Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kysymyksiä Keusotelle: Miksi juuri Rajamäen päiväkeskus aiotaan sulkea?

Saako suoriin kysymyksiin suoria vastauksia, kiitos!

Miksi juuri Rajamäen päiväkeskus aiotaan sulkea? Mitkä ovat sulkemisen Keusotelle tuottamat säästöt? Kunnalla tärkeään toimintaan oli varaa vuosikymmenet.

Onko tutkittu syyt, miksi Rajamäen päiväkeskuksen käyttöaste pienentynyt? Mainostitteko tarpeeksi julkisuudessa vuoden 2019 alusta lähtien päiväkeskuksen eri päivien ohjelmia muutenkin kuin keskuksen omalla ilmoitustaululla? Oliko siitä lehdessä: isäntä vaihtunut, toiminta jatkuu, tervetuloa?

Miksi asiasta ilmoitetaan vasta nyt, kun toimintakauden alkuun on vajaa kaksi kuukautta? Miksi päätös on nyt lopullinen, eikä mahdollisuutta lisätä käyntejä annettu?

Mitkä ovat olleet Heikkarin, Rajamäen ja Klaukkalan päiväkeskusten käyttöasteet hlö/vuosi? Luvut julki, kiitos.

Mitä Ratakujan isoihin tiloihin tulee lopetuksen jälkeen?

Miten aiotaan hoitaa rajamäkeläisen vanhusväestön ja muistisairaiden viikoittaiset kohtaamiset, toiminta ja aktiivisuuden säilyminen Keusoten taholta päiväkeskuksen sulkemisen jälkeen? (Yksinäisyyden myötä muistihäiriöt ja terveyden yleinen heikkeneminen voivat lisääntyä, kirjoittaa kunnanjohtaja Outi Mäkelä (AP 2014).

Eräs 82-vuotias ystäväni Kirkonkylältä sanoi: ”Ja milläs minä kiipeän johkuun Toreeninmäkeen lonkkaproteeseillani. Saapi olla menemättä.”

Nousiko Heikkarin vuokra? Miksi päiväkeskusta ei säilytettäisi Rajamäellä? Helppo, lyhyt matka kirkolta vaikka bussilla. Päiväkeskus 150 metrin päässä pysäkiltä. Tasamaata, ei portaita, ei kiipeämistä mäelle.

Entä tilankäyttö kolmannelta sektorilta eli vapaaehtoistyötä tekeviltä ryhmiltä? Esimerkiksi SPR:n Rajamäen osasto on saanut käyttää tilaa vuosikymmenet osaston kokouksiin, Kultaisen Iän kerhon kokouksiin, Omaishoitajien tukiryhmän toimintaan ja vuotuiseen Ystävänpäivätilaisuuteen koko kylän väelle. Voin sanoa, että toimintakauden aikana olemme käyttäneet tilaa yli 30 kertaa= 300–350 henkeä.

Korvauksena mukavan, helppokulkuisen tilan käytöstä päätimme parikymmentä vuotta sitten ostaa Nurmijärven kunnalle päiväkeskukseen pianon. Se oli meiltä iso päätös, ja siellä se nyt on kaikkien käytettävissä. Nieli monien vuosien säästöt.

Ystävättäreni sisar kaatui pahasti kotonaan, eikä niin ikään seniori-ikäinen sisar saanut häntä ylös lattialta. Vanhan ensiapuohjeen mukaan hän soitti 112 , ja paloasemalle matkaa 200 metriä. Hänelle vastattiin, että nämä hommat hoitaa nykyään Keusoten toimesta Mehiläinen Yhtymä. Avun tulo kesti aika kauan. Onko asia varmasti kaikkien Keusote-kuntien asukkaiden tiedossa ja hoituuko 112 kautta aina vai mistä numerosta?

Kysyn, koska Rajamäen Päiväkeskuksen käyttäjistä ei ehkä kaikista ole kysyjiksi.

SPR:n Rajamäen osaston puheenjohtaja