Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Oikeuksia, mutta velvollisuuksiakin

Perinteiset jokamiehenoikeudet tarjoavat upeat mahdollisuudet liikkua ja virkistäytyä luonnossa riippumatta siitä, kuka on alueen omistaja tai haltija. Luonnosta nauttiminen jokamiehenoikeuksien sallimissa rajoissa on ilmaista eikä edellytä maanomistajan lupaa tai suostumusta.

Hyviä käytöstapoja arvostavat kuitenkin niin maanomistajat kuin kanssaliikkujat; marjastamaan ja sienestämään ei ole kiva tulla muutaman kymmenen metrin päähän asunnoista.

Luonnossa liikkujan on aina muistettava vastuullisuus: jokamiehenoikeutta käyttämällä ei saa aiheuttaa haittaa tai häiriötä toisille tai ympäristölle.

Viime aikoina on keskustelua käyty suosittujen ulkoilualueiden pysäköintiongelmista, roskaamisesta ja jopa luvattomista nuotioista.

Vaikka jokamiehenoikeudet ovat laajat, Suomen lainsäädäntö suojaa esimerkiksi jokaisen kotirauhaa. Ja vapaa-ajan asuntohan on kesäkoti.

Jokamiehenoikeuksien käyttäminen ei saa aiheuttaa vähäistä suurempaa haittaa tai häiriötä toisille tai ympäristölle.

Näissä asioissa rajanveto vähäisyydelle on tulkintakysymys ja monien kärhämien aihe.

Koronaviruspandemian takia moni on löytänyt Suomen uudella tavalla. Kaikki pääsevät helpommalla, jos kukin luonnossa liikkuja pohtii edes hetken jokamiehenoikeuksien sisältöä ja rajoituksia.