Mielipide: Kummalla pallilla kunnanhallituksen puheenjohtaja istuu?

Kuvituskuva. Riikka Laine

Lukijalta

Politiikka on siitä mielenkiintoinen laji, että usein on yhtä suuri merkitys sillä, miltä se näyttää kuin sillä mitä todellisuudessa tapahtuu.

Nurmijärvellä kunnanhallituksen puheenjohtaja siirtyi kunnanjohtajaksi. Se on oma hauskuutensa mutta yhtä mielenkiintoista on se, että samalla nostettiin kunnan työntekijä kunnanhallituksen puheenjohtajaksi.

En tiedä loppuiko kyvyt kokoomukselta vai viilettikö poliittisen yhdistyksen sijaintipaikka harkinnan ohi. Ratkaisuna se ei silti ole mielestäni järkevää kunnan tai veronmaksajan kannalta. Tässä en ota kantaa kumminkaan kyseenomaisen henkilön tehtävien hoitoon, vaan siihen miten tämä koko asetelma tuo ongelmia.

Kuntaliiton sivulta löytyy seuraava ohjeistus: ”Säännöksen perusteluissa (HE 268/2014) todetaan, että kunnan ja kuntakonsernin palveluksessa olevien henkilöiden asemaa kunnanhallituksessa on pidetty yleisesti ongelmallisena ja kunnanhallituksen toimintakykyä heikentävänä. Kunnanhallitus edustaa kuntaa työnantajana ja vastaa kunnan henkilöstöpolitiikasta. Erityisesti kunnanhallituksen puheenjohtaja on keskeinen työnantajan edustaja kunnassa. Jos kunnanhallituksen puheenjohtaja on samalla kunnan työntekijä, hän on päätöksenteon puolueettomuuden näkökulmasta ongelmallisessa kaksoisroolissa. Tämä näkökulma on perusteltua ottaa huomioon kunnanhallituksen valintaa koskevissa poliittisissa neuvotteluissa.”

Nyt meillä on tilanne, jossa nykyinen kunnanhallituksen puheenjohtaja on periaatteessa samaan aikaan esimiestensä alainen ja esimies. Voi olla, että hän on todella taitava erottamaan nämä kaksi eri roolia, mutta kuinka voimme olettaa, että kaikki muutkin osaavat tämän jalon taidon? Käytännössä joka ikinen kerta, kun hän astuu esimies rooliin niin joku voi kumminkin kyseenalaistaa hänen roolinsa tasapuolisuuden.

Juuri äskenhän meillä oli tilanne kunnassa, jossa mahdollistettiin ryhmäkokojen väliaikainen suurennos. Tämänkin yhteydessä piti oikein hallintojohtajaa myöten kysellä esteellisyyksiä, kun jotkut muistaakseni kyseenalaistivat asian valtuustossa.

Nyt kunnan taloudessa on useita kipupisteitä ja kunnan taloudessa joudutaan mitä todennäköisemmin tekemään myös sellaisia päätöksiä, mitkä koskettavat henkilökuntaa, eikä välttämättä aina mukavalla tavalla. Tällöin olisi huomattavasti selkeämpää kunnan sekä veronmaksajan kannalta, jos kunnanhallituksen puheenjohtaja ei olisi kaksoisroolissa asioista päätettäessä. Jos joku kyseenalaistaa henkilöstöä koskeva päätöksiä julkisuudessa, niin se ei vie asioita yhtään helpommalla eteenpäin.

Toisaalta miten voimme taata sen, että kunnanhallituksen pj:n pallilla istuvaa henkilöä kohdellaan tasapuolisesti verrattuna muihin kunnan työntekijöihin. Kun kunta täyttää vaikka uusia virkoja tai jos pahin mahdollinen tapahtuisi ja kunta joutuisi vähentämään henkilökuntaansa, niin aiheuttaisiko asia kitkaa henkilöstön sisällä, vaikka asia olisi kuinka tasapuolisesti hoidettu.

Kunnan taloudenhoitohan kun ei ole ollut sitä kaikkein parasta kuten olemme saaneet lukea lehdistä. Useimmin tuntuu, että budjettia tehtäessä luotetaan enemmän hyvään onneen kuin virkamiesten pohjatyöhön, kuten huomasimme viime budjetin tontinmyyntitulojen arvioissa.

Nyt kun kunnan talous keikkuu alijäämäisenä ja parannusta ei oikein tunnu tulevan – varsinkin kun kunnan tontinmyyntikin on keskittynyt Rajamäen halpuutettuihin tontteihin. Suosittelisin muistamaan, että ne arvaukset ja toiveet budjettia tehtäessä ovat kuin punttiin ku….. pakkasella. Lämmittää mukavasti sen budjettikokouksen verran mutta on aika kylmää, kun ne lopulliset luvut tulee pöytään.

Ei se Kuntaliittokaan ole huvin vuoksi suositustaan antanut, ja kun kunta ei ole toistaiseksi ollut niitä kaikkein avoimimpia tiedottajia, niin huhumyllyt pyörii koko ajan. Kun huhumylly pyörii, niin se taas syö politiikan uskottavuutta.

Marko Salo

Kuntakriitikko

Kirjoitus on julkaistu Nurmijärven Uutisten mielipidepalstalla.

Lue Virpi Rädyn vastine tästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.