Hyötyjätteitä, vaarallista jätettä, metalliromua, sähkölaitteita ja puujätettä saa viedä ilmaiseksi liki kaikille jäteasemille. Tämän lisäksi keräysautot kiertävät keräten kotitalouksien metalliromua sekä vaarallista jätettä maksutta.
Korona-aika teki keväällä muutoksia keräysten aikatauluihin, mutta kokonaan niistä ei ole toki luovuttu.
Kaikesta tästä huolimatta ekopisteet pursuavat usein jätteestä myös Nurmijärvellä ja niihin päätyy kaikkea mahdollista sohvista autojen renkaisiin.
Ihmisten välinpitämättömyys jätteiden käsittelyssä työllistää jätteiden vastaanotosta ja kierrätyksestä vastaavia toimijoita niin, että jätepisteiden siivoaminen on kokopäiväistä työtä.
Lähes päivittäin ihmiset julkaisevat myös sosiaalisessa mediassa kuvia ekopisteiden viereen kipatuista roskista tai luontoon viedyistä jätteistä.
Samalla vaivalla kuin sohvan tai rautaromut kantaa metsän pimeyteen, ne voisi kuljettaa kierrätyskeskukseen, jonne monet kierrätettävät materiaalit saa viedä täysin ilmaiseksi.
Eikä se sekajätekuorman vieminenkään oikeasti paljon maksa, kyse lienee enemmänkin vaivannäön välttämisestä.
Ihmiset ovat viime kuukausien aikaan siivonneet tavallista enemmän kotejaan ja mökkejään, joten myös jätettä on syntynyt enemmän.
Jätepisteiden tyhjennysvälejä on tiivistetty tarpeen mukaan, mutta tästäkin huolimatta pisteet ovat ajoittain täynnä.
Silloin pitäisi muistaa, ettei jätepisteen viereen saa jättää pahveja ja muita omaan Molokiinsa kuuluvia aineita, vaikka piste olisikin tuolla hetkellä täynnä. Tuuli vie nopeasti pahvit lähiasutuksen riesaksi.
Pakkauskierrätys Rinki Oy:n aluepäällikkö Jari Koivunen on kuitenkin kertonut, että 99,5 prosenttia ihmisistä toimii esimerkillisesti.
Tuon jäljelle jäävän puolen prosentin välinpitämättömyys kuitenkin tarttuu seuraavaan. Kun yksi jättää pahvieränsä Molokin ulkopuolelle, seuraava kokee sen oikeaksi toiminnaksi, ja jätevuori kasvaa.
Kierrätys on kehittynyt kaiken aikaa ja suomalaiset ovat oppineet hyviksi kierrättäjiksi.
Toivottavasti saamme pian lisää muovikeräyspisteitä, sillä muovijätettä kertyy kotitalouksien arjessa yllättävänkin paljon. Tällä hetkellä muovia kerätään vasta noin joka kolmannella jätepisteellä.