Pääkirjoitus: Vappuiloa kotona

Riikka Laine

Viime vappuna Aleksis Kiven patsaan ympärillä Kirkonkylässä oli suorastaan ruuhkaa. Kunta muutti viime vuonna patsaan lakitusperinnettä hieman ja muodosti lapsiperheillekin sopivan vapputempauksen Kiven patsaan lakituksen yhteyteen. Taikuutta ja puolialastomia patsaan pesijöitä saavuttiin katsomaan kauempaakin.

Tänä vuonna vappua ei voida juhlistaa samaan malliin, kun koronapandemia rajoittaa kokoontumisia. Niin valtioneuvosto kuin sisäministeriö ovat jo antaneet suosituksen, että vappua vietettäisiin nyt kotona. Myös Nurmijärven kunta toivoo, että nurmijärveläiset noudattaisivat rajoituksia vappuna.

Mutta se ei tarkoita sitä, etteikö nurmijärveläisillä ja muillakin olisi lupa ilotella vappuna. Vappu on perinteisesti ilon ja riemun juhla, ja toivottavaa on, että vappuilosta nautitaan myös tänä keväänä.

Sisäministeriö ja poliisi ovat käynnistäneet #virtuaalivappu-kampanjan, ja monet tapahtumajärjestäjät ovat suunnitelleet vapuksi virtuaalista ohjelmaa. Esimerkiksi monen perinteisiin kuulunutta Mantan lakitus toteutetaan nyt virtuaalitodellisuudessa. Sen jälkeen vapun juhlijat pääsevät virtuaalisesti ikuisesta vapustakin laulavan JVG:n keikalle.

Vappua voi viettää myös ystäviensä tai tuttaviensa kanssa esimerkiksi videoyhteyden avulla. Lapsiperheissä vappua voidaan viettää esimerkiksi kotinaamiaisilla ja kukaan ei varmasti kiellä ulkoiluttamasta yo-lakkia kotisohvalla.

Vappubrunssi on helppo koota itse tai hakea herkut paikallisesta ravintolasta take awayna. Jos oma ruokapöytä ei houkuta, niin eväät voi pakata koriin ja piknikille voi lähteä omalle takapihalle.

Kannattaa miettiä oman perheen kesken, että millainen voisi olla meidän vappumme? Tarvitaanko siihen ilmapalloja, naamareita, simaa, tippaleipiä, munkkeja vai jotain muuta? Mikä toisi iloa arjen keskellä?

Mutta pidetäänhän jokainen huoli siitä, että kylillä ei kokoonnuta ja sinnitellään eristyksissä vielä, kun ohjeet niin sanoo? Se on meidän jokaisen etu.

Kirjoittaja on Nurmijärven Uutisten päätoimittaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.