Pääkirjoitus: Kuuluuko lähipalveluiden parantua lähinnä siellä, missä pidetään eniten meteliä?

Ottamatta sen kummemmin kantaa kannanottojen sisältöön, niin rajamäkeläisistä ja valkjärveläisistä olisi monella syytä ottaa mallia.

Rajamäkeläiset ovat puolustaneet sankoin joukoin niin lukiota kuin terveysasemaansa ja kertoneet muutoinkin näkemyksiään keskustan koulukampuksen kehittämisestä.

Valkjärven kylän asukkaat ovat puolestaan rummuttaneet tulipalossa tuhoutuneen koulun rakentamista pitkään, ja nyt uusi koulu on luvatttu valmiiksi Valkjärvelle ensi kevääksi.

Vaikka kunta on nostanut tänä keväänä ensimmäistä kertaa esille lukio-opetuksen mahdollisen keskittämisen Rajamäelle, niin järin suuria julkisia kannanottoja tätä vastaan ei ole tässä vaiheessa esitetty ja ainakaan lehteemme ei ole yhtään mielipidekirjoitusta Kirkonkylän suunnalta tästä asiasta tullut.

Klaukkalassa nostettiin sentään somessa melkoinen älämölö mahdollisen terveysaseman lakkauttamisen puolesta, kun Keusoten virkamiesjohto väläytti sellaista suunnittelevansa. Mutta ei Klaukkalasta tai Kirkonkylästä ole kummastakaan noussut sellaista samaa kapinarintamaa, jota Rajamäellä ja Valkjärvellä on nähty, jos lähipalveluiden lakkauttamista edes väläytellään.

Tässä näkyy selvästi se kylien ero, miten asiat koetaan omiksi pienemmissä kylissä ja taajamissa. Somekirjoitteluun voi olla valmiuksia monella, mutta Rajamäellä, Valkjärvellä ja monessa muussa pienemmässä kylässä ollaan heti valmiina myös tositoimiin, kun omaa kylää koskeviin asioihin tulee ottaa kantaa.

Klaukkalassa tai Kirkonkylässä voisi olla väkimääränsä puolesta valmiuksia vaikka mihin, mutta tässä näkyy yhteisöllisyyden puute. Molemmista tajaamista löytyy paljon pieniä yhteisöjä, mutta ei sellaista isoa yhteisöä, joka esimerkiksi tällaisissa monia koskevissa asiassa ryhtyisi toimiin.

Nyt ei toki pitäisi olla ainakaan terveysasemien osalta aakuuttia tarvettakaan, kun Keusote tulee kesäkuussa esittämään päättäjille terveysasemien säilyttämistä ja päättäjien enemmistö on mitä luultavimmin tämän kannalla. Mutta olisiko tulevaisuutta varten sellaiselle tarvetta?

Vaikka kylien välinen vastakkainasettelu ei ole missään nimessä suotavaa, niin tuskin se ainakaan on tasapuolisesti kaikkien etu, jos palvelut paranevat tai pysyvät lähinnä siellä, missä pidetään eniten meteliä. Päättäjät toki pitävät toivottavasti huolen siitä, että näin ei käy, vaan kuntalaisia kohdellaan tasapuolisesti, mutta kun kuntavaalitkin lähestyvät, niin äänestäjien sanan luulisi vaikuttavan päättäjiinkin enenevissä määrin.

Jotain asiasta kertonee esimerkiksi se, että hiljaa pysyneiden lepsämäläisten koulun purkamista ei ole vielä edes aloitettu, kun naapurikylässä uuden koulun valmistelu on jo hyvässä käynnissä.

Kirjoittaja on Nurmijärven Uutisten päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mäntysalon valokuituyhteydet kuntoon – "Koronakevät on opettanut monelle, miten tärkeä varma nettiyhteys on"
 2. Korona vei Nurmijärveltä yli 15 miljoonaa verotuloja – investoinnit tarpeen puolittaa
 3. Työttömien määrä jatkaa hidasta kasvuaan Nurmijärvellä
 4. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 5. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 6. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 7. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 8. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 9. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 10. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 11. Keusote sai 6,2 miljoonaa euroa valtionapua palvelujen kehittämiseen
 12. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 13. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 14. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 15. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä Nurmijärven leikkikentät kannattaa katsastaa – katso kuvat kaikilta leikkikentiltä
 2. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 3. Työttömien määrä jatkaa hidasta kasvuaan Nurmijärvellä
 4. Korona vei Nurmijärveltä yli 15 miljoonaa verotuloja – investoinnit tarpeen puolittaa
 5. Yleinen moka parvekelasien pesussa voi pilata koko lopputuloksen – Ammattilainen listasi 5 vältettävää virhettä
 6. Nurmijärven kunta osti ränsistyneen huoltoaseman Kirkonkylän keskustasta 170 000 eurolla
 7. Avoimet puutarhat -tapahtumaan mukaan lähteneessä Pellonreunan puutarhassa ei kitketä eikä kastella – "Helpottaa, kun ei tarvitse noudattaa mitään tiettyä suunnitelmaa"
 8. Kysely: Kaksi kolmesta suomalaisesta tympiintyi asuinkumppaniinsa karanteenin aikana
 9. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 10. Tuore tutkimus: kauran ja rukiin kuidut jarruttavat lihomista ja maksakin kiittää
 11. Valokuvaamo ja hieroja saman oven takaa – ystävykset tarvitsivat yrityksilleen tilat ja päätyivät yhteisiin: "Työskentelemme vuorotellen"
 12. Nyt on oikea aika pakastaa mansikoita, sillä pääsatokausi on alkanut – Pieneen pakastimeen mansikat kannattaa pilkkoa
 13. Huumeidenkäyttäjien läheisten vertaistukiryhmä aloittaa Klaukkalassa – kokoontuu koko kesän ajan
 14. Mäntysalon valokuituyhteydet kuntoon – "Koronakevät on opettanut monelle, miten tärkeä varma nettiyhteys on"
 15. Heikkarin tulevaisuus vielä avoinna – kunta tietoinen vuokrasopimuksen irtisanoisen riskeistä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.