Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Vauhtia ja läpinäkyvyyttä yksityisteiden avustusten jakoon

Nurmijärven Keskusta haluaa tuoda virkamiesjohdon tietoon sen huolen ja epätietoisuuden, joka vallitsee useissa tiekunnissa, jotka ovat uudelleen järjestäytymässä.

Yksityisteiden hyvä kunto on edellytys postin jakelulle, koulukuljetuksille, hälytystehtävien hoitamiselle, kotihoidon toteutumiselle ja vammaiskuljetuksille, vain esimerkkinä. Monien kuntalaisten työssäkäynti, monien pienyritysten toiminta ja harrastustoiminta perustuu yksityisteiden asianmukaiseen kuntoon.

Yksityistiet myös usein lyhentävät matkaa ja toimivat näin käytännön päästövähentäjinä kunnan liikenneverkossa.

Kunta on hoitanut siirtymäkauden ajan yksityisteitä samaan tapaan kuin jo vuosikymmenien ajan. Samoin lain muutoksesta tiedottaminen, koulutus ja tuki tiekuntien hallinnolliseksi järjestäytymiseksi on hoidettu hyvin. Nurmijärven Keskustan mielestä tällaista toimintaa voi pitää esimerkkinä palvelusta kuntalaisille.

Sen sijaan tarvittavat päätökset jo budjetoitujen loppuvuoden avustusten jaon osalta puuttuvat edelleen, eikä tietoa valmistelussa olevista avustusperiaatteista ole. Kunnan kunnossapito päättyy 30.4.2020.

Yleinen käytäntö on, että avustusta haetaan edellisen tilikauden perusteella. Nyt edellisen vuoden tietoja ei ole. Tilanne on tiekuntien kannalta kestämätön, koska järjestäytyminen ja tienhoito uhkaavat jäädä kokonaan osakkaiden maksettavaksi loppuvuoden ja tulevan talven osalta.

Satakunta tiekuntaa on juuri järjestäytynyt ja vasta aloittamassa toimintaansa. Kyseessä on poikkeuksellinen muutostilanne.

Nurmijärven Keskusta ehdottaa käytännön ratkaisuna, että viipymättä päätetään avustusmalli tulevalle kunnossapitokaudelle 2020-21 mahdollistamaan avustaminen ennakoitavasti noudattaen esimerkiksi seuraavia periaatteita.

– Määritellään avustus tien pituuden ja käyttötarkoituksen mukaan, läpiajotiet ja päättyvät tiet.

– Avustukset jaetaan kuluvan vuoden jäljellä olevasta yksityisteiden budjetista ja haku toteutetaan siten, että kaikki tiekunnat ehtivät hakea avustusta tulevan hoitokauden kustannuksiin.

– Avustusten saannin ehtona on aina tiekunnan järjestäytyminen.

Kunnaltamme tarvitaan käytännön toimia, jotka auttavat tiekuntia pitämään merkittävän osan kunnan tieverkkoa kaikille kuntalaisille ajokunnossa. Kaikki meistä käyttävät näitä teitä, ja tämä on kaikkien kuntalaisten asia!

Nurmijärven keskustan hallitus