Mielipide: Yksi lukio mutta minne?

Jenni Sandberg

Kiitos Eero Santala, että toit hyvin esille lukio-opetuksen tilannetta kirjoituksessasi 27.5.2020. Haluaisin vielä korostaa nyt käsillä olevan päätöksen tuomaa mahdollisuutta kehittää kunnan lukio-opetusta ja siten myös parantaa jatko-opintomahdollisuuksia nuorille. Nykyisellä kahden toimipisteen mallilla kehittämistyö on haasteellista ja kallista pienille opetusryhmille tiloissa, jotka eivät välttämättä vastaa tarpeisiin. Opettajien liikkuminen toimipisteiden välillä ei kasvata ryhmäkokoja eikä siten ole ratkaisu. Saavutettavuuden näkökulmasta uuden lukion sijainti tulee olla kirkonkylällä.

Kyliltä, kuten esimerkiksi Nukarilta, kuljetaan alakoulun jälkeen bussilla kirkonkylälle yläkouluun. Kuljetukset joukkoliikenteellä on suunniteltu yksiin opetuksen alkamis- ja päättymisaikojen kanssa. Jo nykyisellään bussivuoroja kulkee työmatkaliikenteen vuoksi varsin hyvin aamuisin Rajamäeltä kirkonkylälle ja iltapäivisin takaisin kirkonkylältä Rajamäelle. Kokonaispohdinnassa tulee huomioida myös lisääntyvät joukkoliikennekustannukset, jos vuoroja lisätään opiskelijoiden tarpeiden vuoksi tai vastaavasti pohtia mikä on painoarvo sille, että valtaosalla opiskelijoista koulumatka pitenisi ja päivittäinen matka-aika odotusaikoineen kasvaisi, mikäli lukio sijaitsisi muualla kuin kirkonkylällä. Me valtuutetut olemme kuulleet paljon uhmakasta meteliä, että Rajamäeltä lähdetään sitten Hyvinkäälle lukioon, jos omassa taajamassa lukiota ei ole. Tämä on mielestäni surullista mutta ymmärrettävää, koska kunnan muista taajamista ja kylistä on myös luontevampaa suunnata kunnan ulkopuolelle lukio-opintojen pariin kuin matkustaa kunnan sisällä vielä nykyistäkin pidempiä matkoja ja aikoja.

Nurmijärven kunnan nuoret ansaitsevat terveet ja ajan mukaiset tilat ja oppimisympäristön, joissa tarjotaan parasta mahdollista lukio-opetusta kaikkien saataville Nurmijärvellä.

Kirjoittaja on kunnanvaltuutettu (sd.) ja teknisen lautakunnan vpj

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.