Pääkirjoitus: Älä jätä soittamatta hätänumeroon

Riikka Laine

Ensihoidosta ja sairaanhoidosta on kantautunut huolestuttavaa viestiä siitä, että hoitoon ei hakeuduta vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi.

Osa hoitoa tarvitsevista jää kotiin viruksen pelossa tai sen vuoksi, ettei halua kuormittaa sairaanhoitoa.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos julkaisi tällä viikolla sosiaalisessa mediassa päivityksen huolesta terveydenhoitoon hakeutumisessa.

Videon mukaan vakavastakin sairastumisesta johtuvia oireita katsellaan nyt pidempään kotona ennen avun hälyttämistä. Osa päätyy jopa jäämään kokonaan kotiin ennemmin kuin hakeutumaan sairaalaan, vaikka siihen ehdottomasti olisi tarve.

Videolla kerrotaan, että nyt esimerkiksi sydäninfarkteja enteileviä rintakipuoireita tai aivoinfraktia enteileviä ohimeneviä halvausoireita jää tutkimatta ja selvittämättä.

Pelastuslaitoksen päivityksen mukaan huolestuttavaa on myös seulonta-aikojen, kuten esimerkiksi mammografioiden, peruminen.

Viivyttely ei ole kuitenkaan kenenkään etu.

Videolla muistutetaan, että hoidon aloittamisen ajankohta on äärimmäisen ratkaiseva seikka potilaan ennusteen ja toipumisen kannalta.

Sekään ei ole yksikön eikä terveydenhuollon etu, jos sairaanhoidossa on kohta huomattavasti enemmän vaikeasti sairaita kuin ennen koronapandemiaa.

Sairaanhoitoon on tärkeää hakeutua myös korona-aikana, jos suinkin on on siihen tarvetta. On luonnollista, että terveysasemat ja sairaalat pelottavat tässä tilanteessa, mutta on tärkeää muistaa, että koronavirustapaukset hoidetaan erillään muusta sairaan- ja terveydenhoidosta. Keusoten alueen koronavirustestaukset tehdään nyt Järvenpään Justissa tarkoin eristetyissä tiloissa.

Terveydenhuollon väki noudattaa erityistä varovaisuutta ja on tänä aikana suunnitellut jokaisen askeleen niin, että potilas voi tulla turvallisesti hoidettavaksi.

Älä siis jätä soittamatta hätänumeroon tai Päivystysapuun niissä tilanteissa, joissa ennen koronaakin olisit sinne soittanut.

Ja kehota myös läheisiäsi huolehtimaan terveydestään, sillä elämä jatkuu koronan jälkeenkin.

Kirjoittaja on Nurmijärven Uutisten päätoimittaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.