Nurmijärven Uutisten viime viikonloppuna julkaisema artikkeli Lepsämäntien liikennevalojen lisäämisestä on herättänyt paljon keskustelua.
Kuten samassa lehdessä julkaistussa mielipidekirjoituksessa kerrottiin, niin valtaosa asukkaista toivoisi Lepsämäntielle jäähallin ja Järvihaantien risteyksen välille mieluummin liikenneympyröitä kuin -valoja. Myös valtaosa somessa asiaa kommentoineista toivoo mieluummin muita ratkaisuja alueelle.
Sama tilanne oli Klaukkalantien ja Lahnuksentien remonttia tehtäessä pari vuotta sitten. Silloinkin asukkaat olisivat toivoneet tilalle liikenneympyrää, mutta se jäi vain remontin aikaiseksi.
Lähikunnista esimerkiksi asukasluvultaan saman kokoisessa Järvenpäässä keskellä keskustaa vilkkaasti liikennöidyllä Helsingintiellä on viimeisen kahden vuoden aikana vaihdettu yhdet liikennevalot korotettuun suojatiehen ja yhdet valot kiertoliittymään. Tämä päätettiin tehdä, koska keskustan liikenne ei ollut sujuvaa, vaan sitä piti saada sujuvammaksi.
Kohta, jossa toimenpiteet on toteutettu, on todella kapea ja liikenneympyräkin huomattavan pieni. Se ei ole läheskään samaa kokoluokkaa kuin Nurmijärvellä lähivuosina toteutetut Rajamäen keskustan tai Klaukkalantien kiertoliittymä.
Risteys on uudistuksen jälkeen saanut paljon kehuja liikenteen sujuvuudesta, ja jopa kävellen pääsee edelleen ylittämään turvallisesti katua.
Myös korotettu suojatie on ollut kehuttu ratkaisu. Järvenpään kaupungin liikennesuunnittelija myönsi Keski-Uusimaassa 13.11.2019 toki, että keskustan lukuisat valottomat suojatiet vaativat autoilijalta tarkkuutta. Autoilijan katse kohdistuu helposti seuraaviin vihreisiin valoihin, vaikka risteystä ennen olisi valo-ohjaamaton suojatie.
Sen vuoksi kaupunki päättikin lisätä suojatien tolpppiin valot, jotka vilkkuvat sinisenä ja auttavat autoilijoita huomaamaan, kun jalankulkija astelee suojatiellä tien yli. Lisäksi autoilijoiden huomiota herätetään myös suojateiden korotuksilla, kiviraidoilla, kiveyksillä sekä suojatieliikennemerkkien heijastinvarsilla.
Samasta Keski-Uusimaan artikkelista käy ilmi, että Järvenpäässä jalankulkija- ja pyöräilijäonnettomuuksia sattuu vuosittain alle kymmenen, joista osa suojatiellä.
Olisiko siis meilläkin mahdollisuutta pohtia josko sittenkin Nurmijärvellä siirryttäisiin johonkin muuhun linjaan, kuin liikennevalojen lisäämiseen?
Kirjoittaja on Nurmijärven Uutisten päätoimittaja.