Mielipide: Avoin kysymys Nurmijärven kunnan päättäjille yksityistieasioista

Raija Viitamäki

Yksityistielain uudistuksesta ja kunnan kunnossapitosopimusten irtisanomisesta on ollut paljon kirjoituksia, mutta muutama asia on jäänyt vähemmälle huomiolle.

1. Valtionavustus: Kun kunta on aikanaan (yleensä 1970-luvulla) ottanut kunnossapitoonsa yksityistiet, se on myös saanut niiden kunnossapidosta valtionavustuksen eli on tiekuntien puolesta nostanut ja kuitannut valtionavustuksen korvauksena tekemästään työstä. Tämä lukee selvästi niissä hoitosopimuksissa, jotka kunnan arkistosta vielä löytyvät. Valtionavustuksia on määrätietoisesti leikattu vuosikymmenten kuluessa. Esim. Vuonna 2011 valtionavustusten määrä oli 23 miljoonaa kun jo vuonna 2015 avustus oli 5 miljoona, josta 2 miljoonaa oli tarkoitettu silloille ja losseille. Eli kunnan saamat valtionavustukset ylläpitämistään yksityisteistä ovat romahtaneet ja tälle menoerälle tarvitaan maksaja, joka on tässä tapauksessa yksityistien varrella asuva asukas.

2. Kiinteistövero: Kiinteistöverolaki on ollut voimassa vuoden 1993 elokuun alusta, jossa säädetään kiinteistön arvoon perustuvasta kunnalle menevästä kiinteistöverosta, ja joka säädettiin korvaamaan kiinteistöjen harkintaverotus, asuntotulon verotus sekä katu- ja manttaalimaksut. Kunnat käyttävät näitä verotuloja mm. kunnallistekniikan kehittämiseen, rakentamiseen, vesi- ja viemärijärjestelmiin, valaistukseen, ja liikenteen kehittämiseen (tiestö ja kadut). Nurmijärven kunta on säätänyt yhtäläisen kiinteistöveroprosentin kiinteistöille riippumatta kiinteistön sijainnista.

3. Kunnallisvero: Yksityisteiden varressa asuu huomattava määrä ihmisiä, jotka voidaan verotietojen perusteella katsoa hyvin toimeentuleviksi. Monet perheet ovat valinneet haja-asutusalueen asuinalueekseen luonnonrauhan ja maaseudun muiden arvojen vuoksi. Näin tehdessään he ovat varautuneet siihen, että kunta ei tarjoa vesi- tai viemäröintiä eikä katuvalaistusta. Kunnan tienhoito on ollut ainoa asia, jonka on voitu katsoa tulevan kiinteistöveron kompensaationa.

4. Yhdenvertaisuuslaki: 5§ mukaan viranomaisella on velvollisuus edistää yhdenvertaisuuden toteutumista toiminnassaan ja ryhdyttävä tarvittaviin toimenpiteisiin yhdenvertaisuuden toteutumisen edistämiseksi.

5. Kysymys: Asetetaanko kuntalaiset eriarvoiseen asemaan asuinpakkansa vuoksi? Jos kunta on menettänyt yksityisteiden valtionavustukset, onko oikein maksattaa sitä yksityisteiden asukkailla, joilla ei muutenkaan ole samoja palveluja kuin kaava-alueiden asukkailla, vaikkakin he maksavat saman kiinteistöveron kuin muutkin kuntalaiset ja osallistuvat samalla tavalla kunnallisveron maksuun? Eikö kiinteistöveroprosentin tulisi määräytyä sen mukaan mitä niistä käytetään kunkin alueen infran parantamiseen? Nythän nk. maalla asujat maksavat infrasta, josta eivät hyödy mitenkään. Mihin haja-asutusalueen kiinteistöveron maksaja tarvitsee vesi- ja viemärijärjestelmää, jota hänelle ei tarjota tai katuvalaistusta alueella, jossa ei koskaan käy?

Kirjoittaja on nurmijärveläinen vuodesta 1985

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lukihäiriön kanssa kamppaileva Sirkku Jauhiainen perusti verkkosivun lisätäkseen tietoisuutta: "Lukihäiriö on tehnyt minusta tarkan ja empaattisen"
 2. Keusotelta vahvistus: Ikääntyneiden päivätoiminta loppuu Rajamäellä
 3. Talkooperinne elää Mäntysalossa – Enkun lampi laitettiin kesäkuntoon
 4. Nurmijärven Kodeille valmistui 110 uutta asuntoa – "Muutto oli Nurmijärven isoin aikoihin"
 5. Kiljavantien onnettomuudella traaginen päätös – kuljettaja kuoli saamiinsa vammoihin
 6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 7. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 10. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 11. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 12. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 13. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 14. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa
 15. Mielipide: Vastaus Erkki Lehtiselle yksityisteistä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.