Puheenaihe

Lyijynkäyttöön ammuksissa ja kalastuksessa tulossa totaalikielto – Metsästäjäliitto: Kustannukset nousevat, ampumaharrastus vaarassa

Kuvituskuva.

Janne Laakkonen

EU–komissio on pyytänyt Euroopan kemikaalivirastoa valmistelemaan rajoitusesityksen lyijyn totaalikieltoon metsästyksessä, urheiluammunnassa ja kalastuksessa. Valmisteilla oleva uusi esitys kieltäisi lyijyn käytön metsästys– ja urheiluammunnassa käytännössä kokonaan.

– Lyijyn siviilikäytön totaalikielto koskisi niin luoteja ja hauleja kuin kalastuspainoja, kertoo Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Heli Siitari.

Nykyistä laajemman lyijykiellon vaikutus suomalaiseen metsästykseen olisi merkittävä, sanoo Suomen Metsästäjäliitto. Suomessa käytettävät metsästyskiväärit on lähtökohtaisesti valmistettu lyijyluodeille, ja kaikkiin kaliipereihin ei ole saatavilla riittävän tarkkoja ja luotettavia korvaavia vaihtoehtoja.

– Lyijyttömyys asettaa uusia toleransseja metsästysaseille, ja osasta metsästysaseistamme voi tulla käyttökelvottomia, kertoo Metsästäjäliiton metsästysampumapäällikkö Jussi Partanen.

Partasen mukaan on kohtuutonta, jos rajoitus koskisi myös urheiluammuntaa ja metsästysammunnan harjoittelua ampumaradoilla. Hän pitää lyijyttömyyden näkökulmasta ongelmallisina nimenomaan pienikaliiperisia aseita, kuten ilma- ja pienoiskiväärejä. Metsästysammunnan kilpailutoiminnalle Partanen näkee uusissa rajoituksissa jopa mahdollisen kuoliniskun. Toistomäärät ovat suuria ja vaihtoehtoiset materiaalit kalliita.

Totaalikiellon sijaan Metsästäjäliitto tiedottaa uskovansa valistukseen lyijyn käytön rajoittamisessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (5)

Kommentit

Missä EU, siellä ongelma.

Missä EU, siellä ongelma. Tämän esityksen hyväksyminen aiheuttaisi metsästykselle, urheiluammunalle ja reserviläisille melkoiset ongelmat, kuten Metsästäjäliitosta kerrotaan. Toivottavasti suomi herää vastustamaan tätä esitystä. Suomen vastustus voi kyllä olla vähäistä, kun katsoo nykyisen hallituksen kokoonpanoa. Joskus tarvis olla munaa puolustaa suomalaistenkin etuja, eikä mielistellä saksaa ja ranskaa.

Eu on Suomen kannalta vaan

Eu on Suomen kannalta vaan rahastaja.

Ihan murhaa meteliä asian

Ihan murhaa meteliä asian tiimoilta. Kielletään vaan lyijypaukkujen maahantuonti ja valmistus ja käytetään vanhat paukut pois. Lyijyttömiä vaihtoehtoja on jo nyt. Volframi toimii paremmin kuin lyijy. Kun myytävät määrät kasvavat, hinnat laskevat.

Kuinka sinun mainostama

Kuinka sinun mainostama volframi soveltuu pienoiskivääreihin, ilmakivää- reihin jne. Kaikilla ei varaa uusia metsästysaseitaan. Kiellon kannattajat taitaisivat mielellään kieltää metsästyksen ja ampumaurheilun kokonaan.

Otin volframin ihan

Otin volframin ihan esimerkkinä toimivasta lyijyn korvaavasta materiaalista. Sen verran tuli aikoinaan tuota materiaalioppia/kemiaa opiskeltua, etten näe asiassa ongelmaa. Vaihtoehtoja lyijylle on olemassa jo nyt ja kunhan kysyntää tulee lisää, valmistajien intresseissä on tuoda uusia vaihtoehtoja.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat