Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Virheellinen väite mielipidekirjoituksessa: yksityistievalituksen allekirjoitti 174 asukasta

Keskustalaiset teknisen lautakunnan jäsenet Kalevi Laine ja Juuso Jaakola-Siimes väittivät virheellisesti (NU 8.7.20), että perussuomalaiset ovat tehneet valituksen kunnan päätöksestä siirtää kymmeniä vuosia kunnan hoitovastuulla olleet yksityistiet asukkaiden maksettavaksi. Totuus on toisenlainen eli allekirjoittaneita on yhteensä 174. Allekirjoittaneet edustavat asukkaita 52 tieltä, jotka Nurmijärven kunnanvaltuusto vuosikymmeniä sitten on ottanut hallinnollisilla päätöksillä kunnossapitovastuulleen ja hoitoonsa.

Vaikka Laineen ja Jaakola-Siimeksen väite saattaa hivellä perussuomalaisia, niin se ei pidä paikkaansa. Voihan olla, että totuus kirvelee. Vai onko niin, että he eivät ole lukeneet heillekin toimitettua valitusasiakirjaa?

Kaikkiin asiakirjoihin kannattaisi tutustua perusteellisesti niin lautakuntien kuin valtuustojen jäsenten. Jos näin olisi tehty, kun tekninen lautakunnan 25.4.2019 päätti esittää ns. hoitosopimusten lakkauttamista, olisi selvinnyt, että päätös on hyvän hallintotavan vastainen. Päätösperusteluissa todettiin yksiselitteisesti: ”Hoitosopimusteiden tiekunnat eivät ole muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta pitäneet kokouksia vuosikausiin, eivätkä siten toimi yksityistielain mukaisesti”.

Tieyksiköinnit ovat vanhentuneet, eikä tiekunnan osakkailla ole kaikilta osin selkeää käsitystä lain mukaisista vastuista. Käytännössä hoitosopimusten piirissä olevat yksityistiet mielletään usein ns. kunnan teiksi.

Hyvä hallintotapa olisi edellyttänyt, että lautakunnan jäsenet olisivat viheltäneet pelin poikki, vaatineet kunnon perustelut ja aloittaneet asukkaiden kanssa avoimen vuoropuhelun sekä yksityistiekriteerien laatimiset. Jos näin olisitte toimineet lautakunnassa, niin hallinto-oikeusvalitus olisi voita estää.

Samoin Nurmijärven yksityistiehistoria jäi aika vaillinaiseksi kirjoituksessanne. Kunnanvaltuusto on vuosikymmenien aikana ottanut pala kerrallaan 160 kilometriä yksityisteitä hoitovastuulleen. Kun valtuusto on päätökset tehnyt, niitä ei voi tekninen lautakunta eikä hallitus sanoa irti. Vain valtuusto voi sen tehdä. Nyt näin ei ole tehty, eli hoitosopimukset ovat voimassa ja kunnalla on hoitovastuu edelleen.

On vaarallista, että keskeiset kunnanpäättäjät ovat puoluepolitisoimassa kuntalaisten hallinto-oikeuden valituksen. Se herättää epäilyn, tulevatko kunnanhallituksen vastaukset hallinto-oikeudelle perustumaan faktoihin vai ovatko vastaukset puhtaasti puoluepoliittisia?

Me 174 hallinto-oikeudelle valituksen tehnyttä peräämme vain oikeudenmukaisuutta ja yhdenvertaista käsittelyä sekä vastinetta maksamillemme veroeuroille.