Mielipide: Lääkäritkin huolissaan: Onko Nurmijärven terveydenhuollossa tapahtumassa hyppy tuntemattomaan?

Kuvituskuva. Riikka Jokinen

Nimimerkki Lääkäritkin huolissaan

Keusoten 1,5 vuoden alkutaival on Nurmijärven osalta ollut kallista kompastelua asiassa kuin asiassa. Tuon lyhyehkön ajanjakson aikana on ainakin kirkonkylän terveysasemalla käynyt ovi tiheään, kun pitkäaikaiset lääkärit (noin 8 kpl) ovat siirtyneet muualle töihin. Yksi perusajatuksista Keusoten mallissa on saman tasoisen hoidon tuottaminen kaikille asuinkunnasta riippumatta. Nurmijärvellä monet asiat oli ehditty ennen Keusoten aloitusta hioa erinomaiseen kuntoon, mikä suoraan johtaa siihen, että voittajat löytyvät nyt jostakin muualta ja Nurmijärven hoidon taso on heikentynyt.

Henkilöstöjohtaminen on ollut Keusoten johdolle vaikeaa ja koettu kentällä tylyksi tai kokonaan puuttuvaksi. Nurmijärven lääkäreillä on ollut paljon erityisosaamista, jota hyväksi käyttäen olisi koko Keusote-alueella voitu vähentää erikoissairaanhoidon kuluja. Näitä erityisosaamisalueita ei ole kuitenkaan edes kartoitettu ja pyyntöihin päästä johdon puheille ei useinkaan ole tullut vastausta ollenkaan. Tällainen kafkamainen henkilöjohtaminen ei ole tätä päivää - ei ainakaan asiantuntijaorganisaatiossa, jossa usein parhaat toiminta-ajatukset syntyvät perustasolla.

On varsin selvää, että terveydenhuoltoon tarvitaan jatkossa isoja remontteja, jotta vähät rahat saadaan riittämään väestön ikääntyessä. Kannattaako nyt kuitenkaan sijoittaa rahoja Keusoten uusiin ideoihin, joilta tutkimusnäyttö puuttuu ja perusasioissakin näytöt ovat olleet näin heikkoa tasoa? Sote-uudistuksen lainsäädännöllinenkin pohja on edelleen avoin.

Nurmijärvellä on edelleen julkisen terveydenhuollon palveluksessa hyviä lääkäreitä ja osaavaa muuta henkilöstöä, jonka työpanoksen turvin voitaisiin terveyspalvelut tuottaa nykyistä paremmin. Tämä voidaan tehdä myös vähän itsekkäästi, eli hoidettakoon asiat muita paremmin samoilla kustannuksilla silloin kun osataan. Omana toimintana ei kaikkea luonnollisesti tarvitse tuottaa vaan palveluita voidaan edelleen ostaa sieltä, mistä niitä edullisimmin hyvä laatu huomioiden on saatavilla.

Lääkärin etiikka on vahvasti potilaan puolella eikä hoidon tason huononnuksia ole helppo hyväksyä. Tuskin siihen on tarvettakaan, jos perusterveydenhuollon hyvän hoidon turvin lähettämistä erikoissairaanhoitoon päästään vähentämään. Keusoten johdon keinovalikoima tässä asiassa ei ole vakuuttanut. Vankkaa omistajaohjausta ja kuluseurantaa tarvitaan, jos nyt vielä Keusotessa pysytään ja entisen johdon kanssa päädytään jatkamaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.