Mielipide: Oliko nuorten hoitokodin sijoitus Rajamäelle järkevää?

Lukijalta

Nurmijärveläisinä veronmaksajina, kunnassa jopa vuosikymmeniä asuneina, olemme seuranneet kunnan toimia ja voineet todeta, että moni asia on hoidettu hyvin.

Rajamäki, vanha tehdasyhdyskunta, on tunnettu rauhallisena ja luonnonläheisenä pohjois-Nurmijärven keskuksena, jossa on varsin hyvin palveluja tarjolla ja joka juurikin näistä syistä on vetänyt erikoisesti lapsiperheitä omakotialueille. Nyt, kunnanhallituksen päätettyä sijoittaa ulkokuntalaisten ongelmanuorten hoitokoti ahtaasti keskelle vanhaa, rauhallista, lähinnä omakotitalojen aluetta, asukkaat ovat aiheellisesti huolissaan, ei vain Rajamäen, vaan kunnankin maineesta ja tulevaisuudesta. Näinkö kunnassa huomioidaan olemassa oleva tilanne ja asukkaiden mielipiteet?

Tämän, vahvasti Rajamäkeä koskevan päätöksen tekivät seuraavat kunnanhallituksen jäsenet, äänestäen hoitokodin sijoittamisesta pientalojen keskelle, perustellut oikaisuvaatimukset hyläten: Hyvämäki (kesk.), Jalava (kok.), Peltonen (sd.), Pispala (vihr.), Raekannas (kesk.), Sailio (sd.), Salonen (kesk.), Vaulamo (kok.) ja Räty (kok.). Kaksi jäsentä, Hägg (kok.) Rajamäeltä ja Tapiolinna (ps.) Herusista, olisivat halunneet vastaehdotuksen mukaan, syyskuisen päätöksen jälkeen esiin tulleiden seikkojen vuoksi, tehtävän lisätutkimuksia ja olosuhteiden kartoitusta. Hoitokodin sijoittamisesta Terveystielle äänestäneet asuvat Klaukkalassa (3 henkilöä), Kirkonkylässä (2), Lepsämässä (2), Luhtajoella (1) sekä Rajamäellä (1). Käytännössä siis asian päättivät ne, joita hoitokoti ei mitenkään kosketa jokapäiväisessä elämässä.

Olisi mielenkiintoista saada lukea kyseisten 9 henkilön vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

1. Kuinka hyvin tunnet Rajamäkeä ja ko. omakotialuetta? Tiesitkö, että kadun toisella puolella on päiväkoti? Aivan lähellä on kaksi muuta päiväkotia sekä vanhusten talo. Ikävä tosiasia on, että /ongelma/nuoret saattavat viettää aikaansa tyhjillä pihoilla jopa vahinkoa aiheuttaen.

2. Oletko sitä mieltä, että kyseinen alue on oikea paikka hoitokodille, nimenomaan hoidokkien kannalta? Voisi ajatella, että heidän olisi parempi olla väljemmässä luonnonläheisessä ympäristössä!

3. Informoiko kunta mielestäsi asiallisesti ja riittävästi kuntalaisia, erikoisesti heitä, joita asia koskee, a) ennen 16.9.2019 tehtyä päätöstä ja b) päätöksen jälkeen, tiedon asiasta alkaessa levitä?

Pikapikaa järjestettiin kyllä jonkinlainen infotilaisuus, (kuinka siitä tiedotettiin kuntalaisille?), jossa oli kourallinen henkilöitä, kunnanhallituksesta ei kuitenkaan ketään samalle illalle ”sattuneen” valtuuston kokouksen vuoksi? Tilaisuudessa hoitokodin puolelta todettiin, että rakennuttaja pyrkii huomioimaan asukkaiden tarpeet rakentamisen aikana ja pyrkii minimoimaan rakentamisen aiheuttamat haitat. Entä hoitokodin toiminnasta aiheutuvat pysyvät haitat, (lisääntyvä liikenne, turvattomuuden tunne, mahdollinen häiriökäyttäytyminen, ilkivalta ja vahingonteko) – kuka minimoi / eliminoi nämä?

4. Tekikö kunta missään vaiheessa minkäänlaista vaikuttavuusarviointia syyskuisen päätöksen seurauksista? Tehtiinkö puolueetonta kartoitusta Kiljavan yksikön toiminnan aiheuttamista hankaluuksista vuosien varrelta? Jos näitä tehtiin, milloin ja missä on julkistettu viralliset dokumentoidut tiedot ja arviot?

5. Oikaisuvaatimusten hylkäämisperusteena esitettiin 2.3.2020 kokouksessa (Tarja Salonen / kannattivat Peltonen ja Pispala) seuraavaa (suoria lainauksia kokouksen pöytäkirjasta):

”Joidenkin kuntalaisten esittämät näkökohdat ovat yksittäisiä mielipiteitä eivätkä voi vaikuttaa hoitokodin sijoittamiseen ja rakentamiseen. Asukkaille mahdollisesti aiheutuva haitta ei ole riittävä peruste kumota päätöstä, joka on syntynyt lain mukaan oikein ja oikeassa järjestyksessä”. Tarkoittaa siis, että kunhan päätös on tehty pykälien mukaan, ei tarvitse välittää sen vaikutuksista tai kuntalaisille aiheutuvista haitoista?

Kunnan toiminta ja oikaisuvaatimusten hylkäämisperusteet ovat omiaan järkyttämään kuntalaisia, lähinnä kahdesta syystä:

a) Koko prosessi on ollut oudon kiireinen, jopa salamyhkäinen; kuinka asukkaat olisivat siis voineet ilmaista mielipiteensä laajemmin ja ilman ajankohtaista relevanttia tietoa?

b) Nurmijärven kunnan nettisivuilla tarjotaan kuntalaisille mahdollisuuksia vaikuttaa ja toivotaan ”vuoropuhelua”. Toivotaan myös, että ennen päätöksentekoa järjestetään kuulemis- ja keskustelutilaisuuksia ajankohtaisista asioista ja että asukkaat seuraavat kunnallisten luottamuselinten toimintaa”.

Muita avainsanoja nettisivuilla ovat ”avoimuus, aktiiviset kuntalaiset ja yhteistyö”. Ovatko nettisivut vain hyvältä kuulostavaa katteetonta sanahelinää? Kunnanhallituksen toiminta näyttää olevan vahvasti ristiriidassa tämän ”mainonnan” kanssa. Kuinka asukkaiden toiminta ja mielipiteet voidaan sivuuttaa ja tyrmätä siten kuin hoitokodin puolelta on tehty, kunnanhallituksen siunauksella?

6. Oikaisuvaatimuksien pääkohdat:

Vaatimus 1: etsitään hoitokodille vaihtoehtoinen sijainti.

Vaatimus 2 arvostelee tontin pilkkomista ja osan luovuttamista ulkopuoliselle toimijalle. Taloudellinen hyöty myynnistä on vähäinen ja lopullisen toimijan taustalla olisi pörssiyhtiö Mehiläinen! Tonttihan on kaavoitettu tulevien oman kunnan sote-ratkaisujen tarpeisiin, joiden toteutuksesta ei vielä tiedetä.

Kysymys siis hoitokotia Terveystielle ajaville kunnanhallituksen jäsenille: Miksi et nähnyt tarpeelliseksi, että tehtäisiin lisäkartoitusta sijoituspaikasta? Eikö olisi myös kannattanut odottaa validia tietoa hoitokodin toiminnan vaikutuksista ja kunnalle myöhemmin tarjoutuvista mahdollisuuksista käyttää tonttia (esim vanhusten hoito, tai, kaavamuutoksella, jopa kunnalle tuloja tuova asuntorakentaminen)?

Emme vastusta / nuorten / mielenterveysongelmaisten hoitolaitoksia. Ongelmat ovat todellisia, ja hoitoa tarvitaan. Mutta sekä hoidokkien että hoitokodin ympäristön kannalta on päätökset tehtävä kestävin, asiallisin ja riittävin perustein. Rajamäellä(kin) on varmasti muita, ko tarkoitukseen paremmin sopivia, väljempiä luonnonläheisiä alueita. Kaavan olemassaolo / puuttuminen ei voi olla este; kaavoitusta varten on kunnalliset elimet, eikä nykyisellä hoitokodilla ole palavaa kiirettä muuttaa muualle.

Kunnan luottamushenkilöt on demokraattisesti vaaleilla valittu hoitamaan yhteisiä asioitamme. Niinpä olettaisi ja toivoisi, että he ottaisivat huomioon eri alueiden asiat puolueettomasti ja niihin riittävästi perehtyen. Ei liene pois muilta kuntalaisilta, jos Rajamäen asukkaat haluavat kylänsä säilyvän sellaisena kuin se tunnetaan: turvallisena, viihtyisänä, luonnonläheisenä, kehittyvänä, mutta myös vanhaa arvostavana lapsiperheiden suosimana alueena.

Tehty päätös laitoksen sijainnista tulee vaikuttamaan negatiivisesti ympäristöön, koko kylään, jopa kunnan maineeseen. Se saattaa karkottaa nykyisiä ja mahdollisia uusia asukkaita, veronmaksajia ja laskee asuntojen arvoa. Kaikella tällä on taloudellisia seuraamuksia, ei vain yksittäisten asukkaiden, vaan koko kunnan kannalta.

Ikävä kyllä, tämä prosessi ja tällainen päätöksenteko ei lisää luottamusta kunnan poliittisten päättäjien toimintaan.

”Nurmijärvi-ilmiö” joka järkyttää asukkaita

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Poliisilta lisätietoa Kiljavantien onnettomuudesta: auto ajoi mahdollisesti ylinopeutta
 2. Auto katon kautta ympäri – yksi henkilö loukkaantui vakavasti Kiljavantien onnettomuudessa
 3. Keusoten puhelinpalveluissa ruuhkaa – "Alkuhankaluuksilta ei ole vältytty"
 4. Kova tuuli työllisti pelastuslaitosta – Nurmijärvellä seitsemän vahingontorjuntatehtävää
 5. Nuorisovaltuusto toivoo lukion keskittämistä Kirkonkylään – tärkein asia koulutuksen korkea laatu
 6. NJS murtui PK-35:n käsittelyssä – lupaavan alun jälkeen 4-0 kotijoukkueen eduksi
 7. Arvio: Aika jonka sain – elokuva muillekin kuin heppaihmisille
 8. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
 9. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 10. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 11. Finnwatch: SUP-lautojen vastuullisuus ei vakuuta – Kolme brändiä erottui selvityksessä edukseen
 12. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 13. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 14. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 15. USU-gallup:Lähes puolet suomalaisista verottaisi auton ostoa vähemmän kuin sen käyttöä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.