Pääkirjoitus: Kuuluuko lähipalveluiden parantua lähinnä siellä, missä pidetään eniten meteliä?

Riikka Laine

Ottamatta sen kummemmin kantaa kannanottojen sisältöön, niin rajamäkeläisistä ja valkjärveläisistä olisi monella syytä ottaa mallia.

Rajamäkeläiset ovat puolustaneet sankoin joukoin niin lukiota kuin terveysasemaansa ja kertoneet muutoinkin näkemyksiään keskustan koulukampuksen kehittämisestä.

Valkjärven kylän asukkaat ovat puolestaan rummuttaneet tulipalossa tuhoutuneen koulun rakentamista pitkään, ja nyt uusi koulu on luvatttu valmiiksi Valkjärvelle ensi kevääksi.

Vaikka kunta on nostanut tänä keväänä ensimmäistä kertaa esille lukio-opetuksen mahdollisen keskittämisen Rajamäelle, niin järin suuria julkisia kannanottoja tätä vastaan ei ole tässä vaiheessa esitetty ja ainakaan lehteemme ei ole yhtään mielipidekirjoitusta Kirkonkylän suunnalta tästä asiasta tullut.

Klaukkalassa nostettiin sentään somessa melkoinen älämölö mahdollisen terveysaseman lakkauttamisen puolesta, kun Keusoten virkamiesjohto väläytti sellaista suunnittelevansa. Mutta ei Klaukkalasta tai Kirkonkylästä ole kummastakaan noussut sellaista samaa kapinarintamaa, jota Rajamäellä ja Valkjärvellä on nähty, jos lähipalveluiden lakkauttamista edes väläytellään.

Tässä näkyy selvästi se kylien ero, miten asiat koetaan omiksi pienemmissä kylissä ja taajamissa. Somekirjoitteluun voi olla valmiuksia monella, mutta Rajamäellä, Valkjärvellä ja monessa muussa pienemmässä kylässä ollaan heti valmiina myös tositoimiin, kun omaa kylää koskeviin asioihin tulee ottaa kantaa.

Klaukkalassa tai Kirkonkylässä voisi olla väkimääränsä puolesta valmiuksia vaikka mihin, mutta tässä näkyy yhteisöllisyyden puute. Molemmista tajaamista löytyy paljon pieniä yhteisöjä, mutta ei sellaista isoa yhteisöä, joka esimerkiksi tällaisissa monia koskevissa asiassa ryhtyisi toimiin.

Nyt ei toki pitäisi olla ainakaan terveysasemien osalta aakuuttia tarvettakaan, kun Keusote tulee kesäkuussa esittämään päättäjille terveysasemien säilyttämistä ja päättäjien enemmistö on mitä luultavimmin tämän kannalla. Mutta olisiko tulevaisuutta varten sellaiselle tarvetta?

Vaikka kylien välinen vastakkainasettelu ei ole missään nimessä suotavaa, niin tuskin se ainakaan on tasapuolisesti kaikkien etu, jos palvelut paranevat tai pysyvät lähinnä siellä, missä pidetään eniten meteliä. Päättäjät toki pitävät toivottavasti huolen siitä, että näin ei käy, vaan kuntalaisia kohdellaan tasapuolisesti, mutta kun kuntavaalitkin lähestyvät, niin äänestäjien sanan luulisi vaikuttavan päättäjiinkin enenevissä määrin.

Jotain asiasta kertonee esimerkiksi se, että hiljaa pysyneiden lepsämäläisten koulun purkamista ei ole vielä edes aloitettu, kun naapurikylässä uuden koulun valmistelu on jo hyvässä käynnissä.

Kirjoittaja on Nurmijärven Uutisten päätoimittaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.