Mielipide: Näin Nurmijärven pakolaiset ovat integroituneet

toimitus

Maarit Malmström tiedusteli, kuinka Nurmijärvelle sijoitetut pakolaiset ovat integroituneet (NU 3.8.). Kansainvälistä suojelua saavien henkilöiden integroituminen Nurmijärvellä on laaja ja ajankohtainen asiakokonaisuus. Laissa kotoutumisen edistämisestä (1386/2010, 3§) integroituminen eli kotoutuminen mielletään osallisuudeksi yhteiskunnan kaikilla eri osa-alueilla. Se läpileikkaa elämän eri tasot aina perheen arjen toimivuudesta työllistymiskysymyksiin ja oman kielen ja kulttuurin ylläpitämiseen. Kotouttamisella tarkoitetaan puolestaan viranomaisten ja muiden tahojen toimintaa, jolla edistetään ja tuetaan kotoutumista.

Kansainvälistä suojelua saavien henkilöiden eli pakolaisten maahantulon peruste on humanitäärinen ja nojaa Maahanmuuttoviraston myöntämään pakolaisen asemaan. Pakolaisuus asettaa ihmisen haavoittuvaan yhteiskunnalliseen asemaan, jossa sosiaalisen vahvistamisen merkitys korostuu.

Nurmijärven sosiaalipalvelut arvioi kotoutumisen prosessia laajasti Nurmijärvellä vuonna 2018, ja arvioinnin mukaan se arvioitiin hyväksi tai erittäin hyväksi. Asiakaskokemuksessa nousi esille arvostus ja kiitollisuus erityisesti Nurmijärven terveyspalveluita ja lasten kouluja kohtaan, sekä kotoutumispalvelun arjen tukeen varsinkin kotoutumisen alkuvaiheessa.

Työ -ja elinkeinotoimistot vastaavat virallisesta koulutus- ja työllistymispolusta kullekin laaditun henkilökohtaisen kotoutumissuunnitelman mukaisesti. Kunta tekee alkukartoitukset ja kotoutumissuunnitelmat sellaisille henkilöille, jotka eivät ole ilmoittautuneet TE-toimistoon, esimerkiksi kotiin jääville pienten lasten vanhemmille. Kotoutumisen tuki järjestetään aina yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Nurmijärven kotoutumispalvelussa koordinoidaan kotoutujien palvelukokonaisuuksia viranomais- ja vapaaehtoisverkostoissa sekä annetaan vahvaa ohjausta ja neuvontaa arjessa.

Nurmijärven kotoutumispalvelun asiakkaat ovat erittäin motivoituneita opiskelemaan. Työelämäkontakteja on ja niitä solmitaan aina tilanteen tullen. Kotoutumiskoulutus pitää sisällään myös työelämään tutustumisjaksoja, ja Nurmijärvellä on löytynyt työkokeilupaikkoja esimerkiksi kaupan alalta, päiväkodeista, kouluista ja hoiva-alalta.

Nurmijärvellä asuvat aikuiset kotoutumispalvelun asiakkaat opiskelevat useassa eri TE-toimiston heille osoittamassa oppilaitoksessa. Opinnot sisältävät esimerkiksi kieli- ja kotoutumiskoulusta, aikuisten perusopetusta, ammattiin valmistavaa opetusta sekä ammatillista koulutusta. Näissä koulutuksissa myös annetaan tietoa suomalaisesta työelämästä ja työkulttuurista.

Työllistyminen voi alkaa esimerkiksi jatkopestillä työkokeilupaikkaan, muilla lyhyillä työsuhteilla tai ilmoittautumisella vuokratyövoimaksi. Nuoria on autettu hakemaan kesätöitä Nurmijärven kunnasta. TE-toimisto -ja oppilaitosyhteistyön lisäksi Nurmijärven kotoutumispalvelut on verkottunut usean eri työllisyyttä edistävän toimijan kanssa. Kotoutumisen kannalta onkin olennaisen tärkeää, että paikkakunnalta löytyy maahanmuuttajiin myönteisesti suhtautuvia työnantajia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.