Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Rajakaaren säilyttämistä harkittava

Nurmijärven Uutiset (6.5.2020) kertoo Rajamäen keskustan asemakaavamuutoksen tilanteesta. Seitsemän veljeksen koulun purku näyttää kiistattomalta, ja hyvä niin. Kenenkään ei pidä joutua opiskelemaan tai työskentelemään terveyden kannalta epätyydyttävissä tiloissa.

Rajakaaren suhteen tilanne on hiukan ongelmallisempi. Terveyshaitat estävät nykyisin tilojen käyttöä, mutta itse rakennukseen liittyy arvoja, joita ei voi olla pohtimatta. Keski-Uudenmaan alueellinen vastuumuseo on korostanut Rajakaaren kulttuurihistoriallista arvoa, mutta kaavan muutosluonnoksessa rakennuksen suojelumerkintä on poistettu.

Yhtenä vaihtoehtona on esitetty, että uuden rakentaminen sekä koulun että Rajakaaren tilalle olisi paras ratkaisu. On kuitenkin myös arvioitu, että Rajakaaren korjaaminen ei tulisi uudisrakentamista kalliimmaksi, joten pyydämme edelleen tutkimaan ja harkitsemaan rakennuksen säilyttämistä. Rajakaarta on ”koko kylä” käyttänyt vuosikymmenien ajan mitä moninaisimpiin tarkoituksiin: koulun ylioppilas- ym juhlat, eri yhdistysten kokoukset, musiikkitilaisuudet, teatteriesitykset, joulujuhlat jne. Vastaavia tiloja ei ilman Rajakaarta ole kylässä tarjolla.

Kaavan muutosluonnos osoittaa keskustakorttelin opetustoimelle sekä lähipalveluille viheralueita unohtamatta. Kortteli tarjoaa myös tilaa ja väljyyttä tehdä alueesta viihtyisämpi. Luovia, uusia ratkaisujakin voisi kehitellä, esim. nykyisin kehuttua puurakentamista. Keskustan kauppojen sulkemisen jälkeen ankeaa lähiympäristöä voidaan samalla suunnitella uusiksi; penkkejä puiden katveeseen, terassia, minigolfia, jäätelökioskia, lasten leikkipuistoa. Monipuolisia näkemyksiä ja ideoita voi ja kannattaa kerätä kyläläisiltä nuorisoa unohtamatta.

Kuten Rajamäen kyläyhdistys (NU 15.–16.5), mekin vetoamme kunnan päättäjiin mahdollisimman monipuolisen ja toimivan, koko kylää palvelevan yläkoulun ja lukion kampuskokonaisuuden saamiseksi, siihen sisältyen kirjasto, juhla-, kokous-, harrastus-, nuoriso- ym tilat. Sellaisen pystyvät asiantuntijat, arkkitehdit ja ympäristön suunnittelijat luomaan. Se vaatii kunnalta taloudellista panostusta, mutta uskomme, että tämä satsaus kannattaa, ei vain lähivuosia vaan nimenomaan tulevaisuutta ajatellen.

Toivomme, että uutta keskustaa suunniteltaessa otetaan huomioon Rajakaaren historiallinen merkitys kylän tunnuksena ja Aleksis Kiven kunnan vahvan kulttuuriperinteen yhtenä ilmentymänä perinteikkäässä Rajamäen tehdasyhdyskunnassa. Jos kuitenkin halutaan luoda parhaat nykyaikaiset tilat moninaisiin tarkoituksiin ja päädytään purkamiseen, nykyisen rakennustekniikan avulla on varmaan mahdollista säilyttää upea lasiseinä tai vähintäänkin suunnitella samanlainen uuteen rakennukseen?

Maija-Liisa Anttila, Anneli Kiiski, May Roth-Edelmann

60 Rajamäen entistä ja nykyistä asukasta

Kari Heininen ja Altian Rajamäen seniorit