Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Oliko Rajamäen terveysaseman väliaikainen sulkeminen lopun alkua?

Kun Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä ilmoitti tiistaina keskittävänsä lääkärien ja hoitajien vastaanottotoiminnan sekä hammashoitopalvelut isompiin yksiköihin, nosti tämä monen rajamäkeläisen niskakarvat pystyyn – vaikka kyseessä ilmoitettiin olevan väliaikainen järjestely.

Rajamäen terveysaseman kohtalosta on keskusteltu jo vuosia ennen sen rakentamista. Kunnanjohtaja Kimmo Behm ehdotti jo vuonna 2015, ettei uutta terveysasemaa rakennettaisi, mutta valtuuston enemmistö oli rakentamisen kannalla. Rajamäen terveysasema sai hyvät, modernit tilat, kun terveysasema maaliskuussa 2017 avattiin.

Jo avajaisista lähtien terveysaseman yllä on kuitenkin leijunut varjo, jossa palveluiden tulevaisuudesta ei ole voitu olla varmoja. Kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyivät Keusotelle vuoden 2019 alussa, ei varmuus ainakaan kasvanut.

Nyt samaan aikaan hoitohenkilökunnan uurastaessa koronapandemian parissa, tehdään Keusotessa taustalla palveluverkkotyötä.

Keusote avasi tällä viikolla verkkosivuilleen kyselyn, jossa Keusoten alueen asukkaat saavat kertoa näkemyksiään tulevaisuuden eri vaihtoehdoista. Keusote kertoo kyselyn yhteydessä, että mahdolliset tarkat muutokset, kuten uusien palvelumuotojen käyttöönoton aikataulu tai eri toimipisteistä saatavat tarkat palvelut, määritetään huhtikuun aikana.

Vaihtoehdoiksi terveysasemapalveluiden osalta on ehdotettu kolmea mallia: jatketaan nykyisellä mallilla (10 terveysasemaa), panostetaan kevyemmin liikkuviin ja sähköisiin palveluihin (7 terveysasemaa) tai panostetaan vahvasti liikkuviin ja sähköisiin palveluihin (6 terveysasemaa). Jos viimeisimpään malliin päädytään, niin silloin Keusoten, eli Nurmijärven, Hyvinkään, Järvenpään, Tuusulan, Mäntsälän ja Pornaisten alueella olisi yksi terveysasema joka kunnassa. Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Mäntsälässä ja Pornaisissa terveysasemia jo nyt yhdet, ja Tuusula sekä Nurmijärvi ovat toistaiseksi ainoita, joissa terveysasemia on kolme.

Kysymys kuuluukin, että kun päätökset tehdään kuntayhtymä tasolla, niin ovatko järvenpääläiset, hyvinkääläiset, mäntsäläläiset ja pornaislaiset valmiita luopumaan sähköisten ja liikkuvien palveluiden kehittämisestä Nurmijärven ja Tuusulan kaikki terveysasemat säilyttääkseen?

Jos haluat kertoa oman mielipiteesi kyselyyn ja tukea terveysasemasi säilymistä, niin nyt on aika alla aktiivinen!