Mielipide: Oikeusasiamies arvioikoon Elyn lausunnot vanhasta seurakuntatalosta

toimitus

Hallinto-oikeuteen tekemääni valitusta ei käsitelty, koska vain rajanaapurit voivat valittaa. Vastuu seurakuntatalon kohtalosta jää siis lopullisesti seurakunnan päättäjille. Korjauskustannukset on nyt saatu asettumaan miljoonista euroista muutamaan sataan tuhanteen euroon.

Vanhan seurakuntatalon kuntoa ovat olleet tutkimassa useat asiantuntijat ja on saatu erilaisia tutkimustuloksia, mutta näiden tulosten merkitystä kokonaisuuden kannalta ei ole kukaan arvioinut. Nyt pätevä vanhojen rakennusten korjaamiseen erikoistunut asiantuntija on tällaisen arvioinnin tehnyt ja todennut, että kokonaisuuden kannalta näillä tutkimustuloksilla ei ole merkitystä, koska todetut mikrobit, homeet ym. saadaan poistettua korjauksessa. Sen sijaan seinähirsiä koskeva tutkimustulos vuodelta 2017 on ratkaisevan tärkeä ja juuri tämä tutkimustulos on hyvä. Kuitenkaan tätä ei ole lainkaan huomioitu päätöksenteossa.

Tähän on ratkaisevasti ollut osaltaan vaikuttamassa lausunnollaan ely-keskus, joka jo 23 vuotta sitten käynnisti, KHO:n tukemana, toimenpidekiellollaan seurakuntatalon suojeluun johtaneen prosessin.

Ely-keskuksen lausunnossa on, asiantutemuksen puutteesta johtuen, virheitä ja olen siitä pyytänyt eduskunnan oikeusasiamiehen arvion.

Kunnan lautakunnan tasaäänin tehty päätös olisi ilman muuta ollut purkamista vastustava, jos ely-keskuksen lausunto olisi ollut asianmukainen. Myös Museoviraston edellä mainittua lausuntoa myötäilevä lausunto ihmetyttää, koska Museovirasto nimesi 2008 Nurmijärven kirkonmäen, johon vanha seurakuntatalokin kuuluu, valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Seurakuntatalon seinähirret ovat ratkaisevan tärkeässä asemassa, koska ne muodostavat rakennuksen rungon, korjauksen lähtökohdan. Jos purkamiseen päädytään ja purettaessa todetaan seinähirret käyttökelpoisiksi, ovat seurakuntalaiset tulleet seurakunnan johdon toimesta harhaanjohdetuiksi ja tapahtuneesta vastuun kantaneiden tulisi silloin tehdä omat johtopäätöksensä.

Seurakunnan henkisen ilmapiirin vaaliminen on seurakunnan johdon vastuulla ja sen tärkein tehtävä. Sitä ei voi liikaa korostaa. Sen tulisi olla tärkeänä ohjenuorana silloin, kun tehdään tärkeitä, pitkälle tulevaisuuteen vaikuttavia päätöksiä. Nykyisessä seurakuntaa jakavassa tilanteessa vanhan seurakuntatalon kunnostaminen on ainoa oikea ratkaisu.

Kirkkoherra puhuu paljon vanhan seurakuntatalon huonosta kunnosta ja jopa vaarallisuudesta. Yläkerran romahdusvaarasta puhuminen on asiatonta liioittelua. Yläkerran tukeminen vakaaksi on yksinkertainen eikä erityisen kallis toimenpide.

Sekä kirkkoherra että toimittaja Jaakko Ojanne edustavat helsinkiläistä näkemystä. On luonnollista, että heidän asenteensa paikallista kulttuuria ja vanhoja arvoja edustavan vanhan seurakuntatalon säilyttämiseen jälkipolville on kielteinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Työttömien määrä jatkaa hidasta kasvuaan Nurmijärvellä
 2. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 3. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 4. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 5. Heikkarin tulevaisuus vielä avoinna – kunta tietoinen vuokrasopimuksen irtisanoisen riskeistä
 6. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 7. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 8. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 9. Keusote sai 6,2 miljoonaa euroa valtionapua palvelujen kehittämiseen
 10. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 11. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 12. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 13. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 14. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 15. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 2. Valokuvaamo ja hieroja saman oven takaa – ystävykset tarvitsivat yrityksilleen tilat ja päätyivät yhteisiin: "Työskentelemme vuorotellen"
 3. Yleinen moka parvekelasien pesussa voi pilata koko lopputuloksen – Ammattilainen listasi 5 vältettävää virhettä
 4. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 5. Nyt on oikea aika pakastaa mansikoita, sillä pääsatokausi on alkanut – Pieneen pakastimeen mansikat kannattaa pilkkoa
 6. Nurmijärven kunta osti ränsistyneen huoltoaseman Kirkonkylän keskustasta 170 000 eurolla
 7. Nämä Nurmijärven leikkikentät kannattaa katsastaa – katso kuvat kaikilta leikkikentiltä
 8. Keusote sai 6,2 miljoonaa euroa valtionapua palvelujen kehittämiseen
 9. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 10. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 11. Avoimet puutarhat -tapahtumaan mukaan lähteneessä Pellonreunan puutarhassa ei kitketä eikä kastella – "Helpottaa, kun ei tarvitse noudattaa mitään tiettyä suunnitelmaa"
 12. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 13. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 14. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn
 15. Mäntysalon koulun piha kokee muodonmuutoksen – tulossa uusi koriskenttä, pingispöytä, kuntoiluvälineitä...

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.