Kunta vastaa: Asuinympäristön siistinä pitämisen mahdollisuuksia ja vastuita

Lukijalta

Kunnan asuinympäristön siisteydestä ja roskaantumisesta on keskusteltu, kirjoiteltu ja annettu palautetta pitkään. Oman kuntamme asuinympäristön siisteyteen voimme vaikuttaa me kaikki – ml. roskaajat, kiinteistöjen ja alueiden hoidosta vastuussa olevat tahot, kuntaorganisaatio, kunnassa toimivat yritykset ja yhteisöt, kuntalaiset, valtion ja kunnan valvontaviranomaiset. Monet tahot, esimerkiksi siivoustalkooryhmät ja aktiiviset kuntalaiset, ovatkin vuodesta toiseen ansiokkaasti tehneet asuinympäristönsä siisteyden edistämis- ja parantamistoimenpiteitä.

Asuinympäristön siisteyden vaalimisessa ensimmäinen ja tärkein toimenpide on, että roskia ei jätetä heitteille ympäristöön ja muiden harmiksi. Jokainen on lain mukaan vastuussa omista roskistaan ja niiden toimittamisesta jätteenkäsittelyyn asianmukaisesti.

Jos kuitenkin tietyn kiinteistön tai alueen kohdalla on roskaamista päässyt merkittävissä määrin tapahtumaan, tulee kyseisen kiinteistön tai alueen hoidosta vastuussa olevan tahon myös lain perusteella reagoida tähän. Monasti tässä vaiheessa roskaajaa on vaikea enää löytää ja saada vastuuseen. Haittaavat roskat on kuitenkin järjestettävä pois asianmukaisesti. Törkeissä roskaamistapauksissa on hyvä tehdä rikosilmoitus, mutta harvakseltaan nämä johtavat roskaajan saamiseen vastuuseen.

Kunta vastaa omien kiinteistöjensä ja alueiden puhtaanapidosta ja siisteydestä. Tässä ei kuntaorganisaatiossakaan ole aina onnistuttu riittävän hyvin, ja mahdollisia puutteita on pyritty saamaan kuntoon mahdollisuuksien mukaan. Joskus hämmennystä aiheuttaa myös se, että lain mukaan taajamissa kiinteistöt vastaavat katualueiden keskilinjaan asti kadun siisteydestä – muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Myös aktiiviset kuntalaiset, kuntaorganisaation työntekijät ja muut tahot voivat ja saavat pyytää ja muistuttaa kiinteistöjen ja alueiden omistajia sekä hoitovastuussa olevia tahoja, jos nämä eivät mahdollisesti ole huomanneet roskiaan tai eivät saa hoidettuaan roskiaan pois kohtuullisessa ajassa.

Kiinteistön tai alueen roskaamisongelman saamista kuntoon mutkistaa monasti myös se seikka, että milloin voidaan oikeasti todeta roskaamisen olevan niin merkittävää, että siihen tulee viimeistään lain mukaan reagoida. Mielipiteitä asiaan on varmastikin monia. Toki viime kädessä valvovat viranomaiset osaltaan ja oikeuslaitos ratkaisevat lopulta asian, mutta se ei ole koskaan se nopein tie siistiin asuinympäristöön. Roskaamisasiassa kehotus- ja sanktio-oikeus on pelkästään valvovilla viranomaisilla ja oikeuslaitoksella.

Aktiiviset kuntalaiset ovat myös vapaaehtoisesti osallistuneet erilaisiin siivoustalkoisiin yleisillä alueilla ja harrastaneet mm. roskajuoksua – turvallisuusnäkökohdat ja luvallisuus huomioiden. Kunta on kiitollinen jokaiselle kotiseutuaan siistivälle asukkaalle – toki tarkoituksena ei ole ollut missään vaiheessa jättää kunnan ympäristön siistinä pitämistä asukkaiden vapaaehtoisuuden ja aktiivisuuden varaan.

Kunta käynnisti myös Siistiksi-projekti kolmisen vuotta sitten. Sen tarkoituksena on, että kannustetaan ja tuetaan kuntalaisia ja järjestöjä siisteystoimissa mm. tiedottamalla aktiivisesti tapahtumista ja mahdollisuuksista edistää siisteysasioita. Lisäksi materiaalihuoltoa siisteyskampanjoihin myönnetään ja kohdennettuja siistimistoimenpiteitä tehdään määrärahojen puitteissa. Viestitään kuntaorganisaation, yksityisten kiinteistöjen ja muiden tahojen vastuista siistimisasioissa mm. kunnan kotisivuilla ja paikallislehdissä. Ylläpidetään vuoropuhelua siisteysasioiden osalta Uudenmaan ELY-keskuksen ja sen urakoitsijoiden kanssa sekä kehitetään yhteisiä toimintatapoja valtion teiden siisteyden parantamiseksi.

Projektin osatavoitteina on mm. seuraavat: eri vastuutahojen (mm. kiinteistöjen ja alueiden omistajat) tietoisuus siisteysasiassa on aikaisempaa parempaa tasoa sekä hyväksi koetut käytännöt ja toimintatavat on otettu aikaisempaa paremmin käyttöön, kuntalaiset, kunnassa toimijat ja kolmas sektori ovat aikaisempaa aktiivisempia ja omatoimisia lähialueensa siisteyden ylläpitämisessä ja työllistettävät ym. osallistuvat aikaisempaa aktiivisemmin kunnan eri alueiden siistimistehtäviin. Kunnalla on edellytyksiä luova ja tukeva rooli siistiksi-projektissa.

Aino Angervuori

alueisännöitsijä

Jyrki Meronen

Kunnallistekniikan päällikkö

Nurmijärven kunta

Lue myös alkuperäinen mielipidekirjoitus, jossa kirjoittaja nostaa esille epäsiisteyden.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona ei kaatanut suunnitelmia – Klaukkalan S-marketin purkutyöt käynnistyvät kesällä
 2. Yli 400-vuotinen perinne katkeaa – kirkonkirjojen pito siirtyy Nurmijärveltä Vantaalle
 3. 16 uutta koronatartuntaa viikossa Keusoten alueella – kuusi näistä Nurmijärvellä
 4. Ely päällystää yhdeksän tietä Nurmijärvellä – nämä kohteet saavat uutta pintaa
 5. Nurmijärven nuorisotiloissa järjestetään kesätoimintaa – kaikille avointa ja maksutonta
 6. Lässytätkö lemmikillesi? Voit voittaa SM-tittelin ja lemmikille vuoden ruoat – Arttu Wiskari, Eevi Teittinen ja kumppanit avaavat kisan
 7. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 8. "Oli aika vilkas yö" – Mäkkylän räjähdys aiheutti mittavan poliisioperaation, jota naapuri seurasi parvekkeeltaan
 9. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 10. OP Uusimaalle uusi toimitusjohtaja – pankki haluaa olla johtava toimialueellaan
 11. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 12. SAK: Nuorille tarjolla nyt roimasti vähemmän kesätöitä kuin viime vuonna, mutta vielä kannattaa yrittää
 13. Taloudellinen, turvallinen – Suomalaiset ovat autokaupoilla järkikansaa, eikä korona ole saanut lykkäämään hankintahaaveita
 14. Mielipide: Keusoten jäljet pelottavat
 15. Päivittyvä juttu: Espoon räjähdystä tutkitaan kahtena murhan yrityksenä, poliisien vammat eivät vaatineet sairaalahoitoa – Tämä tapauksesta nyt tiedetään

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.