Paikalliset

Ensimmäiset säästöehdotukset julki – kunta leikkaamassa mm. liikuntapaikoista ja viheralueiden hoidosta

Kuvituskuva.

Sirpa Repo

Nurmijärven kunnanvaltuuston linjaus kunnallisveroprosentin maltillisesta korottamisesta on tuomassa mittavia muita säästötoimenpiteitä kunnan toimintaan ensi vuonna.

Teknisellä toimialalla virkamiehet esittävät nyt palvelutason alentamista mm. katujen ja yksityisteiden kunnossapidossa, katuvalaistuksessa, lämmitettävällä tekonurmella, tykkilumiladulla, luistelukentillä sekä urheilu- ja pallokentillä ja viheralueilla.

Säästöjä haetaan myös viheralueiden laatutason laskemisesta.

 

Säästöesitykset pohjautuvat kunnanvaltuuston kesäkuussa hyväksymään Nurmijärven kestävä kasvu (NUUKA) -ohjelmaan.

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä esitti ensin, että valtuusto olisi nostanut kunnallisveroprosenttia 0,75 prosenttiyksikköä, mutta valtuusto linjasi, että taloussuunnitelmaa lähdetään tekemään kunnallisveroprosentilla 19,75. Käytännössä se tarkoittaa siis vain 0,25 prosenttiyksikön nostoa kunnallisveroon.

Tässä skenaariossa investointien sopeuttamistarve on alustavan laskelman mukaan 25,5 Me vuodessa.

 

Kaikkia säästöehdotuksia ei ole vielä tiedossa, mutta ensimmäisenä taloussuunnitelmansa on julkaissut kunnan tekninen toimiala. Teknisen toimialan taloussuunnitelmaa käsitellään kunnan teknisessä lautakunnassa torstaina 5.9.

Säästöjä esitetään saatavaksi mm. yksityisteiden kunnossapidon vähentämisestä 50 000 euroa, katuvalojen kesänaikaisista sammutuksista 20 000 euroa sekä katujen hiekanpoistotöistä ja roskakorien tyhjennyksistä 30 000 euroa.

Lisäksi suunnitteilla on pitää lämmitettävä tekonurmi suljettuna tammi-helmikuussa (säästöä 20 000 euroa), jättää tykkilumilatu ensi talvena tekemättä (säästöä 10 000 euroa) ja jättää yli puolet (14 kpl) kunnan luistelukentistä jäädyttämättä talvella (säästöä 21 000).

Lisäksi alennetaan uheilukenttien ja pallokenttien laatutasoa (säästöä 23 000 euroa) ja lasketaan viheralueiden laatutasoa ja vähennetään reuna-alueiden hoitamista (säästöä 25 000 euroa).

 

Lisää kuluja olisi puolestaan tulossa uusista vakansseista 100 000 euroa.

Uutena vakanssina tekninen toimi esittää ympäristöasiantuntijaa, joka tulisi vahvistamaan toimialalla mm. hulevesiasioiden hallinnan, ympäristösuunnittelun (mm. viher-, liikunta- ja muut ympäristöalueet), infra-alueiden energiatehokkuuden ja pilaantuneiden maiden koordinointia.

 

Taloussuunnitelma menee seuraavaksi teknisen lautakunnan käsittelyyn ja lopulliset päätökset tekee valtuusto.

Pitäisikö kunnan mieluummin nostaa enemmän kunnallisveroa vai karsia esitetyistä palveluista?

Korotetaan kunnallisveroa
68% (82 ääntä)
Karsitaan palveluita
32% (39 ääntä)
Ääniä yhteensä: 121

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nurmijärvi laittaa kukkaronnyörit tiukemmalle ja lanseeraa NUUKA-ohjelman – "investointien määrä kasvanut huimasti"10.10.2018 09.30
Nurmijärvi nostamassa kunnallisveroa hitusen – investointeja karsitaan reippaasti13.6.2019 17.55

Kommentit (3)

Kommentit

Jäädytetään lisähenkilöiden

Jäädytetään lisähenkilöiden palkkaukset. Ei palkata uusia pois lähteneiden tilalle. Hiotaan prosessit kuntoon.

kunnallisveroon kunnon nosto

kunnallisveroon kunnon nosto 1-2%. Turha tuhlaaminen pois, ihmiset ei tarvitse 800 euron työpuhelinta. Hankkeiden järkeistäminen, ensin korjataan kalliilla sitten puretaan. miljoonien remontit ja mikään ei muutu, rohkeasti vaan purkamaan vanhaa pois

Tietullit moottoritien

Tietullit moottoritien kohdalle.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat