Mielipide: Miksi pieniä varkauksia ei selvitetä?

Sairaanhoitopiiri ilmoittaa lakon aikana tulevista vastaanottoajoista puhelimitse tai tekstiviestillä. Venla Tirkkonen

toimitus

Marraskuussa 2018 koululaiselta varastettiin (poliisihallinnon mukaan näpistettiin) Rajamäen uimahallista yli 200 euron arvoinen puhelin. Se oli lukittu hyväntahtoisen sähköyhtiön latauspisteeseen numerokoodilla.

Uimahalli toimi hyvin ja selvitti asian heti. ”Näpistys” näkyi valvontakamerassa.

Asiasta ilmoitettiin sähköisesti viipymättä poliisille jatkotoimenpiteitä varten. Seurasi pitkä hiljaisuus. Lisäselvityksiä ei pyydetty eikä ohjeita annettu.

Lopulta elokuussa 2019 tuli päätös. Päätöksen mukaan poliisille ei ole toimitettu pyydettyä valvontatallennetta. Lisäksi sellaista selvitystä, jonka perusteella ketään voisi esitutkintalain 3. luvun 3 §:n mukaisesti asettaa epäilyn asemaan ei ole.

Kirjallinen kaksisivuinen päätös koostui lähes kokonaan kapulakielestä, jota vain oikeusoppinut pystyy tulkitsemaan. Päätöksen mukaan siihen ei voi hakea muutosta valittamalla, mutta siitä on mahdollista kannella neljälle eri viranomaiselle.

Nyt tietenkin löytyy neuvojia, joiden mukaan ei edes kannata jättää puhelinta tällaiseen lataukseen, ja varsinkin numerokoodi pitää pystyä piilottamaan kanssaihmisiltä. Nämä neuvojat ovat jo sisäistäneet sen ajatuksen, että koko ajan pitää olla varuillaan ja epäillä kaikkia.

Itse en halua elää tällaisessa yhteiskunnassa, mutta on kai pakko opettaa sen pelisäännöt lapsille. Tässä myös koululaitokselle uusi tehtävä.

Julkinen hallinto on rakentamassa sairasta yhteiskuntaa, jossa pienet rikokset jätetään tutkimatta ja samalla tehdään ne sallituiksi. Tämä tapaus vei uskoa julkiseen hallintoon. Yritän poistaa tuntemukseni.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Esitys: Katja Vuorisesta Nurmijärven uusi hallintojohtaja
 2. Puolustusvoimien lippujuhlan päivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – mukana neljä nurmijärveläistä
 3. Kirkonkylän keskustan tontille löytymässä ostaja – kunta myy Lehto Tilat Oy:lle
 4. Työttömien määrä kasvoi kuukaudessa liki 1500:lla – vain Sipoossa ja Pornaisissa jyrkempi käänne
 5. Nurmijärven baaritkin avaavat ovensa – K-Kino avaa Klaukkalassa pitkän odotuksen jälkeen
 6. Koronavirusta Helsingin jätevedessä – "Jätevesistä voidaan havaita ennakkoon, jos virusta kiertää väestössä enenevissä määrin"
 7. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 8. Päivitetty: Kehäradan ja Keravan junien kulku tökkii iltaan asti
 9. Helsingin keskeisillä paikoilla kunnostetaan kesällä ratikkarataa – HKL lupaa lopputuloksena vähemmän kiskomelua
 10. Helsinkiläinen Allas Sea Pool -merikylpyläkonsepti leviämässä Espooseen – alue varattu myös Tukholmasta
 11. "Voi aiheuttaa vaikeita aivohalvauksia" – Hus huolissaan: koronakevät on romahduttanut pitkäaikaissairauksien seurannan
 12. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 13. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
 14. Korkeasaaren uusi laji on sikojen amerikansukulainen
 15. Omakotiliitto: Suurimmat mökkikunnat rahastavat mökkiläisiä yhä enemmän – Kallein mökkikunta veloittaa tuplasti maksuja halvimpaan verrattuna

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.