Mielipide: Vastaathan lapsesi päiväkodin tai koulun sisäilmakyselyyn

Kirjoittaja harmittelee, ettei Klaukkalan koulun sisäilmakyselyyn saatu vastauksia. Riikka Laine

toimitus

Nurmijärven Uutiset (NU1.9.19) kirjoitti lehdessään Nurmijärven koulujen sisäilmatilanteesta. Korjaustoimenpiteitä tarvitaan ja monta remonttia on jo käynnissä, mikä on hyvä asia oppilaiden ja opettajien terveyden kannalta. Jutussa nostettiin kuitenkin esiin myös Klaukkalan koulun epäselvä tilanne, joka kunnan virkamiesten mukaan jää tässä vaiheessa ratkaisematta.

Koulussa on tehty alle kaksi vuotta sitten tiivistysremontti, jonka vaikutuksia oppilaisiin ja opettajiin yritettiin selvittää keväällä 2019 tehdyllä oirekyselyllä. Vain 13 prosenttia koulun oppilaista eli käytännössä heidän vanhemmistaan vastasi kyselyyn. Luku on surullisen pieni.

Kuten uutisessa todettiin, osa vastanneista oireilee selvityksen perusteella edelleen. Sisäilmaoireilu on yksi niistä asioista, joihin ihminen ei reagoi, jos ongelma ei osu omalle kohdalle. Oirekysely on helppoa sivuuttaa: ”Jos meidän perheessä ei ole ongelmaa, ei asia myöskään kuulu meille.”

Oirekyselyt ovat huonosta sisäilmasta kärsivälle henkilölle ainoita virallisia oljenkorsia avun saamisen edistämisessä. Jotta selvitykset olisivat luotettavia, pitää niiden vastausprosentin olla riittävän suuri.

Luonnollisesti.

Sisäilmaoireilu on ongelmana monin tavoin haastava. Yksi ongelmallisimmista seikoista on se, että oireilijoiden määrä yhdessä rakennuksessa ei asiantuntijoiden mukaan ole suoraan verrannollinen sisäilmaongelman vakavuuteen. Yksikin oireilija voi siten kertoa rakennuksen sisäilmasta jotain oleellista. Oirekyselyt peräänkuuluttavat kuitenkin massojen reagointia, kuten Klaukkalan koulunkin tapauksessa.

Sisäilmaongelmien ratkaisuun tarvitaan siis myös vahvaa yhteisöllisyyttä.

Niille lapsille, jotka kärsivät esimerkiksi jatkuvista päänsäryistä, rohisevasta yskästä tai aivosumusta sekä valuvasta nenästä, ei tilakeskuksen toteamus ”tilakeskus ei voi tehdä hyvin alhaisen vastausaktiivisuuden vuoksi uutta luotettavaa riskiarviointia” ole rohkaisevaa kuultavaa. Näin koulun mahdolliset ongelmat ohitetaan sujuvasti vanhempien vastaamattomuuteen vedoten.

Jos sinun eteesi tuodaan lapsesi koulua tai päiväkotia koskeva oirekysely, tee palvelus kaikille koulun lapsille ja vastaa siihen. Aikaa se ei vie kymmentä minuuttia kauempaa, mutta voi olla ratkaiseva apu sille lapselle, jonka koulunkäynti on sisäilmaoireilun vuoksi vaikeaa tai jopa mahdotonta.

Heitäkin Nurmijärvellä valitettavasti on.

Hanna Kinnunen

Kirjoitus on julkaistu Nurmijärven Uutisten mielipidepalstalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sääksin alkukesän suositut saunaillat peruttu – "Seuraamme tilannetta"
 2. Nurmijärven uimarannat aukeavat – käyttäjiä suositellaan pitämään kahden metrin turvavälit
 3. Eppu Normaalin keikka Taaborilla perutaan – oli jo loppuunmyyty
 4. Eroselvitystä vaatineelta Maiju Tapiolinnalta runsaasti kritiikkiä Keusotelle – "Jos kyse olisi yksityisestä yrityksestä, niin olisi johto vaihtunut"
 5. Nurmijärven kuntatalous keikahti päälaelleen – miljoonien ylijäämä vaihtumassa yli kahdeksan miljoonan alijäämäksi
 6. Sääksin rantakahvila avautuu – tuhopolton vauriot korjattu
 7. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
 8. Keusoten puhelinpalvelussa teknisiä ongelmia – palvelukatkoksia ja puheluiden ruuhkautumista
 9. "Monen tilanne mennyt koronaepidemian aikana huonompaan suuntaan" – Sininauhasäätiö avaa taas toimintojaan
 10. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
 11. Nurmijärven kirjastot avaavat 2,5 kuukauden tauon jälkeen – palvelevat läpi kesän
 12. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 13. Laki tiukkenee: Pientä lasta ei saa kuljettaa lyhyttäkään matkaa ilman turvalaitetta, edes taksissa
 14. Suurin työttömyyskassa ennustaa kirpeitä lukuja koronakeväälle – hakemustenkin käsittelyt venyvät yliajalle
 15. Hurjaa kasvua työttömissä työnhakijoissa Uudellamaalla – lomautettujen määrä nousi 3 400 prosenttia

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.