Mielipide: Palveluverkko kunnan vetovoiman ytimessä

Kylissä asuvat kuntalaiset ovat puolustaneet koulujaan jo useamman vuoden ajan, kun kunta on suunnittellut niiden lakkauttamista. Linda Kindt

Lukijalta

Nurmijärvi kokee suuren mullistuksen, kun tuleva kehätie mahdollistaa monelta suunnalta nopeat kulkuyhteydet mm. Helsinkiin. Ohikulkutien läheiset alueet ovat houkuttelevia asuinpaikkoja potentiaalisille kuntalaisille, onhan Nurmijärvi strategian mukaan: ”Helsingin seudun kasvava ihmisen kokoinen kunta, jonka sijainti on erinomainen. Nurmijärvellä kohtaavat kaupunkimainen ja maaseutumainen elämäntapa sekä mahdollisuus nauttia luonnossa liikkumisesta lähellä kansainvälistä lentoasemaa.”

Palveluverkko määrittää sen, miten ja missä palvelut kunnassamme tuotetaan tulevaisuudessa. Nyt, kunnan virkamiesten raamittaman ja konsulttityönä tehdyn palveluverkkosuunnitelman skenaariossa 3, on mm. esitetty kolme koulua lakkautettavaksi jo 2021 ja yksi vielä vuonna 2024 – säästösyistä, kaikki valmistuvan kehätien vaikutusalueelta.

Skenaario lyö korville (myös) Nurmijärvelle muuttajia: ”Tervetuloa, supistamme kovaa vauhtia palveluita liikenneyhteyksien parantumisen kunniaksi!” Ohikulkutien vaikutus on palveluverkkoselvityksessä jätetty kokonaan huomioimatta.

Mikä on Nurmijärven palveluverkon suurin haaste opetustiloissa? Sisäilmaongelmaisten koulujen ja päiväkotien osuus on merkittävä koko kunnassa, joten eikö niiden pitäisi olla tärkeimmät toimenpidekohteet lakkautussuunnitelmien sijaan? Terve toimintaympäristö tulee taata kuntamme jokaiselle lapselle ja nuorelle, kuten myös henkilökunnalle. Näiden ongelmien ratkaiseminen on välttämätöntä.

Miksi katse kohdistuu jälleen säästöihin kyläkouluista, vaikka rakenteellisia muutoksia tarvitaan myös päätaajamien kouluverkkoon? Erilaisissa säästölaskelmissa ei ole huomioitu mm. kasvavia koulukuljetuskustannuksia, vanhojen rakennusten olemattomia pääomakuluja, eikä mahdollisia lisätilatarpeita isoissa kouluissa, jonne lakkautusten jälkeen oppilaat kuljetettaisiin – puhumattakaan lasten hyvinvoinnin huomioimisesta lapsivaikutusarviointeineen. Lakkautusuhan allahan ovat nyt terveet ja hyvinvoivat koulut, joissa myös yhteisöllisyys on valttia. Ristiriita syntyy siis, kun keskustelua käydään koulujen olemassaolosta pitäen tietynkokoista yksikköä automaattisesti toista parempana. Tästä ei ole varsinaisesti validia tutkimustietoa, kuten ei lakkautettujen yksiköiden todellisista säästöistäkään.

Kyläkoulun lakkauttaminen ei pelasta kunnan taloutta, mutta johtanee kyllä kylän näivettymiseen. Auttaako tämä isojen koulujemme sisäilmaongelmia – tai kunnan imagoa? Ylpeästi lande -kampanjassa on onnistuneesti otettu mukaan monia erityisen tärkeitä elementtejä. Vahvuutemme on nimenomaan elinvoimaisissa kylissä JA vireissä taajamissamme. Palveluverkkosuunnitelma on siten koko kunnan kehityksen kannalta avainasemassa: onnistunut versio siitä on liima, joka hitsaa koko kunnan yhtenäiseksi – tätähän olemme yhdessä päättäneet kehittää.

Nurmijärven keskustan valtuustoryhmä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu