Mielipide: Nurmijärven lukioratkaisu lähestyy

Kuvituskuva. Riikka Laine

Eero Santala

Nurmijärven lukioratkaisuista tehdään päätös elokuun valtuustossa. Edellisen kerran uudesta Nurmijärven lukiosta äänestettiin valtuuston budjettikokouksessa 14.11.2018. Silloin hankesuunnitelmien, lukiotyöryhmän selvitysten ja konsulttitöiden jäljiltä uusi lukio jäi äänestyksessä äänin 24 – 27 toteutumatta ja pöytäkirjaan kirjattiin, että päätös jää odottamaan lisäselvityksiä myöhemmän päätöksen tueksi.

Tuosta kokouksesta tulee syksyllä kuluneeksi 2 vuotta. Kokouksen päätöksen pohjalta käynnistyi Nurmijärven uuden palveluverkkosuunnitelman tekeminen, vaikkakin vasta uuden teknisen johtajan Jouko Lehtosen aloittaessa tehtävässään tammikuussa 2019. Muistan silloin valtuuston kyselytunnilla Lehtoselta kysyneeni, että kuinka palveluverkkosuunnitelma on lähtenyt etenemään. Ei ollut vielä silloin. Toista kertaa ei ole tarvinnut kysyä.

Nyt palveluverkkosuunnitelma on valmistumassa päätettäväksi tämän vuoden budjettivaltuustoon marraskuussa. Elokuussa tehtävä lukioratkaisu on päätettävä ensin, jotta loput palveluverkkosuunnitelman avoimet asiat ja suunnitelma kokonaisuutena voidaan valmistella budjettikokoukseen valmiiksi.

Palveluverkkosuunnitelman valmistamisessa on kuultu laajasti eri sidosryhmiä, niin valtuustoa ja lautakuntia, eri asukasryhmiä kunnan eri osissa, yrittäjiä ja kolmatta sektoria, unohtamatta myöskään kunnan omia työntekijöitä. Kyselyitä on tehty useampaan eri otteeseen ja välissä on koottu yhteenvetoja kyselyiden tuloksista uusia kyselyitä varten. Iso kiitos virkamiehille työpajoista sekä asian aktiivisesta valmistelusta ja eteenpäin viemisestä, sillä maali vihdoin häämöttää jo näköpiirissä.

Palveluverkkosuunnitelman kokonaisuudessa varmasti näkyvin päätös on lukioratkaisun tekeminen. Päätös tulee olemaan mielipiteitä vahvasti jakava, niin päättäjien kuin osan kuntalaistenkin keskuudessa. Valtuustoryhmät ja lautakunnat saavat nyt kesäkuun aikana pohdittavakseen esityksen, jossa esitetään käytännössä kolmea erilaista ratkaisua lukio-opetuksen järjestämiseksi Nurmijärvellä: jatketaan kuten tähänkin asti kahdella toimipisteellä tai rakennetaan uusi toimipiste joko Kirkonkylälle tai Rajamäkeen.

Valitettavasti päätöksessä mennään nyt seinät edellä, kun ratkaisuehdotuksissa ei ole millään muotoa otettu huomioon lukio-opetuksen tulevaisuutta. Pedagogisia suunnitelmia ja lukion mahdollisia painotuksia, kun ei tässä vaiheessa olla tuomassa lainkaan päätöksen tueksi. Päättäjille näinä talouden tiukkoina aikoina Nuuka-ohjelmaa toteuttaessamme, ”seinät edellä” -ratkaisu on toki helpompi ymmärtää ja päättää, kun päätettävänä on lopulta vain numerollisia asioita.

Kun nyt elokuussa kuitenkin teemme päätökset ”seinät edellä,” mielestäni ainoa oikea ratkaisu on yhden toimipisteen lukio. Kahden pikkulukion, joiksi molemmat lukiot sekä Kirkonkylällä että Rajamäessä lasken, yhdistäminen mahdollistaa huomattavasti laajemman kurssitarjonnan ja sen mahdollisesta opetuksen painotuksesta on helpompi tehdä myös ulkokuntalaisia kiinnostava paketti. Sopivan painotuksen löytyessä siitä voivat hyötyä myös paikallinen elinkeinotoiminta yhteistyössä ja erikseen korkeakoulujen kanssa. Yhtä toimipistettä puoltaa myös vuotuiset käyttökustannukset, joista on laskettu syntyvän säästöä n. 100 000 € vuodessa, jolloin 10-20 vuodessa säästöä syntyy kokonaisuutena jo 1-2 miljoonaa euroa.

Lukion sijoituspaikan suhteen päätöksen tueksi tarvittaisiin kuitenkin vielä lisää tietoja, kuten edellä mainittuja pedagogisia suunnitelmia ja selvitystä kuinka itse sijoituspaikka niihin vaikuttaa. Joka tapauksessa yhden toimipaikan lukiossa noin puolella oppilaiden matkustus tulee lisääntymään, sijoitetaan lukio kumpaan tahansa taajamaan. Matka on kuitenkin yhtä pitkä kumpaankin suuntaan. Kummassakin urheilumahdollisuudet ovat hyvät. Kirkonkylään sijoittamista puoltaa keskeisempi paikka kunnassa, esimerkiksi yhteydet muualta kunnasta ovat Kirkonkylälle kohtalaisen ”sujuvat” (mm. Nukari, Raala, Palojoki). Myös oppilasmäärät ja väestöpohja tukevat sijoittumista Kirkonkylälle.

Moni sanoo, että koska lukio-opetus ei kuulu kunnan lakisääteisiin palveluihin, niin emme tarvitse lukiota lainkaan. Toimiva lukio on kuitenkin elinvoimaisen kunnan yksi tärkeimmistä tekijöistä, se luo kunnan omille nuorille laajemmat mahdollisuudet opin tielle. Nurmijärvi myös tarvitsee uusia kuntalaisia, ja osa kuntaan muuttajista tekevät muuttopäätöksensä lukion olemassa olemisen pohjalta. Jos kunnassa ei ole lukiota, muutetaan mieluummin esimerkiksi Tuusulaan tai Järvenpäähän. Kunnan elinvoiman vuoksi tarvitsemme jokaisen muuttajan.

Olen itse ylioppilas -96 Hollolan n. 250 oppilaan lukiosta, jonka kunta päätti säästötoimenpiteenä lakkauttaa jo 2014. Tämä rakkaan kotikuntani päätös harmittaa edelleen. Nurmijärvi näinkin lähellä korkeakoulukaupunkeja ei saa tehdä samoin ja jättää itseään kehityksen ulkopuolelle.

Kunnan elinvoimaisuutta ja opetuksen tulevaisuutta ajatellen,

Kirjoittaja on filosofian tohtori, kunnanvaltuutettu (sd.) ja elinvoimalautakunnan jäsen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mäntysalon valokuituyhteydet kuntoon – "Koronakevät on opettanut monelle, miten tärkeä varma nettiyhteys on"
 2. Korona vei Nurmijärveltä yli 15 miljoonaa verotuloja – investoinnit tarpeen puolittaa
 3. Työttömien määrä jatkaa hidasta kasvuaan Nurmijärvellä
 4. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 5. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 6. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 7. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 8. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 9. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 10. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 11. Keusote sai 6,2 miljoonaa euroa valtionapua palvelujen kehittämiseen
 12. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 13. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 14. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 15. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä Nurmijärven leikkikentät kannattaa katsastaa – katso kuvat kaikilta leikkikentiltä
 2. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 3. Työttömien määrä jatkaa hidasta kasvuaan Nurmijärvellä
 4. Korona vei Nurmijärveltä yli 15 miljoonaa verotuloja – investoinnit tarpeen puolittaa
 5. Yleinen moka parvekelasien pesussa voi pilata koko lopputuloksen – Ammattilainen listasi 5 vältettävää virhettä
 6. Nurmijärven kunta osti ränsistyneen huoltoaseman Kirkonkylän keskustasta 170 000 eurolla
 7. Avoimet puutarhat -tapahtumaan mukaan lähteneessä Pellonreunan puutarhassa ei kitketä eikä kastella – "Helpottaa, kun ei tarvitse noudattaa mitään tiettyä suunnitelmaa"
 8. Kysely: Kaksi kolmesta suomalaisesta tympiintyi asuinkumppaniinsa karanteenin aikana
 9. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 10. Tuore tutkimus: kauran ja rukiin kuidut jarruttavat lihomista ja maksakin kiittää
 11. Valokuvaamo ja hieroja saman oven takaa – ystävykset tarvitsivat yrityksilleen tilat ja päätyivät yhteisiin: "Työskentelemme vuorotellen"
 12. Nyt on oikea aika pakastaa mansikoita, sillä pääsatokausi on alkanut – Pieneen pakastimeen mansikat kannattaa pilkkoa
 13. Huumeidenkäyttäjien läheisten vertaistukiryhmä aloittaa Klaukkalassa – kokoontuu koko kesän ajan
 14. Mäntysalon valokuituyhteydet kuntoon – "Koronakevät on opettanut monelle, miten tärkeä varma nettiyhteys on"
 15. Heikkarin tulevaisuus vielä avoinna – kunta tietoinen vuokrasopimuksen irtisanoisen riskeistä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.