Rajamäen Metsänkävijät

"Me nukutaan laavussa - satoi tai paistoi" -takatalven räntäsade ei partiolaista haittaa

Muurahaiset harjoittelivat köytösten avulla rakennelmien tekoa

Riikka Kauhanen

Keväinen aurinko on hellinyt suomalaisia, talvitakki on jo vaihtunut kevyempään ulkoiluasuun. Perjantaina iltapäivällä alkaa pilviä kerääntymään taivaalle, hiljalleen sadepisarat alkavat ropista maahan. Totta kai! Juuri silloin alkaa takatalvi näyttämään merkkejään, kun Rajamäen Metsänkävijöiden 10-12 -vuotiaat seikkailijatytöt ovat lähdössä teltta- ja laavuretkelle.

Asenne ratkaisee

Seikkailija-ryhmien Saukot ja Muurahaiset johtajat taisivat enemmän olla huonosta säästä huolissaan. Seikkailijatyttöjä ei sateen ropina haitannut. Muurahaiset huusivat yhteen ääneen: -Me nukutaan kyllä laavussa, satoi tai paistoi! Kun retkelle on varustautunut oikeanlaisilla jalkineilla ja säänmukaisella, lämpimällä vaatetuksella, niin sateen ropina tai räntäsade kyllä unohtuu puuhailujen lomassa.

Retkitaidot kuntoon ennen kesäleiriä Huima 2012

Seikkailijatyttöjen kevätretki päätettiin tällä kertaa tehdä kahden ryhmän voimin, kun lippukunnan seikkailijapojat Haukat ehtivät jo retkeillä edellisenä viikonloppuna. Viikonlopun teemana oli erätaitojen verestäminen ennen kesän piirileiriä Huima 2012. Kun yli 100 partiolaista majoittuu lippukunnan omassa savussa, on tärkeää, että jokaisella ovat perustaidot kunnossa. Nuoremmat seikkailijat, Saukot, harjoittelivat muun muassa puukon käyttöä sekä sytykkeiden ja kiehisten tekoa, niiden avulla nuotio syttyikin iloisesti vesisateesta huolimatta. Vanhemmat seikkailijat, Muurahaiset, palauttivat mieleen ohjeita retkikeittimen, Trangian, turvallisesta käytöstä ja harjoittelivat pukki- ja ristiköytösten avulla erilaisten leirirakennelmien tekoa.  Yhdessä keskusteltiin Scoutti -monikulttuurisen projektin harjoitustehtävän avulla suvaitsevaisuudesta, kulttuurieroista ja asenteista. Päivän päätteeksi kokoonnuttiin vielä perinteiseen iltanuotioon, johon sampo-johtaja Torsti oli kerännyt perinnesketsejä, -lauluja, -laululeikkejä ja -huutoja omasta partionuoruudestaan 30 -vuoden takaa.

Kipinämikkona olo on jännää!

Vaikka majoittuminen olisi ollut mahdollista lippukunnan omassa kämpässä Marsissa, oli yksimielinen päätös nukkua ulkona. Saukkojen puolijoukkueteltta nousi nopeasti pystyyn. Havupeitteen päälle kun levitettiin maavaatteita, ei teltan sisällä edes huomannut talvisia oloja. Jokaiselle Saukolle jaettiin tunnin kipinämikko -vuoro. Taisi oman vuoron odottelu olla sen verran jännittävää, että ei uni tahtonut tulla monellakaan heti silmään. Muurahaisten valinta nukkua laavussa tuntui johtajista hieman arvelluttavalta, mutta urhoollisesti tytöt pysyivät päätöksessään. Nukkumaan mennessä huomattiin, että laavu vuotaa Empun kasvoille ja Pingun jalkopäähän, mutta sopu sijaa antaa. Lähemmäs kaverin kylkeä vaan nukkumaan, niin pysyy makuupussikin kuivana.

"Ruoka oli hyvää ja sä olet eri kiva kaveri"

Vauhdikkaan retken päätteeksi kokoonnuttiin vielä miettimään parhaimpia muistoja retkestä sekä kavereista: "Sä olet kiva kaveri, kun autat aina mua", "En tiedä oliko vesisade vai räntäsade pahempi...? Harmi, kun retki päättyy - nyt alkoi jo tottumaan jatkuvaan sateeseen!", "Kipinävuoro oli parasta!", "Kiva, kun sai uusia kavereita", "A-pukin rakentaminen oli parasta - saanko mä viedä sen kotiin...?" Partioretki päättyi yhteiseen sisaruspiiriin ja ennen kävelytaivalta kotia kohden kajautettiin vielä retkellä opittu kesän piirileirin Huima -huuto eetteriin:

"Kuule, näe, haista, tunne, koe, maista.

Karjuu koko Uusimaa, meno on niin huimaavaa!"

 

Rajamäen Metsänkävijät

Aikaisempia kirjoituksia

Rajamäen Metsänkävijät

Rajamäen Metsänkävijät ry on Rajamäellä ja Röykässä toimiva vuonna 1959 perustettu partiolippukunta. Jäseniä 8-vuotiaista sudenpennuista yli 80-vuotiaisiin partiokonkareihin on yli 200.

Me olemme Uudenmaan Partiopiirin suurin lippukunta. Sudenpennut, seikkailijat ja tarpojat kokoontuvat viikoittain puuhastelemaan erilaisten partiotaitojen ja -tietojen parissa. Silloin tällöin viikonloppuisin retkeillään tai kisaillaan sekä koetaan elämyksiä ja seikkailuja luonnossa yhdessä kaikenikäisten partiokaverien kanssa. Partio on kansainvälinen liike, joten esim. suurleireillä tulet tapaamaan partiolaisia eri puolilta maailmaa.

Partiotoiminta tarjoaa koko perheelle hauskaa ja kehittävää toimintaa sekä mukavaa yhdessäoloa. Aikuisenakin olet tervetullut mukaan toimintaamme. Uusia sudenpentuja, koulussa toisella luokalla olevia lapsia, otamme toimintaamme mukaan syksyisin.

Muiden ikäkausien osalta ja liittymisestä lippukuntaamme lisätietoa antavat allaolevat henkilöt. Tervetuloa Rajamäen Metsänkävijöihin!

Lisää tietoa toiminnastamme on verkkosivuillamme, mistä löydät myös yhteydenottotiedot: rame.partio.net

Uusimmat mielipiteet