahdistus ei kuitenkaan ole sairaus, vaan ymmärrettävä reaktio maailman ympäristöongelmien suuruuteen.

Pihkalan mukaan oleellista on muuttuviin olosuhteisiin sopeutuminen, oman eettisen vastuun hyväksyminen ja samalla suhteellisuudentajun säilyttäminen. Sekä positiiviset että negatiiviset tunteet kannattaa kohdata. Parhaimmillaan ympäristöahdistus voi motivoida ihmisen toimintaan ongelmien ratkaisemiseksi.

– Esimerkiksi suuttumus ja suru voivat saada aikaan motivaatiota ja toimintaa. Vaikeiden tunteiden käsittelyyn tarvitaan kuitenkin riittävää aikaa sekä ilmastonmuutosta hillitsevien toimintatapojen paikantamista yhdessä toisten kanssa, Mieli ry kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (17)

Kommentit

No itse olen kyllä lähinnä

No itse olen kyllä lähinnä ilmastopolitiikka-ahdistunut. On nimittäin semmoinen ympäristötaleban-kieltomentaliteetti päällänsä, että äkkiäkös tästä vielä totalitärismiin päästään. Joillekin kun eivät näköjään nuo jo kärsityt ruskea ja punainen fasismi riittäneet, vaan vielä on koettava se vihreäkin...

Kannatetaan. Yhtä hulluksi

Kannatetaan. Yhtä hulluksi mennyt melkein,kun palsternakin sakkopeltipoliisivouhotus. Eiku liikenteenturvallisuus...

Hyvin sanottu. Vihreä

Hyvin sanottu. Vihreä diktatuuri uppoaa mediaan täysin. Missähän on se kuuluisa vallan vahtikoira?

Niin kauan kun Kiina, Intia

Niin kauan kun Kiina, Intia ym eivät välitä pätkääkään ilmastosta, on meidän täällä aivan turha ahdistua. Meidän tekemiset tai tekemättä jättämiset eivät vaakakupissa paina yhtään, joten turha täällä on kitua ja kärsiä kun muu maailma jatkaa kuten aina.

Juuri tuo, ilmastopopulistien

Juuri tuo, ilmastopopulistien typeryys, se ahdistusta ihmisissä aiheuttaakin! Kun vihervasemmistolaiset ilmastopopulistit eivät ymmärrä suomalaisten tekemisellä olevan mitään merkitystä ilmastolle maailman mittakaavassa! Vaan kiusaavat ja vaikeuttavat jo puheillaan normaalia elämistä täällä!

Ongelma on juurikin siinä,

Ongelma on juurikin siinä, että kun tieto ei riitä, otetaan peliin tunteet. Eikä asiaa ainakaan auta se, että suurella osalla päättäjistäkin tunteet jyräävät tietämyksen. Ilmastomuutoksen osalta tiedottaminen on ollut niin käsittämättömän ristiriitaista ja epäpätevästi argumentoitua, että en yhtään ihmettele, jos kansaa ahdistaa. Se vähä asiallinen ja tieteellinen keskustelu jota on ollut olemassa, on hukkunut mutun alle lähes totaalisesti. Ei tarvitse ihmetellä, että suuri joukko kansalaisia suhtautuu joko skeptisesti, tai ylireagoiden ilmastomuutokseen, kun tieteellinen argumentointi on ollut keskustelussa lähes tuntematon käsite. Poliitikot, ja jopa tutkijat aliarvioivat kansalaisia tökerösti. Kyllä kansalaiset ymmärtävät asioita, kun heille kerrotaan selkeästi argumentoiden tiedossa oleva totuus, ja kerrotaan sekin, että on olemassa asioita, joita ei tiedetä.

Olen tainnut suakin joskus

Olen tainnut suakin joskus ankarasti opponoida, mutta nyt tuli niin järkikommentti, että pipoa nostan. Jotakuinkin juuri noin kun sanot.

Vastuullinen media, etenkin

Vastuullinen media, etenkin Yle ottakoon kannettavakseen ne murheet ja huolet joita se kansalaisille ylenpalttisen innokkaasti tuputtaa. Ilmastonmuutokseen kriittisesti kantaanottavia lausuntoja soisi myös julkaistavan yhtä innokkaasti.

toni lajos

Onneksi on saastuttavat

Onneksi on saastuttavat yrittäjä eikä tarvitse miettiä kuin laskujen maksua.

Lisäsin vielä että ilmasto

Lisäsin vielä että ilmasto muutos ei näy Suomessa yhtään aina vaan kylmenee.

Joo ei tota ilmastohysteriaa

Joo ei tota ilmastohysteriaa pysty välttämään. Itsellä se aiheuttaa lähinnä kauniimmin sanottuna potutusta..

Ja vaiettu tosiasiahan on,

Ja vaiettu tosiasiahan on, että kehitysmaiden holtiton väestönkasvu on se kaikkein suurin ongelma. Ja iso ongelma on myös se että niitä roudataan tänne elämään veronmaksajien piikkiin. Sairasta.

Mikään muu ei ahdista, kun se

Mikään muu ei ahdista, kun se, että iso lasku lankeaa tästä ilmastovouhotuksesta ja elämä hankaloituu merkittävästi. Ihan vaan esimerkkinä ruuhkamaksut ja autoilun hankaloittaminen ja sähköautohypetys. Siinä on jo yksistään sen verran iso hintalappu duunarille pureskeltavaksi, että hohhoijjaa. Puhumattakaan kaikesta muusta mitä ilmaston varjolla tullaan vielä rahastamaan. Itse on lehdistö kohkannut ja luonut uutisoinnillaan ja uutisoinnin sävyllä vastakkainasettelua ja ahdistusta joillekin herkille sieluille tästä ilmastosta ja nyt sitten uutisoi vinkkejä ahdistukseen...

Maanne julkisuudessa oleva,

Maanne julkisuudessa oleva, toki ei sentään virallinen kanta Psyykkisiin ongelmiin ja jopa oireisiin asti hakee nyt kyllä täysin vailla vertaistaan, johon tuskin moni yhtyy... :-)

Hysteriaa lietsotaan erittäin

Hysteriaa lietsotaan erittäin epävarmalla "tieteellä", jonka tuloksia vielä on todistetusti vääristeltykin. Poliittinen IPCC, jonka johtaja jäi kiinni epärehellisyydestä, on ollut aika hiljaa vähän aikaa - minkähän vuoksi? Ilmasto muuttuu niinkuin on muuttunut koko maapallon olemassaolon ajan, siitä ei ole epävarmuutta, mutta kaikki muu sitten onkin tulkintaa.

Puolustusvaliokuntanne

Puolustusvaliokuntanne Puheenjohtaja Ilkka Kanerva on ainoa, joka on julkisuudessa kertonut mitä tahansa Valtiota kohtaan voidaan tehdä hyökkäys heidän tiedostamatta tapahtuvaa... :-) - Täällä on koko Pohjoisen Euroopan korkein työttömyys (neljää Välimeren maata lukuunottamatta, jossa käy sentään Turisteja ja jossa täydellistä valvontaa ei ole myöskään sentään vietynä Yhteiskunnan hyvinvoinnin edelle.) ja jossa nyt jo maan Ruuantuottajat alkavat Hyperventiloimaan.

Ahdistukseen en ota kantaa,

Ahdistukseen en ota kantaa, mutta onko jokaperjantaiset ilmastolakot tauolla näin kesällä? Vai onko kenties niin, että ilmastolintsaaminen kiinnostaa vain kouluajalla?

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat