Puheenaihe

Suomalaisen keskipalkka 3 386 e/kk – näin se vertautuu Ruotsiin ja muihin EU-maihin, kun mukaan otetaan hintataso

Sveitsi ja Alankomaat ovat palkansaajalle parhaita maita elää, kun vertailussa huomioidaan maiden hintataso.

Palkansaajien tutkimuslaitos

Suomessa palkat ovat ylempää eurooppalaista keskitasoa ja palkkaerot ovat edelleen pieniä, kertoo Palkansaajien tutkimuslaitos.

Tiistaina julkaistun tutkimusraportin mukaan Suomessa palkansaajan asemaa heikentää korkeahko hintataso.

Suomalaisen kokoaikaisen palkansaajan kuukausiansio oli vuonna 2015 keskimäärin 3 386 euroa, kun EU-maiden keskiarvo oli 2 116 euroa. Pienintä palkkaa ansaittiin Romaniassa ja suurinta Sveitsissä.

Suomea korkeampi keskimääräinen kuukausipalkka oli seitsemässä Euroopan maassa, muun muassa pohjoisissa naapureissamme Tanskassa ja Norjassa.

Suomen ja Ruotsin keskimääräiset kuukausipalkat olivat lähes samat.

Tutkijat huomauttavat, että EU-maiden väliset palkkaerot ovat pysyneet suurina, vaikka EU:n yhdentymisen myötä niiden on ajateltu kaventuvan.

Tutkijoiden mukaan Suomen korkea hintataso heikentää palkansaajan asemaa. Suomi oli vasta kymmenes, kun verrattiin ostovoimakorjattuja palkkoja.

Ruotsi putosi jopa Suomen alapuolelle. Sen sijaan Itävalta ja Saksa menivät edelle. Ostovoimakorjaus nosti vertailussa etenkin pienipalkkaisimpiin kuuluvia maita.

Tutkijoiden mukaan Suomi on myös pysynyt pienten palkkaerojen ja vähäisen matalapalkkatyön maana. Myös muissa pohjoismaissa palkkaerot ja matalapalkkatyön osuudet olivat keskimääräistä pienemmät.

Pienten palkkaerojen maissa kuten pohjoismaissa järjestäytymisaste on korkea, työehtosopimukset kattavia ja palkanmuodostus koordinoitua. Suurimmat palkkaerot löytyvät maista, joissa palkoista sovitaan varsin hajautetusti.

Tutkimusjakso kattoi vuodet 2007–2015 ja siihen osui taloutta myllertänyt finanssikriisi.

Turbulenssin vuosi nimellisten kuukausipalkkojen kasvu jäi 3,3 prosenttiin. Reaalipalkat nousivat vain 1,2 prosenttia. Paljon paremmin ei mennyt muissakaan pohjoismaissa, joissa reaalipalkkojen vuotuinen kasvu oli vain hieman Suomea voimakkaampaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (13)

Kommentit

Silti ei synny kuin halpa

Silti ei synny kuin halpa palkka työtä.

Tuskin tähän on otettu

Tuskin tähän on otettu esimerkiksi ajoneuvoveroja,jota ei muualla ole. Jos 2v. välein vaihtuu auto,niin tekee vuosiansioihin aika loven.

Miksi auton pitäisi vaihtua

Miksi auton pitäisi vaihtua kahden vuoden välein? Jos ja kun ei halua auton hinnan veroineen tekevän lovea vuosiansioihin niin jättää auton vaihtamatta noin tiuhaan?

Suurimmat palkkaerot

Suurimmat palkkaerot paikallisen sopimisen maissa; kovasti EK yrittää saada Suomeen paikallista sopimusta. On siinä palkansaaja sitten ypöyksin myymässä itseään ja osaamistaan , kun sata muuta tulossa halvemmalla työhön .Heikoilla on yksinäinen palkansaaja. Ei mitään varaa sopia, otettava mitä työnantaja haluaa tarjota ja lopputili koska vain ilman selittelyjä.... Suomessa vielä etujärjestöt pitävät työsopimuksia MYÖS palkansaajaa Hyödyttävinä. Silti irtisanotaan tuoton maksimoimiseksi. Kun EK sanelee, irtisanomiset tapahtuvat nopeammassa tahdissa ja palkkataso alenee ja alenee .vaihdot tekijöissä mielivaltaista työnantajan sanelua.

Mahtaako Suomessa

Mahtaako Suomessa keskimääräinen palkka olla kuitenkaan yli 20€/h? Suomessa ammattiliitot ovat tasapäistäneet palkat, parhaiten tuottavat ja osaavat duunaritkin saavat sitä perussurkeaa, kaikille samaa palkkaa.

Keskiarvo ei paljoa kerro,

Keskiarvo ei paljoa kerro, mutta mikä on suomalaisten mediaanipalkka ja miten se vertautuu muiden EY-maiden mediaaniansioon?

Vuonna 2017 Suomalaisten

Vuonna 2017 Suomalaisten yleisin kokonaisansio oli 2600€/kk ja mediaaniansio oli 2816€/kk. Kokonaisansio pitää sisällään peruspalkan lisäksi palkanlisät, ylityöt ja luontoisedut. Kokonaisansio on bruttomääräinen, eli veroja ja muita maksuja ei ole vähennetty. Tuskin nämä luvut ovat kovin paljoa tuosta muuttuneet.

Palkansaajien tutkimuslaitos

Palkansaajien tutkimuslaitos on ammattiliittojen rahoilla ylläpidetty tuloksista päätellen turhanaikainen laitos. Nopeudesta ei voi antaa kuin huonon arvosanan. Nyt tuodaan tilastotietoa vuodelta 2015. Luvuthan eivät enää pidä paikkaansa lainkaan.

Ja samaan aikaan lähes 500

Ja samaan aikaan lähes 500 000 suomalaista tekee ilmaista työtä. Eli noin 17 prosenttia koko Suomen työvoimasta, toisin sanojen lähes joka viides meistä. Ehkä jollekin maksetaan 3 386€/kk palkkoja, jos muille ei tarvitse maksaa mitään.

Jokainen myy oman

Jokainen myy oman työpanoksensa. Osaamisesta ja kokemuksesta maksetaan. Jos alalla on työvoimapula, niin ammattitaitoisella työntekijällä on varaa pyytää parempaa liksaa. Jos taas tulijoita on jonoksi asti, niin se on TES-palkka ja piste. Elämä on valintoja täynnä.

Paikallinen sopiminen

Paikallinen sopiminen nostaisi palkkoja. Nythän työnantajat maksavat TES:n mukaan palkan. Hyvä työntekijä voisi helposti neuvotella itselleen paremman palkan, jos paikallinen sopiminen olisi helpompaa. Huonot ja laiskat työntekijät tietenkin kärsisivät kun eivät saisi samaa palkkaa kuin ahkera ja hyvä työntekijä.

Laske lainan kulut ja korot: https://www.lainalaskuri.com/

Voisiko nimimerkki kertoa

Voisiko nimimerkki kertoa mihin perusteltuun tietoon hän perustaa väitteensä sillä jutussa esitetyt tilastotiedot osoittavat, että paikallinen 'sopiminen' tiputtaa palkkoja. Sitä paitsi nytkin on mahdollista maksaa työntekijälle miten paljon tahansa kunhan ei mene TES-minimien alle. MIten silloin paikallinen sopiminen nostaisi palkkoja?

Mikä estää maksamasta

Mikä estää maksamasta parempaa palkkaa

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat