Mielipide: Keusoten jäljet pelottavat

Rajamäen terveysasema valmistui 2015. Riikka Laine

Matti Luokola

Miten tähän nykyiseen kummalliseen sote-tilanteeseen on taas tultu?

Kunnassa on 13 vuoden ajan väännetty kättä oikein olan takaa. Vuonna 2007 täysin yllättäen kunnanjohtajan ja terveysjohdon toimesta varoittamatta kunnanhallitukselle tuli esitys, että pohjoisen Nurmijärven Rajamäellä olevat kaikki terveyspalvelut kouluhammashoitoa myöten siirretään Nurmijärven Kirkonkylään.

Silloin rajamäkeläiset nousivat satamäärin vastustamaan päätöstä. Kylällä perustettiin heti kunnanhallituksen täysin yllätyksellisen päätöksen jälkeen 10 hengen ”kyläkapinanyrkki” johtamaan ja organisoimaan kuntalaisten, eri järjestöjen ja liikeyritysten vaikuttamista 400 hengen kansalaistilaisuuksineen. Lähdin johtamaan tätä ”kapinaa”.

Viikkojen vaikuttamisen tuloksena budjettivaltuusto käveli kuntajohdon ja kunnanhallituksen yli ja veti tehdyn ehdotuksen pois esityslistalta kaksi päivää ennen valtuuston kokousta. Valtuusto päätti, että Rajamäen terveyspalvelut pannaan kuntoon v 2011

Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Väliin tuli Kirkonkylän terveyskeskuksen laajennus, joka valmistui 2012.

Pohjoisen Nurmijärven terveyspalveluja yritettiin ajaa alas sen jälkeen vuosittain. Rajamäen terveyspalvelujen alasajoa yritettiin milloin kunnanhallitukselle milloin terveyslautakunnalle tehtyjen nopeitten esitysten kautta kuitenkaan siinä onnistumatta.

Vuonna 2014 asia nousi jälleen valtuustoon ja lopputulokseksi valtuusto päätti yksimielisesti, että nyt asia viedään vihdoin toteutukseen ja käynnistettiin mm. kiireellinen kaavamuutos Rajamäen keskustassa. Vaan eipä onnistunut taaskaan!

Vuoden 2015 syksyn bujettiehdotuksessa silloinen kunnanjohtaja esitti ns. ”salaiselta” listaltaan kunnanhallitukselle, että valtuuston 2014 hyväksymä Rajamäki-hanke pannaan jäihin. Syynä keskeneräinen valtakunnallinen sote-tilanne?

Kolmena peräkkäisenä päivänä jatketussa kokouksessa kunnanhallitus päätti esittää tätä valtuustolle.

Alkoi toinen terveystaistelu Sote-sota. Se kesti 5 viikkoa ja oli hyvin samanlainen kuntalaisvaikuttamisen voimannäyte. Tällä kertaa kuntapäättäjien rivit repesivät pahasti, mutta kuntalaisten tahto voitti valtuustossa 28 – 23.

Rajamäen terveysaseman jo saadut urakkatarjoukset avattiin, työt alkoivat heti helmikuussa 2016 ja asema otettiin käyttöön 1.3.2017 meidän kuntalaisten järjestämin seremonioin? Nyt tiedämme miten sotelle sitten kävi!

Sitä emme edelleenkään tiedä mitä tulee tapahtumaan ja minä vuonna?

Edellä kerrotussa heijastuu paljon samankaltaisia piirteitä kuin nykyisissä Keusote-kuvioissa. Nopeita liikkeitä, epärealistisia aikatauluja, näennäisiä perustelemattomia suunnitelmakaavioita, suunnitelmia ilman vaihtoehtotarkasteluja, tilaisuuksia ja verkkokyselyjä, jotka eivät ole aitoa vuorovaikuttamista. Talousluvut ovat mitä ovat! Ja Keusoten tiedottaminen on lisäksi varsin ”hämyistä”, eli mistä milloinkin on oikeastaan kysymys? Siitä juttuni otsikkokin!

”Nurmijärven perusterveydenhoidon terveysasemapalvelut ovat sote-uudistuksen periaatteiden ja kunnan rakenne huomioon ottaen kolmine terveysasemineen ajan tasalla ja nykyaikaisesti varusteltuja. Rajamäki, kunnan pohjoisen alueen kolmantena pitkään kiisteltynä perusterveydenhoidon lähipalveluasemana täyttää kaikki sotekriteerit väestömäärän suhteen sekä sijainniltaan pääkaupunkiseudun kasvualueella.”

Näin lausui Nurmijärven terveyspalvelutilanteesta Martti Kekomäki, Helsingin yliopiston emeritus professori, HUS:n entinen hallintoylilääkäri ja Sipilän hallituksen sote-neuvonantaja, konsultoidessani hänen kanssaan v. 2015 taistelun aikana. Verkostoni kautta olen voinut perehtyä sote-soppaan valtakunnallisesta näkökulmasta kaiken aikaa ja nähdä kuinka valitettavan rajoittunutta kuntajohdon ja päättäjien näkemykset ja perehtyneisyys on.

Lopuksi kaksi viestiä poliitikoille: Ottakaa selvää asioista laajemmin aina valtakunnan tasolta saakka ja yli kuntarajojen. Älkää käpertykö kuntatasoiseen kyläpolitikointiin ja vanhoihin uskomuksiin. Keusote on kuuden kunnan yhtymä, jossa kunnalla organisaationa ei ole päätösvaltaa! Me kuntalaiset olemme niitä asiakkaita!

SIKSI nurmijärveläisillä kuntapäättäjillä täytyy olla yksi yhtenäinen kanta Nurmijärven osalta Keusoten asioista päätettäessä. Nyt ei ole puoluepoliittisen edustamisen paikka, vaikka Keusoten valtuuston jäsenet onkin valittu tehtäväänsä puolueen edustajina? Viisi heistä ei ole edes Nurmijärven kunnanvaltuustossa? Kaikkein karmeinta, jos nurmijärveläiset edustajat ryhtyvät ottamaan kantaa vain siltä henkilökohtaiselta tietämyspohjalta, mikä heillä itsellään sattuu olemaan!

Kirjoittaja on kapinakenraali.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mäntysalon valokuituyhteydet kuntoon – "Koronakevät on opettanut monelle, miten tärkeä varma nettiyhteys on"
 2. Korona vei Nurmijärveltä yli 15 miljoonaa verotuloja – investoinnit tarpeen puolittaa
 3. Työttömien määrä jatkaa hidasta kasvuaan Nurmijärvellä
 4. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 5. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 6. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 7. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 8. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 9. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 10. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 11. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 12. Keusote sai 6,2 miljoonaa euroa valtionapua palvelujen kehittämiseen
 13. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 14. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 15. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Korona vei Nurmijärveltä yli 15 miljoonaa verotuloja – investoinnit tarpeen puolittaa
 2. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 3. Nämä Nurmijärven leikkikentät kannattaa katsastaa – katso kuvat kaikilta leikkikentiltä
 4. Työttömien määrä jatkaa hidasta kasvuaan Nurmijärvellä
 5. Nurmijärven kunta osti ränsistyneen huoltoaseman Kirkonkylän keskustasta 170 000 eurolla
 6. Yleinen moka parvekelasien pesussa voi pilata koko lopputuloksen – Ammattilainen listasi 5 vältettävää virhettä
 7. Avoimet puutarhat -tapahtumaan mukaan lähteneessä Pellonreunan puutarhassa ei kitketä eikä kastella – "Helpottaa, kun ei tarvitse noudattaa mitään tiettyä suunnitelmaa"
 8. Mäntysalon valokuituyhteydet kuntoon – "Koronakevät on opettanut monelle, miten tärkeä varma nettiyhteys on"
 9. Kysely: Kaksi kolmesta suomalaisesta tympiintyi asuinkumppaniinsa karanteenin aikana
 10. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 11. Tuore tutkimus: kauran ja rukiin kuidut jarruttavat lihomista ja maksakin kiittää
 12. Huumeidenkäyttäjien läheisten vertaistukiryhmä aloittaa Klaukkalassa – kokoontuu koko kesän ajan
 13. Valokuvaamo ja hieroja saman oven takaa – ystävykset tarvitsivat yrityksilleen tilat ja päätyivät yhteisiin: "Työskentelemme vuorotellen"
 14. Nyt on oikea aika pakastaa mansikoita, sillä pääsatokausi on alkanut – Pieneen pakastimeen mansikat kannattaa pilkkoa
 15. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.