Näin peset ikkunat kätevästi – katso vinkit

Suuria ikkunoita pestäessä pesimenkin olisi hyvä olla leveä.

Sirpa Repo

Oikeilla välineillä ja huolella tehtynä saat ikkunoistasi kirkkaat ja puhtaat. Perinteisesti ikkunanpesussa käytetään tiskiainevettä, ämpäriä, lastaa ja märkää rättiä. Ikkunanpesimessä tärkeää on, että sillä ulottuu hyvin ikkunan ylärajaankin saakka. Suuria ikkunoita pestäessä pesimenkin olisi hyvä olla leveä. Pienempiin ikkunoihin tarvitsee silloin oman pesimen. Varrellisella pesimellä säästää hartioita ja niskaa.

Ennen ikkunanpesua kannattaa suojata kädet kumihanskoilla. Näin iho ei pääse kuivumaan. Kumihanskojen sisälle voi laittaa ohuet puuvillaiset hansikkaat, niin kumi ei hiosta.

Oman kuivaimen voi valmistaa kiinnittämällä kuivauslastan harjanvarteen. Kuivauksessa on hyvä olla apuna myös nukkaamaton liina. Esimerkiksi mikrokuituliina ei nukkaa ja on kätevä käyttää, kunhan huolehtii, että se ei ole liian kostea. Sanomalehti on vanha tapa kuivata pesuvesi ikkunasta. Ikkunaa hangataan sanomalehdellä niin kauan, että se on täysin kuiva. Jälki on jostain syystä erittäin hyvä.

Ikkunalastoissakin kannattaa panostaa riittävän isoon lastaan. Jos ikkunoissa on pieniä ruutua tarvitaan myös pienempikokoinen lasta. Lastaa kannattaa kuivata vetojen välillä. Kuivaukseen käytetään usein lakanakangaspalaa tai astiapyyhettä. Kahvinkeittimen suodatinpussi on kätevä ikkunoiden reunojen kuivauksessa.

Ikkunanpesuun sopivia aineita on paljon. Varmaankin yleisin ikkunanpesuaine kodeissa on tiskiaine. Tiskiaineeseen jotkut sekoittavat lisäksi vähän etikkaa. Myös veden ja etikan yhdistelmää käytetään. Laimennetun pesuveden voi laittaa suihkepulloon. Näin ainetta ei tule annosteltua liikaa.

Jos lasipinnalla on erittäin sitkeää likaa, kannattaa kokeilla tiskikoneen pesuainetta. Ärhäkän pesuaineen kanssa on aiheellista käyttää suojakäsineitä. Auton tuulilasin pesunestettäkin voi käyttää ikkunanpesuun. Sopiva laimennossuhde on korkillinen ämpäriin vettä. Jos ainetta laimentaa riittävästi, niin huuhtelua ei välttämättä tarvita.

Ikkunoita pestessä kannattaa muistaa muutama pesujärjestykseen ja -vesiin liittyvä kikka, niin pääsee helpommalla. Ikkunanpesu aloitetaan ikkunan yläosasta. Lopuksi pestään nurkat, reunat ja ikkunanpuittteet. Kaksien vesien tekniikassa pestään ikkuna kahdesti ensin pesuaineliuoksella ja sitten etikkaliuoksella. Kun ikkuna on pesty pesuaineella se pestään vielä toisen kerran etikkavedellä. Kannattaa käyttää erillisiä rättejä pesuainepesulle ja etikkavesipesussa. Tekniikka on tarpeellinen erityisesti silloin, kun ikkunoissa on paljon likaa.

Ikkunanpesun voi myös jättää ammattilaisten hoidettavaksi. Ammattilaiset hoitavat työn yleensä huomattavasti nopeammin kuin itse ikkunansa pesevä. Ammattilaisen käyttäminen on järkevää erityisesti, kun ikkunat ovat vaikessa paikoissa.

Niksit tarjosi Ikkunanpesu.net-sivusto.

Anonyymi

Kommentit (18)

Kommentit

"Lopuksi pestään nurkat, reunat ja ikkunanpuittteet", VÄÄRIN !
Oikea ammattilainen tekee juuri päinvastoin. Hän pesee ensin puitteet eli pokat ja karmit sekä mahdolliset ikkunapellit. Vasta tämä jälkeen itse ikkunat; miksi ?
Siksi, että pokien ja puitteiden pesusta tulee äärimmäisen paljon likavettä, joka valuu. Eli, jos noudatat lehden antamia ohjeita saat pestä ikkunat kahteen kertaan. Oli ilo katsella tosi kokenneen ammattilaisen touhua.

Karelin

Olen Karelinin kanssa aivan samaa mieltä ja noin olen itse aina toiminut.

Ikkunoiden puitteissa on hämähäkin verkkoja, kuolleita hyönteisiä, pölyä, hiekkaa ja vaikka mitä likaa.
Samoin ikkunapelleillä on viimeismistä pesusta saakka kertynyt lika ja roina.

Olisi ihan ääliömäistä aloittaa peseminen IKKUNALASEISTA - jotka itse asiassa ovat puhtain osa kokonaisuutta.

Ikkunat ovat asunnon silmät

Uskokaa pois ikkunanpesu.net, ensin pestään pahimmat liat pokista ja pelleistä omilla vesillään, varaan poisheitettävän rätin jo pelkästään mahdollisen linnunkakan takia.
Epäilen että ohjeet oli annettukin melko puhtaille laseille, joita pestään jollei joka viikko niin aika usein kuitenkin ?

eri tekniikalla

Ehdottomasti ensin pestään ikkunanpokat ja pellit ja lopuksi lasit. Tämän menetelmän äitini opetti minulle jo 45 vuotta sitten.

oma apu paras apu

Tässä on hyvä esimerkki siitä, miksi netissä olevaan tietoon täytyy suhtautua kriittisesti. Sinne kun pääsee kuka vain asiaan vihliytymätön julkaisemaan omia tekstejään.

Kellokoskelainen

Uusavuttomat jakavat ohjeita netissä.
He osaavat käyttää nettiä ja robotteja, mutta käytännön töiden osaaminen on hukassa.
Vanha konsti parempi pussillinen uusia!

Voe tokkiisa!!

Juuri noin! Likaiset kohteet (pokat, pellit jne.) pestään ensiksi ja lopuksi lasi vaikkapa kahteen kertaan.

Ja pesuaineseos on yksinkertainen: suihkupulloon 10% Sinolia, 70% vettä, 20% etikkaa ja 3-5 tippaa astianpesuainetta (Sinolin voi jättää pois ja silloin käytän 1/5 etikkaa, 4/5 vettä ja 3-5 tippaa astianpesuainetta).

Maalaislääkäri evp

Miksi ikkunan pesusta tehdä vaikea homma.
Pese kaarmit ja muut osat ota sen jälkeen autontuulilasin pesuvaahtoa ja pala pehmeätä paperia homma huituu huitsin nopeasta ei tarvi kymmeniä pesu välineitä eikä vesiä.

ellu

On senkaltainen ropleemi, joka ratkeaa kantapään kautta muutaman toiston kautta, jos on ajattelevaa sorttia. Jos ei asia aukene, ammattiapua hakemaan.

Läpinäkyvä

Tuo kahvinsuodatinpussin käyttö oli hupaisa juttu - meillä on talossa 52 ikkunaa (pestäviä lasipintoja siis about 150), siinäpä kuluisi
suodatinpussi pokineen. Ekologista? Siksikin hupaisaa, että edellisessä kappaleessa neuvottiin käyttämään sanomalehteä, mikä on vanhan kansan järkevä, toimimiva ekoteko. Vai että lasit ensin ja sitten pokat... Aikuisten oikeesti: jutut voi ja kannattaa aina tarkistuttaa, jos ei itsellä ole lainkaa tietoa asiasta, mistä kirjoittaa.

kiitos äiti, kun opetit kotityöt

Kannattaa unohtaa pesuaine, jos on perustasaisen likainen ikkuna lasi. Käyttäkää mikrokuitu pesintä sitten lastaa, niin ikkunat pysyy puhtaana pidempää.

Pesuainetta voi käyttää laimennettuna ensin niihin pokiin, ym ja mahdollisiin lokinpaskoihin. Sitten vaan pelkällä kostutettu mikrokuitupesin ikkunalasiin hommiin ja lastalla vedot päälle - se on siinä.
ps. mistä näitä ihme neuvoja lehteen tulee :-)

sirkka-liisa

Minnäe pesen silviisii, että ensinnä pokat ja muut sammaleen alut...sen jäläkeen ikkunat vairiveellä ja viimennä hankovan ilimaismainoksilla...kyllä hohtaa...

VARTTI

Juttu on kuulkaa niin, että ihan ykshailee miten pesee kunhan vain pesee kaksin. Ikkunanpesu on siivoushommista se tylsin homma eikä sitä mielekkäämmäksi tee muu kuin kaveri. Tekniikkaa säätelee pesijän pituus ja paino, työvälineitä pesijän ketteryys, ja ne pesuaineet on pelkkää kemiaa ja K-kauppiaan tyrkytystä. Mutta kaksin aina kaunihimpi.

asiaihminen