Pääkirjoitus: Nuorisotyölle nyt suuri tarve

Useammat asiantuntijat ovat eri tahoilla todenneet, että nuorisotyötä tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan.

Tilanne on meille kaikille poikkeuksellinen, ja yhtään vähättelemättä mm. sairaiden, riskiryhmäläisten tai ikäihmisten auttamista, voidaan todeta, että nuorisotyöntekijät tekevät nyt kullanarvoista työtä.

Kuten Kunnallisen nuorisotyön osaamiskeskus Kanuuna vetosi parin viikon takaisessa kannaotossaan, nuoret tarvitsevat kaverisuhteita, luotettavia aikuisia ja rutiineja turvalliseen arkeen. Monelta nämä arjen peruspilarit horjuvat tai puuttuvat nyt kokonaan. Nuoria ahdistaa ja pelottaa epidemia itsessään. Nuoret itse tai heidän läheisensä saattavat kuulua riskiryhmään. Eristyminen voi pahentaa masennusta, paniikkihäiriöitä ja pelkotiloja. Monen nuoren kohdalla poikkeustila vaikuttaa perheen toimeentuloon ja vanhempien jaksamiseen. Mielenterveys- ja päihdeongelmat perheessä korostuvat entisestään, kun nuori on vailla koulun ja vapaa-ajan turvallisia aikuiskontakteja, harrastuksia ja kavereita.

Sen vuoksi Kanuuna ja Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ovat vedonneet kuntiin ja muihin nuorisotyöntä tekeviin, että vaikka lomautuksia joudutaan tekemään, niin nuorisotyön on syytä jatkua.

Sivuilta 4–5 voit lukea miten Nurmijärven nuorisopalveluissa tilanne on otettu haltuun ja kuinka ammattilaiset ovat nuorison tukena poikkeusoloissakin.

Nuorisotyöntekijät ovat nuorelle polvelle tärkeitä, turvallisia keskustelukumppaineita ja tarvittaessa he voivat kannatella nuoria muita palveluja odottaessa.

Kuten Allianssin toiminnanjohtaja Anna Munsterhjelm sanoo, ”Jos nuoret unohdetaan kriisin keskellä, poikkeusolojen säästöjen seurauksia maksetaan sekä kunnissa että valtakunnallisesti vielä pitkään ja kalliisti. Akuutin kriisijohtamisen keskellä toivomme päättäjien muistavan, että selvitäkseen yhteiskuntamme tarvitsee hyvinvoivia nuoria nyt ja tulevaisuudessa.”

Nuorisotyön on syytä jatkua.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.