Kolumni: Ehkä sekoan, ehkä en

Antti Kanto

Olen tehnyt havaintoja itsestäni koronapäivien aikana: en kestä poikkeusoloja.

Armeijassa tämä jo huomattiin: tälle jantterille ei kannattanut lykätä liikaa painetta kypärän alle. B-sotilaskeittäjänä olin ikään kuin erityisen tuen tykkimies, jolle ei annettu painavia ammuksia kannettavaksi. Teltassa en yöpynyt yhtään yötä, vaan lepäilin lämpimissä parakeissa ja lusikoin Nikke-vanukkaita it-tykkien jylyssä.

Minua ei välttämättä kannata käskyttää poikkeusoloissa etulinjaan tai koronakeskuksiin.

Olen aivan totaalisessa someähkyssä. Erikoislähetykset, presidentin puhe ja Italia. Olen kuin särki koukussa: haluaisin vapaaksi, mutta mitä enemmän sätkin, sitä syvemmälle uutiskoukku painautuu sieluuni. Studiossa vieraat vaihtuvat, mutta minä pysyn. Minä pysyn kotona puhelimella.

Somessa jaetaan iloisia kuvia kotikouluista. Lapset tekevät tunnollisesti tehtäviä ja joku vei lapset ympäristöopin tunnilla linturetkelle. Miksi meillä on silti kaamea hässäkkä? En saa järjestystä ja rotia. Yksivuotias roikkuu säärikarvoissa ja vaatii juustoa. Tokaluokkalainen tarvitsee jatkuvasti ohjausta. Oman lapsen opettaminen ei ole herkkua, eikä sekään auta yhtään, että olen luokanopettaja. Siitä on pikemminkin vain haittaa.

Kun illalla heittäydyn sänkyyn ja suljen silmät, näen pieniä neonvärisiä viruksia mustaa taustaa vasten. Virukset ovat rumia, niillä on sahamainen hammasrivi ja ne nauravat ilkikurisesti. Valvottaa. Tuntuu kuin lyijylevy painaisi rintaa. Mitä on tumman esiripun takana? Milloin se maapallon toinen näytös alkaa?

Perheissä eletään poikkeusoloissa. Makuuhuoneen oven eteen raahattiin perintöpiironki etteivät leikki-ikäiset pääse häiritsemään Skype-palaveria. Jaksamista ylläpitävät harrastukset ja tekemiset ajettiin alas. Kuitenkin pahinta on epätietoisuus: Miten käy juuri alkaneen rakennusprojektin? Irtisanotaanko minut? Miten käy riskiryhmään kuuluvalle?

Armeijassa iltapalalle osallistuminen oli vapaaehtoista. Tupakaverini pyysi uskollisesti mukaan: ”Lähetään Kanto teelle, se rauhottaa.” En juo teetä ja puolustusvoimien omenateen kiersin kaukaa. Eikä minua silloin pussitee lämmittänyt. Olin kuitenkin otettu, että pyydettiin mukaan. Vieläkin tuntuu hyvältä, että armeijassa oli kaveri, joka huomioi.

Koska en ole erityisolojen ihminen, joudun laskemaan rimaa. En halua enää yhtään uutta ruokareseptiä Martoilta vaan kaipaan yhteyttä toisiin. En voi kutsua ystävää teelle, mutta voin kysyä kuulumiset ja toivottaa jaksamista.

Sain lopulta lapset ulos. Metsäretki toi toivon keväästä. Jospa tämä tästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Missä bussi menee? – Nurmijärven joukkoliikenteen bussien etenemistä voi nyt seurata karttapalvelusta
 2. Nurmijärvi myy tai vuokraa 26 omakotitonttia Kylänpäästä – hakuaika alkaa pian
 3. Lepsämäntielle suunnitteilla neljät liikennevalot lisää – asukkaiden toivomia kiertoliittymiä ei tulossa
 4. Nurmijärven lukio Kirkonkylään, Rajamäelle vai kahteen toimipisteeseen? – faktat lyötiin nyt pöytään
 5. Rajamäelle superkoulu tai uusi Rajakaari? Rajamäen koulukampuksesta neljä vaihtoehtoa
 6. Pääkirjoitus: Kuuluuko lähipalveluiden parantua lähinnä siellä, missä pidetään eniten meteliä?
 7. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"
 8. Mielipide: Ei liikennevaloille – kyllä liikenneympyröille Lepsämäntielle!
 9. Tietty raja-arvo ei ylittynyt kertaakaan – ilmanlaatu parani pk-seudulla
 10. Posti ei kertonut asiakkaille, ettei muuttoilmoituksen henkilötietoja ole pakko antaa mainostajille, sai 100 000 euron seuraamusmaksun – Kaksi muutakin yritystä joutuu maksamaan tietosuojalain rikkomisesta, syynä muun muassa raskausutelut työnhakijoilta
 11. Vapise, Sandstorm, kohta parvekkeilla soi Suvivirsi
 12. Pikkulapsiperheiden määrä väheni liki viidenneksellä kymmenessä vuodessa
 13. Sadan metrin jono Suomenlinnan lauttaan – "Ollaan kuitenkin aika kaukana lautan maksimimatkustajamäärästä"
 14. Hypo: Korona romahdutti asuntokaupan ja seurauksena voi olla hintojen nousu tulevina vuosina
 15. Nurmijärven kunta ei järjestä puistoruokailua – aloite tyrmättiin valtuustossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.