Pääkirjoitus: Palautuuko lukioratkaisu lähtöruutuun?

Jatkuuko lukio-opetus sittenkin vielä vuosia selvitystyön varjossa vai saako valtuusto lukioratkaisuun päätöksen. Se jää nähtäväksi. Sami Lettojärvi

Nurmijärven kunnassa on nyt vatvottu kunnallisen lukio-opetuksen tulevaisuutta useita vuosia.

Vaihtoehtoja on pyöritelty monia. Välillä on selvitetty sitä kannattaisiko lukio rakentaa Kirkonkylään kirjaston yhteyteen vai jatkettaisiinko sittenkin kahdessa toimipisteessä. Tänä keväänä on selvitetty vaihtoehtoja kannattaisiko lukio sijoittaa kokonaan Rajamäelle tai keskittää Kirkonkylään vai onko nykymalli sittenkin toimivin vaihtoehto. Lisäksi samalla on pohdittu Kirkonkylältä lukion paikkaa, onko Toreeninmäki sopiva sivistyslaitokselle vai liikuntapuisto vai sittenkin joku muu?

Selvityksiin on uhrattu jo kymmeniä tuhansia euroja euroa – jopa satoja, jos laskee viranhaltijoiden tehneen palkollista työtä asian eteen vuosia.

Nyt viranhaltijat ovat ansaitulla kesälomalla, mutta lukioratkaisu jäi lomien alla totaalisen auki. Jopa vielä enemmän auki kuin kuukausi sitten näytti.

Tekninen lautakunta antoi asiasta lausunnon, jossa se esittää, että nyt esitettyjen ratkaisuiden lisäksi tulee etsiä vielä kustannustehokkaampia vaihtoehtoja. Tämä sama asia kirjattiin jopa kunnan tiedotteeseen, jossa pyydettiin kuntalaisiakin pohtimaan, olisiko vielä joku keino selvitä halvemmalla.

Lausunto on sinänsä vain yksi muiden joukossa, eikä vielä varma ohje palveluverkkotyön jatkumoon, mutta kun lausunnon valmistelija on palveluverkkotyötä johtava tekninen johtaja, niin asia voi vaikuttaa suuresti pave-työn etenemiseen.

Vaarana on siis, että elokuussa palataan takaisin lähtöruutuun.

Se on todellinen vaara, sillä siinä vaiheessa moni repii peliverkkarinsa ja vähäinenkin usko asian etenemiseen loppuu kuntalaisilta.

Toivottavaa olisi, että oli ratkaisu mikä hyvänsä, niin ratkaisu saadaan aikaan, eikä asiaa enää siirretä.

Toki yli varojen ei voida elää, kun talous on tiukassa paikassa, mutta silti päätöksiä pitäisi pystyä tekemään.

Lukioratkaisun on kuitenkin kerrottu tarvittavan ennen muita palveluverkkopäätöksiä. Jos sitä ei ensin saada, niin on vaarana ettei palveluverkkotyö pääse muilta osinkaan eteenpäin. Näitä päätöksiä tarvitaan jo remontoitavien kohteiden takia, ettei remontit viivästy ja lasten ja aikuisten olo esimerkiksi huonossa sisäilmassa pitkity.

Epätietoisuus palveluiden tulevaisuudesta ei ainakaan edistä myöskään yhdenkään perheen muuttoa Nurmijärvelle tai nuoren hakeutumista lukioon, vaan ajaa pikemminkin katsomaan naapurikuntien tarjontaa tai miettimään ihan muita ratkaisuja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.