Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kunnanhallitus vastaa: Tämä oli Kiljavan Majakan tontinluovutuspäätöksen taustalla

Nurmijärven Uutisissa julkaistiin viime viikonloppuna 21.–22.3. mielipidekirjoitus, jossa kritisoitiin kunnanhallituksen päätöstä Kiljavan Majakan sijoittamisesta Rajamäen keskustaan.

Kiljavan Majakka on lastensuojelun erityisyksikkö, joka on toiminut Nurmijärvellä noin 10 vuotta. Yksikkö palvelee 12–17-vuotiaita lapsia ja nuoria, joille tarjotaan ympärivuorokautista lastensuojelun sijaishuoltoa. Siellä on myös useita nurmijärveläisiä töissä.

Haasteena nykyisissä tiloissa kunnanhallituksen jo keväällä 2019 saaman selvityksen mukaan on tilojen epäkäytännöllisyys, tämän vahvistavat myös pohjapiirustukset: useampi kerros rajoittaa toimintaa sekä lisää henkilöstön määrää suhteessa lapsiin ja nuoriin.

Sijoituspaikka: Kunnanhallitus kävi keskustelua ennen 16.9.2019 päätöstä virkamiesten kanssa jo keväällä 2019, missä meillä olisi tarjota tonttia lastensuojeluyksikön tarpeisiin. Virkamiehet tekivät töitä eri vaihtoehtojen löytämiseksi ja keskustelujen jälkeen päätyivät esittämään päätettyä tonttia Rajamäeltä. Haasteena kunnassamme on tonttitarjonnan rajallisuus niin yritys- kuin omakotitalotonttien kohdalla muualla paitsi Rajamäellä. Kunnalla ei ollut myöskään tonttia tarjota ”väljemmässä luonnonläheisessä ympäristössä”. Näitä vaihtoehtoja virkamiehet kävivät läpi moneen kertaan.

Koska Rajamäellä oli jo sosiaali- ja terveyspalveluiden toimintaan valmiiksi kaavoitettu alue, virkamiehet tekivät esityksen kunnanhallitukselle 16.9.2019 tontin luovuttamiseksi ko. alueelta. Nurmijärven kunnassa on myös esim. Kirkonkylän alueella asutuksen keskellä vastaavaa toimintaa.

Lasten ja nuorten auttaminen: Yhteiskunnassamme tarvitaan myös erilaisia lastensuojeluyksiköitä ja niiden tarve on lisääntynyt viimeisten vuosien aikana, kun lasten huostaanotot ovat lisääntyneet. Kuntien tehtävänä on mahdollistaa toiminta omalla alueellaan, niiden tuottaessa vähemmän vastaavaa palvelua itse. Myös nurmijärveläisiä lapsia ja nuoria on sijoitettu muiden kuntien alueelle vastaaviin ympärivuorokautisiin lastensuojeluyksiköihin.

Yksiköiden tehtävänä on mahdollistaa lasten ja nuorten positiivinen kehitys ja tarjota turvallinen kasvuympäristö, kun kotona asiat eivät ole jostain syystä enää toimineet.. Näissä yksiköissä on osaava henkilökunta ja turvalliset aikuiset läsnä auttamassa nuoria. On jopa mahdollista, että näillä nuorten kanssa työtä tekevillä aikuisilla on paremmat mahdollisuudet tarttua mahdollisiin haastetilanteisiin ja nuorten itsenäistymiseen, jos etäisyydet eivät ole pitkät esim. palveluihin.

Virpi Räty kunnanhallituksen puheenjohtaja

Tarja Salonen kunnanhallituksen 1. varapuheenjohtaja

Juha Peltonen kunnanhallituksen 2. varapuheenjohtaja

Alpo Sailio kunnanhallituksen jäsen

Leni Pispala kunnanhallituksen jäsen

Riikka Raekannas kunnanhallituksen jäsen

Petri Vaulamo kunnanhallituksen jäsen

Juha Hyvämäki kunnanhallituksen jäsen

Markku Jalava kunnanhallituksen jäsen