Mielipide: Pitääkö olla huolissaan yksityisteiden avustusten maksatuksesta?

Kuvituskuva. Riikka Laine

Esa Lahtela

Kyllä pitää! Kuten tämänkin lehden sivuilta on voitu lukea, kunnan vappuun saakka hoitamien yksityisteiden kunnossapito siirtyy tiekuntien vastuulle käytännössä tulevien parin kuukauden aikana. Kunnan osuus muuttuu tekemisestä rahalliseksi avustamiseksi, niin kuin se on ollut muiden kuin kunnan hoitamien yksityisteiden osalta aina.

Päätös hoitosopimusten irtisanomisesta tehtiin jo toukokuussa 2019. Kunnanvaltuusto päätti 22.4.20, § 35, vihdoin avustuskriteereistä, joten tiekuntien talouden suunnittelulle tuli pohja laatia tiekunnan budjetti tulevalle hoitokaudelle. Avustusten periaatteet, taso yleensä ja erityisesti aloittavien tiekuntien toiminnan rahoitus ensimmäisenä talvena saatiin näin selviksi ja turvattua.

Aiemman mielipidekirjoituksen jatkoksi viikonvaihteen Nurmijärven Uutisissa kerrottiin, että kunnan päätöksestä on valitettu ja pyydetään toimenpidekieltoa, sinällään täysin hyväksyttävä tapa tarkistaa päätösten lainmukaisuutta.

Kun lukee valtuuston päätöstä, tämä tarkoittaa, että tiekunnat, yhteensä lähes sata, saavat pahimmassa tapauksessa ensimmäisen avustuksen vasta vuoden 2021 elo–syyskuussa. Kunnan aiemmin hoitamien teiden osakkaat joutuvat maksamaan tulevan kauden kunnossapidon itse kokonaan, mikä on täysin kohtuuton tilanne.

Kaikki tiekunnat kärsivät ja kaikkien tiekuntien osakkaat maksavat selvästi enemmän kuin on tarvis.

Pitääkö siis olla huolissaan, totta mooses pitää!

Kirjoittaja on tiekunnan osakas Nummenpäästä

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.