Mielipide: Vauhtia ja läpinäkyvyyttä yksityisteiden avustusten jakoon

Lukijalta

Nurmijärven Keskusta haluaa tuoda virkamiesjohdon tietoon sen huolen ja epätietoisuuden, joka vallitsee useissa tiekunnissa, jotka ovat uudelleen järjestäytymässä.

Yksityisteiden hyvä kunto on edellytys postin jakelulle, koulukuljetuksille, hälytystehtävien hoitamiselle, kotihoidon toteutumiselle ja vammaiskuljetuksille, vain esimerkkinä. Monien kuntalaisten työssäkäynti, monien pienyritysten toiminta ja harrastustoiminta perustuu yksityisteiden asianmukaiseen kuntoon.

Yksityistiet myös usein lyhentävät matkaa ja toimivat näin käytännön päästövähentäjinä kunnan liikenneverkossa.

Kunta on hoitanut siirtymäkauden ajan yksityisteitä samaan tapaan kuin jo vuosikymmenien ajan. Samoin lain muutoksesta tiedottaminen, koulutus ja tuki tiekuntien hallinnolliseksi järjestäytymiseksi on hoidettu hyvin. Nurmijärven Keskustan mielestä tällaista toimintaa voi pitää esimerkkinä palvelusta kuntalaisille.

Sen sijaan tarvittavat päätökset jo budjetoitujen loppuvuoden avustusten jaon osalta puuttuvat edelleen, eikä tietoa valmistelussa olevista avustusperiaatteista ole. Kunnan kunnossapito päättyy 30.4.2020.

Yleinen käytäntö on, että avustusta haetaan edellisen tilikauden perusteella. Nyt edellisen vuoden tietoja ei ole. Tilanne on tiekuntien kannalta kestämätön, koska järjestäytyminen ja tienhoito uhkaavat jäädä kokonaan osakkaiden maksettavaksi loppuvuoden ja tulevan talven osalta.

Satakunta tiekuntaa on juuri järjestäytynyt ja vasta aloittamassa toimintaansa. Kyseessä on poikkeuksellinen muutostilanne.

Nurmijärven Keskusta ehdottaa käytännön ratkaisuna, että viipymättä päätetään avustusmalli tulevalle kunnossapitokaudelle 2020-21 mahdollistamaan avustaminen ennakoitavasti noudattaen esimerkiksi seuraavia periaatteita.

– Määritellään avustus tien pituuden ja käyttötarkoituksen mukaan, läpiajotiet ja päättyvät tiet.

– Avustukset jaetaan kuluvan vuoden jäljellä olevasta yksityisteiden budjetista ja haku toteutetaan siten, että kaikki tiekunnat ehtivät hakea avustusta tulevan hoitokauden kustannuksiin.

– Avustusten saannin ehtona on aina tiekunnan järjestäytyminen.

Kunnaltamme tarvitaan käytännön toimia, jotka auttavat tiekuntia pitämään merkittävän osan kunnan tieverkkoa kaikille kuntalaisille ajokunnossa. Kaikki meistä käyttävät näitä teitä, ja tämä on kaikkien kuntalaisten asia!

Nurmijärven keskustan hallitus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Poliisilta lisätietoa Kiljavantien onnettomuudesta: auto ajoi mahdollisesti ylinopeutta
 2. Auto katon kautta ympäri – yksi henkilö loukkaantui vakavasti Kiljavantien onnettomuudessa
 3. Keusoten puhelinpalveluissa ruuhkaa – "Alkuhankaluuksilta ei ole vältytty"
 4. Kova tuuli työllisti pelastuslaitosta – Nurmijärvellä seitsemän vahingontorjuntatehtävää
 5. Nuorisovaltuusto toivoo lukion keskittämistä Kirkonkylään – tärkein asia koulutuksen korkea laatu
 6. NJS murtui PK-35:n käsittelyssä – lupaavan alun jälkeen 4-0 kotijoukkueen eduksi
 7. Arvio: Aika jonka sain – elokuva muillekin kuin heppaihmisille
 8. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
 9. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 10. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 11. Finnwatch: SUP-lautojen vastuullisuus ei vakuuta – Kolme brändiä erottui selvityksessä edukseen
 12. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 13. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 14. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 15. USU-gallup:Lähes puolet suomalaisista verottaisi auton ostoa vähemmän kuin sen käyttöä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.