Mielipide: Silmät auki ja avoimin mielin Kiljavan Majakan sijoituspaikkaa etsimään

Kirjoittajan mielestä hoitoyksikkö olisi sopinut esimerkiksi Toreeninmäelle lähelle muita alan yksiköitä. Riikka Jokinen

Faktat pöytään

Ankeiden koronauutisten vyöryessä kaikkialle on ollut kiinnostavaa lukea muistakin aiheista. Hoitoyksikkö Majakan sijoittaminen Rajamäelle nousi taas esiin, kun kunnanhallitus hylkäsi oikaisuvaatimukset. Melkeinpä hupaisa oli KH:n ”vastaus” (25.3.) kuntalaisten tuntoja valottavaan kirjoitukseen (21.–22.3).

Vaikka virkamiehet kuinka ahkeroivat, oli ”haasteellista” löytää sopivaa aluetta hoitoyksikölle, sanoo KH. Seuraavat ”väljät ja luonnonläheiset” vaihtoehdot ”löysin” alle tunnissa. Pohtikaapa näitä! (Huom! Rajamäeltä, missä asun, joten minua ei voi syyttää nimby-ilmiöstä.).

1.Urttilantien ja Vanhan Rajamäen tien risteys: pöheikköä, josta kuulemma on valitettukin. Voisi rakentaa toimivan laitoksen ja siistiä ympäristön.

2.Airiontien reunustalla; laajaa peltoaluetta. Kasvaakohan siinä kovastikin kauraa tai ruista? Talvella siinä on joskus ollut latuja, mutta tällaisina talvina kyllä hiihtäjät harvenevat. Jos lunta saadaan, latu voisi kiertää rakennusta ja nuoret pääsisivät helposti sivakoimaan.

3.Talmontien varrella: valtava pelto, josta helposti voisi lohkaista pienen osasen. Myös tien toisella puolella, Puistokujan päässä metsikköä, johon hoitoyksikkö hyvinkin uppoaisi.

4.Väljälle Kylänpään alueelle, liikekeskuksen lähettyville, pientalotonttien lomaan mahtuisi varmasti väljästi yksi hoitokotikin. Omakotialuettahan se Terveystiekin lähinnä on.

5.Rajakaaren ja koulun (jotka puretaan pois?) tilalle kaavailtu kampus-tyylinen kokonaisuus – erinomainen vaihtoehto! Näin nuoret pääsisivät osaksi ”normaalia elämää ja toimintaa”.

6.Vanha urheilukenttä. Sen päätyyn ilmestyi jokunen vuosi sitten jo yksi hoitolaitos. Turvallisesti kirkon kupeessa; mitä mainioin paikka. Ja puistoa jäisi vielä runsaasti.

En tiedä, minkä kokoista rakennusta suunnitellaan, mutta jos se mahtuisi Terveystien kapoiselle tontille pihoineen ja parkkialueineen, se mahtuisi näille alueille erittäin hyvin.

Jos joku (kunnan taholta) nyt sanoo, että ei käy, kaavoituksen vuoksi, niin miten onnistui sijoittaa hoitolaitos urheilukentän päätyyn? Entä sopivia tontteja muualla? Esim. Klaukkalassa on viime aikoina kaavoitettu alueita ”eri tarkoituksiin”, tiesi eräs kunnan asioita tunteva henkilö kertoa. Nurmijärven kaavoituskatsaus 2019 (5.3.14) taas toteaa Kirkonkylän osalta: ”Toreeninmäen SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN alue: tontti on suuri verrattuna sillä sijaitsevaan rakennuskantaan” (hoitoyksiköt ym) ja siksi tulee selvittää, ”voidaanko sille osoittaa ASUMISTA”. Mitäpä jos nyt aluksi osoitettaisiin alueelle tämä nuorten hoitokoti, luontoa ja tilaa jäisi sittenkin asuntorakentamisellekin. Eikö Toreeninmäkeä edes harkittu?

Ihan oikeutetusti voi siis kysyä: miten voi olla, että Terveystie oli ainoa mahdollinen paikka hoitokodille? KH:n päätökseen on varmaan todella painavat syyt? Vai olikohan ei-rajamäkeläisten päättäjien ajatuksissa se kuuluisa nimby-kummitus?

Ja jos kasvavalla ja kehittyvällä kunnalla ei ole tonttimaata tarjota, kannattaisi varmaan hankkia. Maatahan Nurmijärvellä riittää, silmänkantamattomiin!

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.