Paikalliset

Liittyivätkö Nurmijärven koulupalot kyläkoulujen lakkautusaikeisiin? Poliisi jatkaa aktiivisesti tutkintaa

Valkjärven koulun puurakennus tuhoutui täysin tulipalossa 28.10. Koulun jatkuminen tiloissa on nyt epävarmaa, kun kunnalle palveluverkkoselvityksen laatinut konsulttiyhtiö FCG oli esittänyt koulun lakkautusta vain viikkoa ennen tulipaloa.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos

Itä-Uudenmaan poliisi ei poissulje sitä vaihtoehtoa, että Nurmijärven koulupalot voivat liittyä kyläkoulujen lakkautusesityksiin. Nurmijärven kunnan konsulttiyhtiö FCG:ltä tilaama palveluverkkoselvitys julkaistiin samalla viikolla, kun Lepsämän koululla syttyi tulipalo.

Konsulttiyhtiö FCG:n maanantaina 21.10. yleisölle esittelemän palveluverkkoselvityksen toimenpiteenä esitettiin mm. Metsäkylän, Palojoen, Valkjärven ja Uotilan alakoulun lakkautusta. Selvitys julkaistiin Nurmijärven kunnan kotisivuilla torstaina ja Nurmijärven Uutiset uutisoi asiasta perjantaina.

Saman viikon lauantaina Lepsämässä syttyi tulipalo, kun Lepsämän koulun 2000-luvulla rakennettu ruokalan ja luokkatiloja sisältänyt rakennus tuhoutui tulipalossa käyttökelvottomaksi lauantaina 26.10. varhain aamulla. Vain paria päivää myöhemmin paloi naapurikylässä Valkjärvellä. Valkjärven 1920-luvulla rakennettu puukoulu tuhoutui tulipalossa maanantaina 28.10. aamuyöllä.

Poliisi kertoi miltei heti tapahtumien jälkeen, että molempia paloja epäillään tahallaan sytytetyiksi ja poliisi tutkii niitä törkeinä tuhotöinä. Poliisi on kertonut myös selvittävänkö, ovatko palot saman tekijän sytyttämiä.

Tutkinnanjohtaja Markku Lylykangas kertoo, että poliisilla ei ole vielä tiedossa epäiltyä tuhopolttajaa tai tuhopolttajia, vaikka poliisi on tehnyt aktiivisesti töitä palojen selvittämiseksi.

Lylykangas kertoo, että poliisi on saanut ”yllättävän paljon” havaintoja yleisöltä.

– Niitä on tarkastettu ja käyty läpi. Sitä tehdään juuri tälläkin hetkellä.

Lylykankaan mukaan mahdollisia havaintoja otetaan toki vastaan mieluusti myös lisää.

 

Nurmijärveläiset ovat pohtineet, onko epäillyillä tuhopoltoilla yhteyttä palveluverkkoesitykseen. Lylykankaan mukaan tutkinta on siinä vaiheessa, ettei hän voi sanoa liittyykö koulupalot mahdollisesti palveluverkkoesitykseen. Poliisi selvittää vielä asiaa.

Samalla selvitetään myös mahdollista yhteyttä Riihimäellä elokuussa olleeseen koulupaloon. Riihimäellä sijaitsevassa Herajoen koulussa tuli tuhosi yhden rakennuksen heti lukuvuoden alussa.

– Koulupaloja ei ylipäätään ole ollut vuosiin Suomessa lainkaan, niin totta kai meidän täytyy pitää mielessä, että naapurin puolellakin on tällainen, Lylykangas sanoo.

Palveluverkkoselvitys

Nurmijärvellä julkaistiin lokakuun lopussa palveluverkkoselvitys. Selvityksen tuloksena konsulttiyhtiö FCG esitti neljän alakoulun lakkauttamista.

Palveluverkkopäätöksiä on tarkoitus tehdä kuitenkin vasta ensi vuonna.

Nyt palanut Valkjärven koulu oli yksi lakkautusuhan alle asetetuista kouluista. Sen lisäksi lakkautusuhan alla ovat Palojoen, Metsäkylän ja Uotilan koulut.

Toinen palanut koulu, Lepsämän koulu, ei ole lakkautusuhan alla, vaan koulu oli palveluverkkoselvityksen mukaan ainut Nurmijärven kouluista, jossa oppilasmäärän ennustetaan jopa lisääntyvän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kooste: Nurmijärvellä kahdessa vuorokaudessa kaksi koulupaloa – lue kooste uutisista28.10.2019 18.12
Arki rullaa koulupaloista huolimatta – Kunnanjohtaja: "Meitähän ei lannisteta"30.10.2019 17.00
Vanhempainkerho ja kyläyhdistys esittävät: Valkjärvelle uusi koulu syksyyn 2021 mennessä5.11.2019 19.10
Valkjärven vanhemmat miettivät: "Miksi ja miksi kaksi näin lähekkäin olevaa koulua?"28.10.2019 10.43
Nurmijärvellä toinen koulupalo parhaillaan – Valkjärven koulu tuhoutuu täysin28.10.2019 06.50
Valkjärven koulun tulipalo törkeä tuhotyö – poliisi kaipaa havaintoja molemmista koulupaloista28.10.2019 09.21
Tuhopoltto aiheutti Lepsämän koululle mittavat vahingot – palo lähtenyt rakennuksen ulkopuolelta26.10.2019 14.56
Lepsämän palanut koulu toistaiseksi kokonaan pois käytöstä – opetus ensi viikolla koulun muissa tiloissa26.10.2019 14.24
Lepsämän koulun koulurakennus tulessa – Pelastuslaitos: Sammutustyöt jatkuvat tunteja26.10.2019 08.42

Kommentit (1)

Kommentit

Kaikilla on nykyään kännykät.

Kaikilla on nykyään kännykät. Nämä koulunpolttajat tuskin ovat niin fiksuja, että älyäisivät sammuttaa puhelimensa kun tulevat paikalle. Teletunnistetiedot Valkjärven ja Lepsämän läheisiltä mastoilta vertailuun ajalta pari tuntia ennen hälytystä - tunti jälkeen. Mitkä puhelimet keskustelivat maston kanssa? Sanovat, että tekijä on 80% tapauksista ensimmäisten katsojien joukossa. Siksi katsojat videoidaan.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat