Mielipide: Vastaus Erkki Lehtiselle yksityisteistä

Kalevi Laine, Juuso Jaakola-Siimes

Erkki Lehtinen kirjoitti mielipidepalstalla yksityisteistä (NU 1.7.2020).

Järjestäytyneillä yksityisteillä on Nurmijärvellä pitkä historia. Niiden hoitoa on organisoinut Jalmar Nyström (Metsäkylä) vuodesta 1945 alkaen ollessaan tielautakunnan puheenjohtajana. Kunnan tiemestarina Nyström toimi 1956–1968, vaikka mitään perustettua virkaa ei hänen kaudellaan vielä ollut. Hänen todetaankin ryhtyneen tavallaan oma-aloitteisesti tiemestariksi (Hannele Ruoti: Keskellä Nurmijärveä 1906–2006).

Yksityistielaki (1963) on määritellyt jo ennen uuttakin tielakia, miten järjestäydytään ja miten jaetaan tienhoidon kustannukset tien käyttäjien kesken ja vastuu on ollut viime kädessä tien osakkailla myös niissäkin tapauksissa, joita kunta on hoitanut sopimuksilla.

Lain muuttuessa (yksityistielaki 560/2018 13.7.2018) kunta ryhtyi tukemaan tiekuntia muun muassa kolmella koulutuksella (23.1., 19.3. ja 26.11.-19) ja neuvonnalla hyvissä ajoin. Koulutus ja neuvonta jatkuu vieläkin. Samalla ryhdyttiin toimiin, joilla saatettaisiin koko yksityistiekanta tasaveroisen avustuskohtelun piiriin, kuitenkin niin, että avustus yhtäältä riittävästi korvaa aiemmin hoidettuja teitä ja toisaalta aiempaa paremmin avustaa muita teitä. Tästä syystä kannatimme uutta järjestelyä teknisen lautakunnan käsittelyssä 25.4.2019. Myöskin koko lautakunta oli yksimielinen asian käsittelyssä.

Valtuuston käsittelyssä avustustasot konkretisoituivat tasolle (45%–75%), joka mielestämme toteutti tasapuolisuuden kaikkien teiden välillä ja jätti osakkaiden maksettavaksi selvästi pienemmän osan kustannuksista kuin monessa eteläisen Suomen kunnassa. Ongelmallisia ovat vilkkaat läpiajotiet muun muassa Kirkkotie Kirkonkylässä.

Erkki Lehtinen on täysin oikeassa siinä, että on pidettävä huolta riittävistä avustusmäärärahoista. Nyt ollaan siirtymäkauden alussa ja pari seuraavaa vuotta tulevat näyttämään, kuinka tehokas järjestelmä on, siksi kunnanhallituksen ja valtuuston käsittelyssä ajoimme lävitse riittävän ennakkoavustuksen tulevalle hoitokaudelle.

Samalla päätettiin tarkastella yksityisteiden hoidon toteutumista kahden kauden jälkeen. Tänä aikana määrärahat on pidettävä mielestämme aiemmalla tasolla.

Asian etenemistä hidastaa hallinto-oikeuteen toukokuussa tehty valitus.

Kalevi Laine (kesk.) on teknisen lautakunnan jäsen ja valtuutettu

Juuso Jaakola-Siimes (kesk.) on teknisen lautakunnan jäsen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu