Mielipide: Vauhtia ja läpinäkyvyyttä yksityisteiden avustusten jakoon

Lukijalta

Nurmijärven Keskusta haluaa tuoda virkamiesjohdon tietoon sen huolen ja epätietoisuuden, joka vallitsee useissa tiekunnissa, jotka ovat uudelleen järjestäytymässä.

Yksityisteiden hyvä kunto on edellytys postin jakelulle, koulukuljetuksille, hälytystehtävien hoitamiselle, kotihoidon toteutumiselle ja vammaiskuljetuksille, vain esimerkkinä. Monien kuntalaisten työssäkäynti, monien pienyritysten toiminta ja harrastustoiminta perustuu yksityisteiden asianmukaiseen kuntoon.

Yksityistiet myös usein lyhentävät matkaa ja toimivat näin käytännön päästövähentäjinä kunnan liikenneverkossa.

Kunta on hoitanut siirtymäkauden ajan yksityisteitä samaan tapaan kuin jo vuosikymmenien ajan. Samoin lain muutoksesta tiedottaminen, koulutus ja tuki tiekuntien hallinnolliseksi järjestäytymiseksi on hoidettu hyvin. Nurmijärven Keskustan mielestä tällaista toimintaa voi pitää esimerkkinä palvelusta kuntalaisille.

Sen sijaan tarvittavat päätökset jo budjetoitujen loppuvuoden avustusten jaon osalta puuttuvat edelleen, eikä tietoa valmistelussa olevista avustusperiaatteista ole. Kunnan kunnossapito päättyy 30.4.2020.

Yleinen käytäntö on, että avustusta haetaan edellisen tilikauden perusteella. Nyt edellisen vuoden tietoja ei ole. Tilanne on tiekuntien kannalta kestämätön, koska järjestäytyminen ja tienhoito uhkaavat jäädä kokonaan osakkaiden maksettavaksi loppuvuoden ja tulevan talven osalta.

Satakunta tiekuntaa on juuri järjestäytynyt ja vasta aloittamassa toimintaansa. Kyseessä on poikkeuksellinen muutostilanne.

Nurmijärven Keskusta ehdottaa käytännön ratkaisuna, että viipymättä päätetään avustusmalli tulevalle kunnossapitokaudelle 2020-21 mahdollistamaan avustaminen ennakoitavasti noudattaen esimerkiksi seuraavia periaatteita.

– Määritellään avustus tien pituuden ja käyttötarkoituksen mukaan, läpiajotiet ja päättyvät tiet.

– Avustukset jaetaan kuluvan vuoden jäljellä olevasta yksityisteiden budjetista ja haku toteutetaan siten, että kaikki tiekunnat ehtivät hakea avustusta tulevan hoitokauden kustannuksiin.

– Avustusten saannin ehtona on aina tiekunnan järjestäytyminen.

Kunnaltamme tarvitaan käytännön toimia, jotka auttavat tiekuntia pitämään merkittävän osan kunnan tieverkkoa kaikille kuntalaisille ajokunnossa. Kaikki meistä käyttävät näitä teitä, ja tämä on kaikkien kuntalaisten asia!

Nurmijärven keskustan hallitus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rotat yleistyneet taajamissa? – Nähty yleisten tilojen ympärillä Rajamäellä ja Klaukkalassa
 2. Lepsämän koulun väistötilat vihdoin valmiina – tuhopoltossa tuhoutuneen koulun uudelleenrakentaminen vielä avoinna
 3. Nurmijärven lukioratkaisu jakaa mielipiteet – osa valtuutetuista epäilee, ettei asiaan saada vielä ratkaisua elokuussa
 4. Rajamäellä mielenosoitus lukion toimipisteen säilyttämisen puolesta – paikalla odotetaan satoja paikallisia
 5. Nurmijärvestä tuli koronavoittaja – kehyskunnat vetävät nyt uusia asukkaita
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 8. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 9. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 10. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 11. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 12. Mielipide: Onko Onnenkimpaleella tulevaisuutta?
 13. Röykän koulun tuntumaan rakentuu uusi kevytväylä – työt haittaavat ajoa koululle ja päiväkodille
 14. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 15. Ali Mirzain seinämaalaukset tuovat väriä uimahallin seinille – nyt näyttely Helsingissä

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.