Pääkirjoitus: Liikenne on yhteispeliä

Yksi Möysän koulun luokka ja yksittäisiä oppilaita muilta luokilta jää maanantaina etäopetukseen. Aku Isotalo

Uusi tieliikennelaki tuli voimaan kesäkuun alussa. Suurin osa arkisista liikennesäännöistä säilyy ennallaan, mutta muutoksiakin tulee.

Sääntöjen lisäksi myös lain periaatteet päivitettiin. Uutena periaatteena lakiin on kirjattu ennakointivelvollisuus.

Viime viikolla julkistetut Liikenneturvan kyselyn tulokset kertovat, että tämä periaate koetaan tärkeäksi, mutta periaatteista haastavimmaksi noudattaa käytännössä.

Liikenteessä ei jokaista mahdollista tilannetta tietenkään pysty kontrolloimaan etukäteen asetetuilla säännöillä. Tieliikennelaissa onkin pykälien lisäksi periaatteita, jotka ohjaavat tienkäyttäjiä yleisemmällä tasolla.

Liikenneturvan kyselyssä kartoitettiin myös sitä, miten tärkeiksi tieliikennelain yleiset periaatteet koetaan. Tärkeimpänä pidettiin velvollisuutta auttaa onnettomuustilanteessa sekä huolellisuus- ja varovaisuusvelvoitetta. Kolmanneksi tärkeimmäksi koettiin ennakointivelvollisuus.

Liikenneturvan toimitusjohtajan Anna-Liisa Tarvaisen mukaan ennakointi on vallitsevien olosuhteiden ja tilanteen huomioon ottamista, riskien tunnistamista ja niiden välttämistä omaa toimintaa muuttamalla.

Ennakointivelvoite vie turvallisen liikkumisen askeleen pidemmälle kun itsensä lisäksi tienkäyttäjää velvoitetaan ottamaan myös muut liikkujat huomioon.

Tienkäyttäjän on siis huomioitava laajasti niitä tekijöitä, joilla hän voi estää onnettomuuksia. Myös toisen tekemään virheeseen tulee valmistautua. Esimerkiksi koulun lähellä on aina varauduttava lasten yllättäviinkin liikkeisiin.

Liikenneturvan kyselyyn vastanneet arvioivat ennakointivelvollisuuden ylivoimaisesti hankalimmaksi periaatteeksi noudattaa käytännössä.

Kyselyn tulosten mukaan kuljettajista moni ennakoi jo ihan sujuvasti. Yli kaksi kolmesta kokee, että liikenteessä itselle on helppoa luopua omista ”oikeuksista”, jos se sujuvoittaa muiden liikkumista.

On korkea aika vihdoin sisäistää, että oikeuksien lisäksi on myös velvollisuuksia. Liikenne on yhteispeliä. Sitä se on aina ollut.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.