Mielipide: Rajakaaren säilyttämistä harkittava

Kirjoittajat vaativat Rajakaaren ulkoasun säilyttämistä ennallaan. Riikka Jokinen

Nurmijärven Uutiset (6.5.2020) kertoo Rajamäen keskustan asemakaavamuutoksen tilanteesta. Seitsemän veljeksen koulun purku näyttää kiistattomalta, ja hyvä niin. Kenenkään ei pidä joutua opiskelemaan tai työskentelemään terveyden kannalta epätyydyttävissä tiloissa.

Rajakaaren suhteen tilanne on hiukan ongelmallisempi. Terveyshaitat estävät nykyisin tilojen käyttöä, mutta itse rakennukseen liittyy arvoja, joita ei voi olla pohtimatta. Keski-Uudenmaan alueellinen vastuumuseo on korostanut Rajakaaren kulttuurihistoriallista arvoa, mutta kaavan muutosluonnoksessa rakennuksen suojelumerkintä on poistettu.

Yhtenä vaihtoehtona on esitetty, että uuden rakentaminen sekä koulun että Rajakaaren tilalle olisi paras ratkaisu. On kuitenkin myös arvioitu, että Rajakaaren korjaaminen ei tulisi uudisrakentamista kalliimmaksi, joten pyydämme edelleen tutkimaan ja harkitsemaan rakennuksen säilyttämistä. Rajakaarta on ”koko kylä” käyttänyt vuosikymmenien ajan mitä moninaisimpiin tarkoituksiin: koulun ylioppilas- ym juhlat, eri yhdistysten kokoukset, musiikkitilaisuudet, teatteriesitykset, joulujuhlat jne. Vastaavia tiloja ei ilman Rajakaarta ole kylässä tarjolla.

Kaavan muutosluonnos osoittaa keskustakorttelin opetustoimelle sekä lähipalveluille viheralueita unohtamatta. Kortteli tarjoaa myös tilaa ja väljyyttä tehdä alueesta viihtyisämpi. Luovia, uusia ratkaisujakin voisi kehitellä, esim. nykyisin kehuttua puurakentamista. Keskustan kauppojen sulkemisen jälkeen ankeaa lähiympäristöä voidaan samalla suunnitella uusiksi; penkkejä puiden katveeseen, terassia, minigolfia, jäätelökioskia, lasten leikkipuistoa. Monipuolisia näkemyksiä ja ideoita voi ja kannattaa kerätä kyläläisiltä nuorisoa unohtamatta.

Kuten Rajamäen kyläyhdistys (NU 15.–16.5), mekin vetoamme kunnan päättäjiin mahdollisimman monipuolisen ja toimivan, koko kylää palvelevan yläkoulun ja lukion kampuskokonaisuuden saamiseksi, siihen sisältyen kirjasto, juhla-, kokous-, harrastus-, nuoriso- ym tilat. Sellaisen pystyvät asiantuntijat, arkkitehdit ja ympäristön suunnittelijat luomaan. Se vaatii kunnalta taloudellista panostusta, mutta uskomme, että tämä satsaus kannattaa, ei vain lähivuosia vaan nimenomaan tulevaisuutta ajatellen.

Toivomme, että uutta keskustaa suunniteltaessa otetaan huomioon Rajakaaren historiallinen merkitys kylän tunnuksena ja Aleksis Kiven kunnan vahvan kulttuuriperinteen yhtenä ilmentymänä perinteikkäässä Rajamäen tehdasyhdyskunnassa. Jos kuitenkin halutaan luoda parhaat nykyaikaiset tilat moninaisiin tarkoituksiin ja päädytään purkamiseen, nykyisen rakennustekniikan avulla on varmaan mahdollista säilyttää upea lasiseinä tai vähintäänkin suunnitella samanlainen uuteen rakennukseen?

Maija-Liisa Anttila, Anneli Kiiski, May Roth-Edelmann

60 Rajamäen entistä ja nykyistä asukasta

Kari Heininen ja Altian Rajamäen seniorit

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sääksjärven rantasaunojen vuokraus puhuttaa – kunnan saunat vuokrattiin yksittäiselle yhdistykselle
 2. Poliisilta lisätietoa Kiljavantien onnettomuudesta: auto ajoi mahdollisesti ylinopeutta
 3. Auto katon kautta ympäri – yksi henkilö loukkaantui vakavasti Kiljavantien onnettomuudessa
 4. Keusoten puhelinpalveluissa ruuhkaa – "Alkuhankaluuksilta ei ole vältytty"
 5. Kova tuuli työllisti pelastuslaitosta – Nurmijärvellä seitsemän vahingontorjuntatehtävää
 6. Mansikkamaalle kannattaa kurvata nyt, jos tuoreet marjat houkuttelevat: "Ne kannattaa poimia mahdollisimmin pian"
 7. NJS murtui PK-35:n käsittelyssä – lupaavan alun jälkeen 4-0 kotijoukkueen eduksi
 8. Arvio: Aika jonka sain – elokuva muillekin kuin heppaihmisille
 9. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
 10. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 11. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 12. Finnwatch: SUP-lautojen vastuullisuus ei vakuuta – Kolme brändiä erottui selvityksessä edukseen
 13. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 14. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 15. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.