Mielipide: Virheellinen väite mielipidekirjoituksessa: yksityistievalituksen allekirjoitti 174 asukasta

Kuvituskuva Riikka Laine

Matti Putkonen

Keskustalaiset teknisen lautakunnan jäsenet Kalevi Laine ja Juuso Jaakola-Siimes väittivät virheellisesti (NU 8.7.20), että perussuomalaiset ovat tehneet valituksen kunnan päätöksestä siirtää kymmeniä vuosia kunnan hoitovastuulla olleet yksityistiet asukkaiden maksettavaksi. Totuus on toisenlainen eli allekirjoittaneita on yhteensä 174. Allekirjoittaneet edustavat asukkaita 52 tieltä, jotka Nurmijärven kunnanvaltuusto vuosikymmeniä sitten on ottanut hallinnollisilla päätöksillä kunnossapitovastuulleen ja hoitoonsa.

Vaikka Laineen ja Jaakola-Siimeksen väite saattaa hivellä perussuomalaisia, niin se ei pidä paikkaansa. Voihan olla, että totuus kirvelee. Vai onko niin, että he eivät ole lukeneet heillekin toimitettua valitusasiakirjaa?

Kaikkiin asiakirjoihin kannattaisi tutustua perusteellisesti niin lautakuntien kuin valtuustojen jäsenten. Jos näin olisi tehty, kun tekninen lautakunnan 25.4.2019 päätti esittää ns. hoitosopimusten lakkauttamista, olisi selvinnyt, että päätös on hyvän hallintotavan vastainen. Päätösperusteluissa todettiin yksiselitteisesti: ”Hoitosopimusteiden tiekunnat eivät ole muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta pitäneet kokouksia vuosikausiin, eivätkä siten toimi yksityistielain mukaisesti”.

Tieyksiköinnit ovat vanhentuneet, eikä tiekunnan osakkailla ole kaikilta osin selkeää käsitystä lain mukaisista vastuista. Käytännössä hoitosopimusten piirissä olevat yksityistiet mielletään usein ns. kunnan teiksi.

Hyvä hallintotapa olisi edellyttänyt, että lautakunnan jäsenet olisivat viheltäneet pelin poikki, vaatineet kunnon perustelut ja aloittaneet asukkaiden kanssa avoimen vuoropuhelun sekä yksityistiekriteerien laatimiset. Jos näin olisitte toimineet lautakunnassa, niin hallinto-oikeusvalitus olisi voita estää.

Samoin Nurmijärven yksityistiehistoria jäi aika vaillinaiseksi kirjoituksessanne. Kunnanvaltuusto on vuosikymmenien aikana ottanut pala kerrallaan 160 kilometriä yksityisteitä hoitovastuulleen. Kun valtuusto on päätökset tehnyt, niitä ei voi tekninen lautakunta eikä hallitus sanoa irti. Vain valtuusto voi sen tehdä. Nyt näin ei ole tehty, eli hoitosopimukset ovat voimassa ja kunnalla on hoitovastuu edelleen.

On vaarallista, että keskeiset kunnanpäättäjät ovat puoluepolitisoimassa kuntalaisten hallinto-oikeuden valituksen. Se herättää epäilyn, tulevatko kunnanhallituksen vastaukset hallinto-oikeudelle perustumaan faktoihin vai ovatko vastaukset puhtaasti puoluepoliittisia?

Me 174 hallinto-oikeudelle valituksen tehnyttä peräämme vain oikeudenmukaisuutta ja yhdenvertaista käsittelyä sekä vastinetta maksamillemme veroeuroille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rotat yleistyneet taajamissa? – Nähty yleisten tilojen ympärillä Rajamäellä ja Klaukkalassa
 2. Lepsämän koulun väistötilat vihdoin valmiina – tuhopoltossa tuhoutuneen koulun uudelleenrakentaminen vielä avoinna
 3. Nurmijärven lukioratkaisu jakaa mielipiteet – osa valtuutetuista epäilee, ettei asiaan saada vielä ratkaisua elokuussa
 4. Rajamäellä mielenosoitus lukion toimipisteen säilyttämisen puolesta – paikalla odotetaan satoja paikallisia
 5. Nurmijärvestä tuli koronavoittaja – kehyskunnat vetävät nyt uusia asukkaita
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 8. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 9. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 10. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 11. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 12. Mielipide: Onko Onnenkimpaleella tulevaisuutta?
 13. Röykän koulun tuntumaan rakentuu uusi kevytväylä – työt haittaavat ajoa koululle ja päiväkodille
 14. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 15. Ali Mirzain seinämaalaukset tuovat väriä uimahallin seinille – nyt näyttely Helsingissä

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.