Puheenaihe

Perhe kahmi isän ja lapsen tekaistulla näkövammalla yli 100 000 euroa Kelan tukirahaa

Molemmat vastaajat tuomittiin kahden vuoden yhden kuukauden ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Kuvituskuva.

Arkisto / Johanna Erjonsalo

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut pariskunnan törkeästä petoksesta ehdottomaan vankeuteen. Tuomitut erehdyttivät Kelaa maksamaan useita erilaisia tukia perheen lapsen ja isän tekaistun näkövammaisuuden perustella, kerrotaan Kelan tiedotteessa.

Molemmat vastaajat tuomittiin kahden vuoden yhden kuukauden ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Lisäksi pariskunta velvoitettiin korvaamaan perusteettomasti maksetuista etuuksista Kelalle yhteensä 102 931 euroa viivästyskorkoineen.

Kela teki etuuspäätökset lääkärinlausuntoihin perustuen. Useissa lääkärinlausunnoissa todettiin sekä isän että perheen lapsen näkövamma. Rikokset tapahtuivat vuosina 2014–2019. Perheen lasta ei epäillä rikoksesta. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

 

HS:n uutisen mukaan vanhemmat aloittivat huijaamisen vuonna 2014. He kävivät lääkärissä ja esittivät, että perheen isä oli menettänyt näkökykynsä 90-prosenttisesti. Perheen isä uskotteli lääkärit sokeudestaan ja sai heiltä todistuksia näkövammasta.

Vanhemmat pakottivat tyttärensä mukaan huijaukseen vuonna 2015, jolloin hän oli 15-vuotias. Tytär joutui esittämään neljän vuoden ajan, että myös hän olisi menettänyt näkökykynsä 90-prosenttisesti. Hän joutui teeskentelemään näkövammaista lääkäreissä ja koulussa.

Tyttären koulunkäynti ja sosiaaliset suhteet kärsivät ja tytär paljasti petokset viime heinäkuussa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Svenska Yle.

Kela seuraa etuuksien väärinkäytöksiä muun muassa satunnaisotannoilla, tietojärjestelmistä tehdyillä kontrolleilla ja liikamaksuja seuraamalla. Kela selvittää keinoja väärinkäytösten seurannan tehostamiseksi.

Vuonna 2018 Kela maksoi yli 14,3 miljardin euron edestä erilaisia etuuksia ja väärinkäytösepäilyjä oli 9,6 miljoonan euron edestä. Tapauksia oli yhteensä noin 2 300.

Muokattu 3.1. Lisätty tieto Svenska Ylestä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kelan maksu-uudistus on huono uutinen monelle lapsiperheelle – uraäideiltä sapiskaa: "Pätkätyö ja silpputyö lisääntyvät"30.12.2019 09.12
Kelan paketti katosi postissa – "Kateissa on noin 50 asiakkaan asiakirjoja"5.12.2019 08.48
Näillä 6 tavalla vanhuksia huijataan Suomessa 2019 – Poliisi neuvoo: Toimi näin, kun "sukulaispoika" soittaa16.12.2019 17.30
Puolet yrittäjistä joutunut huijauksen kohteeksi joskus elämässään – suurimmat menetykset yli 10 000 euroissa10.10.2019 19.55

Kommentit (19)

Kommentit

Perhe oli tullut Suomeen

Perhe oli tullut Suomeen Ukrainasta tytön ollessa kuusivuotias, isä palestiinalainen !

Älä huoli, se maksaa sen

Älä huoli, se maksaa sen takas kelan tukiaisista.

Mistä tälläinen tieto on

Mistä tälläinen tieto on peräisin? Kertoiko naapurin Pena? Lähteet olisi aina hyvä mainita niin väitteellä voisi olla vähän enemmän uskottavuutta;)

Yle Svenskan uutisessa lukee

Yle Svenskan uutisessa lukee näin: "Perhe muutti Suomeen Ukrainasta, kun hänen tyttärensä oli todella pieni. Perheen isä on muuttanut aiemmin Ukrainaan Palestiinasta." (käännetty suomeksi). Ihanasti tämäkin monikulttuurinen uutinen on useimmissa lehdissä hieman lyhennettynä versiona eli poistettu kaikki viittaukset esi. perheen l'htömaihin ja uskontoon liittyen...

Ei olisi mennyt lävitse nämä

Ei olisi mennyt lävitse nämä kusetukset,jos olisi ollut syntyjään suomen kansalainen kyseessä..Kyllähän olisi pitänyt olla esittää kelalle sukuselvitykset,ym viimeisen sadanvuoden ajalta...Olikohan lääkärikin juonessa mukana,kun kirjoitteli todistuksia,paljonko tienasi.

Ruotsinkielisen YLEn mukaan

Ruotsinkielisen YLEn mukaan lapsi oli pakotettu katsomaan aurinkoon verkkokalvovaurion aiheuttamiseksi. Saattaa olla, että tämä hämäsi lääkäriä. Ilmeisesti toiminut ennenkin jollain,kun osasivat kokeilla.

Kuinkapaljon näitä jää

Kuinkapaljon näitä jää tutkimatta tai ei kerrota julkisuuteen? Ajoin tänään puolenpäivänaikaan sellon kelan ohi. Yksi mummeli ja loput olivatkin nuorta ja vanhempaa somalia,irakilaista...

Eihän se ole kuin kakskyt

Eihän se ole kuin kakskyt tonnia vuodessa, ilmankos niitä tänne tulee..

Harmi kun eivät olleet

Harmi kun eivät olleet suomalaisia, niin ei päässyt makvil ystävineen kertomaan miten suomalaiset huijaavat, jopa lapset.

Ihanaa mamut ihanaa,

Ihanaa mamut ihanaa, ratkaisette työvoimapulan, olette kultamunia, olette moniosaajia. Arabianrannassa pää irti, Porissa pää irti, Al-Taeen rasistiviestit,l Husu Husseinin huijaukset, Malminkartanon joukkoraiskaus... mamut te olette aivan parhautta!

Ei riitä kantasuomalaisen

Ei riitä kantasuomalaisen pokka ja mielikuvitus tuohon.

Olen samaa mieltä. Mutta ei

Olen samaa mieltä. Mutta ei riitä myöskään suomalaisen virkamiehen mielikuvitus edes epäilemään, että muissa kulttuureissa kehdataan häpeämättömästi huijata ja samat pelisäännöt ovat käytössä Suomeen tultaessa. Onneksi olkoon vaan. Mikä onnenpotku saada tänne näin osaavia uusia kansalaisia.

Kyldyyrien rikkautta jota

Kyldyyrien rikkautta jota niin perätään. Tässäpä sitä. Ollaan ylpeitä, että osataan toimia asian parhaaksi. Vmh. Ipv.

Kotoutuminen mennyt

Kotoutuminen mennyt kohdilleen

Kotoutuminen mennyt

Kotoutuminen mennyt kohdilleen

Ja työtä tekevät maksaa

Ja työtä tekevät maksaa iloisesti kuulema veroja.Kukaan ei ole niin tyhmä kuin Suomalainen.

Media ei pettänyt tälläkään

Media ei pettänyt tälläkään kertaa vaan hyssytteli tapansa mukaan nimien julkaisussa. Se on nääs toi suojaväri joka ratkaisee siinäkin. Kiitos vihreiden ja nykyisen vihervasemmisto hallituksen näitä tullaan näkemään yhä enemmän kun maamme rajat on auki "etelänavalle" asti. Jos kantasuomalainen joskus tarvii kelasta jotain, niin voi ziisus sitä selvitysten ja todistusten määrää joka vaaditaan. Ei kai kukaan usko että nämä kavaltajat ikinä maksaisi rahoja takaisin. Veronmaksajien piikkiin ne menee. Pakkotyö pitäisi ottaa takaisin lainsäädäntöön ja tyypit pakottaa duuniin ja pitää siellä niin kauan, että kavalletut varat korkoineen on maksettu takaisin.

tämä taistelu on hävitty jo

tämä taistelu on hävitty jo nyt,harmi.Leipäjonot pitenee,kun kantasuomalaiset vanhenee,Tulee todella se hoitajapula,ja valtiolle rahapula.

Suomi on menetetty tapaus se

Suomi on menetetty tapaus se on totuus.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat