Mielipide: Keusoten päätös lopettaa päivätoiminta Heikkarissa on järjetön

Heikkarin päiväkeskus on loppumassa. Riikka Laine

Erkki Partanen

Keusoten on irtisanonut sopimuksen Kirkonkylän Heikkarista. Päätös merkitsee päivätoiminnan loppumista Kirkonkylässä. Perusteena on se, että kun Järvenpäässä ei ole päiväkeskustoimintaa, niin kaikissa Keusoten kunnissa pitää olla sama palvelu. Klaukkalan ja Rajamäen päiväkeskustoiminnan lakkauttamisesta ei ole vielä ilmoitettu, mutta tämä päätös enteilee vahvasti samansuuntaista päätöstä.

Keusoten päätöksen perusteella myös kunta on irtisanonut vuokrasopimuksen Heikkarin päiväkeskuksen kanssa. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että Heikkarin tilaa käyttävien nurmijärveläisten yleishyödyllisten yhdistysten toiminta nykymuodossaan päättyy irtisanomisajan jälkeen.

Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän mukaan ikääntyneiden palveluiden strategisena tavoitteena on mahdollistaa ikäihmisten turvallinen kotona asuminen järjestämällä ennaltaehkäiseviä, hyvinvointia ja osallisuutta tukevia ja toimintakykyisyyttä edistäviä palveluja. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi päivätoiminta ja kotiin saatavat tukipalvelut ovat erittäin tärkeitä.

Niinpä Keusoten päätös tuntuu sekä järjen- että Keusoten omien strategioiden vastaiselta. Päiväkeskuskäynnit ovat olleet virkistäviä vaihtoehtoja arkipäivään ja antaneet mahdollisuuden tavata muita samanlaisessa tilanteessa olevia.

Toimettomuus voi alentaa toimintakykyä nopeastikin. Toimintakyvyn alenema on suurempaa erityisesti niillä, joilla omatoiminen osallistuminen ja liikkuminen on rajoittunutta. Tämänhetkisessä poikkeusoloissa monen ikääntyneen elinympäristö on kaventunut ja sosiaaliset kanssakäymiset vähentyneet. On mahdollista, että koronavirustilanteen aikana menetetty toimintakyky ei palaudu ennalleen rajoitusten purkamisen jälkeen. Eli voidaan olettaa, että osa ikääntyneistä tarvitsee aiempaa enemmän apua arjessaan. Osa saattaa tarvita jopa ympärivuorokautista hoitoa.

Omaiset ovat tukipalveluissa keskeisessä roolissa. Ilman omaisten apua moni ikäihminen painiskelee arjessa selviytymisestä ja monet parisuhteessa asuvat ikäihmiset ovat henkisen ja fyysisen suorituskyvyn rajamailla auttaessaan ja hoivatessaan asuinkumppaniaan.

Onnistuneet osallisuutta ja toimintakykyä tukevat palvelut vähentävät tehokkaimmin laitoshoidon ja lääkärissäkäynnin tarpeita. Siihen eivät auta pelkästään teknologian tuomat vaihtoehdot, vaan ikääntyneille pitää antaa mahdollisuuksia kohdata ihmisiä kasvokkain.

Sitä päiväkeskustoiminta muun virikkeellisyyden lisäksi tarjoaa. Lisäksi Keusoten pitäisi pohtia, miten omaiset voisivat kohdata laitoshoidossa olevia lähiomaisiaan. Pitäisi löytyä muitakin ratkaisuja kuin neljän metrin etäisyys kasvomaskit naamalla ja rautapotin takana. Toivon, että järjettömät päätökset voidaan oikaista jollakin tavalla ja lisätä joustavuutta.

Kirjoittaja on Nurmijärven vanhusneuvoston puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sääksjärven rantasaunojen vuokraus puhuttaa – kunnan saunat vuokrattiin yksittäiselle yhdistykselle
 2. Poliisilta lisätietoa Kiljavantien onnettomuudesta: auto ajoi mahdollisesti ylinopeutta
 3. Auto katon kautta ympäri – yksi henkilö loukkaantui vakavasti Kiljavantien onnettomuudessa
 4. Keusoten puhelinpalveluissa ruuhkaa – "Alkuhankaluuksilta ei ole vältytty"
 5. Kova tuuli työllisti pelastuslaitosta – Nurmijärvellä seitsemän vahingontorjuntatehtävää
 6. Mansikkamaalle kannattaa kurvata nyt, jos tuoreet marjat houkuttelevat: "Ne kannattaa poimia mahdollisimmin pian"
 7. NJS murtui PK-35:n käsittelyssä – lupaavan alun jälkeen 4-0 kotijoukkueen eduksi
 8. Arvio: Aika jonka sain – elokuva muillekin kuin heppaihmisille
 9. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
 10. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 11. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 12. Finnwatch: SUP-lautojen vastuullisuus ei vakuuta – Kolme brändiä erottui selvityksessä edukseen
 13. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 14. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 15. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.