Mielipide: Nurmijärven lukiolla oltava jatkossakin kaksi toimipistettä

Kirjoittaja toivoo, että Rajamäellä säilyy jatkossakin lukion toimipiste. Riikka Laine

M-L Anttila

Lukiot ovat tärkeitä kuntien ja niiden taajamien elinvoimaisuudelle. Nurmijärvellä mm. sivistyslautakunta on päätynyt suosittamaan yhtä, Kirkonkylään sijoitettavaa, toimipistettä. Kustannuslaskelmissa on Rajamäen lukio todettu hyväksi vaihtoehdoksi, mutta Kirkonkylän syrjäyttäminen ei tunnu realistiselta. Miksi ei siis hyväksytä kahta toimipistettä, kuten on ollutkin? Sijaintiinhan vaikuttaa moni muukin asia kuin talous.

Seuraavassa joitakin lukio-opetusta ja erikoisesti Nurmijärveä koskevia julkisuudessa esiin tulleita ”väittämiä” sekä kahden toimipisteen ratkaisua puoltavia vasta-argumentteja.

1) ”Kirkonkylästä ei lähdettäisi Rajamäkeen” (liian hankalaa?). Miksi sitten rajamäkeläiset ”pakotettaisiin” kulkemaan samat kilometrit Kirkonkylään?

2) ”Uudet tilat Kirkonkylässä houkuttelevat uusia opiskelijoita.” Niin aivan varmasti tekisivät myös uudet Rajakaaren yhteyteen valmistuvat tuliterät tilat.

3) ”Ilman toimipistettä Rajamäellä, Kirkonkylä, Arkadia ja muut kunnat hyötyisivät saadessaan uusia oppilaita”. Rajamäen, Röykän, Herusen, ja kunnan koko pohjoisosan lukioon halukkaat nuoret taas hyötyisivät omasta lähilukiostaan, sen sijaan että joutuisivat kulkemaan eripituisia matkoja ympäri Uuttamaata.

4) ”Isommissa yksiköissä on monipuolisempi kurssitarjonta”. Suurelle osalle opiskelijoista riittää perustarjonta ja monet valitsevat aivan minimimäärän kursseja. Urheilu-, taide- ja musiikkilukiot vetävät erikoislahjakkaita. Vaativiin korkeakouluihin tähtäävät, ekstrakursseja tarvitsevat huippulahjakkaat ovat pieni vähemmistö. Kursseja opiskellaan nykytekniikkaa hyödyntäen myös etänä.

5) ”Uudet trendit lukio-opiskelussa soveltuvat paremmin isoihin yksiköihin.” Uudet metodit, digityöskentely tai erilaiset oppimisympäristöt eivät vaadi yhtä tiettyä toimipistettä. Koronaviruksen pakottamana koulumaailmassa on jo totuttu monimuotoiseen toimintaan, jota muuten on harrastettu ennenkin jossain määrin.

6) ”Opettajien tiimityö ja kokemusten jakaminen sujuu paremmin yhdessä pisteessä.” Nurmijärvellä kahden toimipisteen välinen yhteistyö ei liene ongelma, varsinkaan näin digiaikana. Yhteistoimintaa, koulutusta ja suunnittelua on järjestetty ”aina”.

7) ”Tietyt palvelut ovat opiskelijoille helpommin saatavilla keskitetysti, yhdessä suuressa lukiossa.” Pienissäkin lukioissa on erityispalveluja tarjolla, ehkä helpomminkin kuin suuren opiskelijamassan keskellä. Pienemmillä lukioilla on kiistattomia etuja: opettajat tuntevat oppilaansa paremmin, kyydistä putoavia on helpompi auttaa opintopolkuja räätälöimällä ja me-henki kasvaa oppilaskunnan yhteisissä projekteissa ja tapahtumissa. Rajamäen lukiolaisten onnistuminen ylioppilaskirjoituksissakin kestää hyvin vertailun muiden lukioiden kanssa.

8) ”Lukioon nyt hakeneiden määrät kertovat Arkadian ja Kirkonkylän suosiosta.” Yksi syy lienee myös nuoria ja heidän perheitään hämmentänyt lukiotilanne. Miten uskaltaa hakeutua lukioon, josta ei tiedetä, missä se toimii tai toimiiko ollenkaan!

Verkkokyselyssä ne, joita lukion sijainti nimenomaan koskee (Rajamäki ja kunnan pohjoisosat) kannattivat kahta toimipistettä. Päättäjien toivoisi huomioivan tämän. Yllä esitetyt näkökohdat ovat myös huomion arvoisia.

Lautakunnissa kannatus vaihtelee. Tekninen ltk käsitteli asiaa 25.6., mutta sen lausunto ei ollut vielä selvillä tämän lehden painoon mennessä.

Kuntalaisilla on vielä 26.7. asti tilaisuus ilmaista kantansa verkossa. Rajamäen alakoululaisten ja taaperoidenkin vanhemmat: jos toivotte lapsillenne omaa lähilukiota, käykää netissä, kesälomista huolimatta! Päätöksiä tehdään elokuussa.

Kirjoittaja on lukion ex-lehtori, ura naapurikunnassa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.