Mielipide: Muistisairas isä on käynyt mielellään Rajamäen päivätoiminnassa – Keusoten päätös huolestuttaa

Mia Lehtinen

Olen kesän aikana seurannut huolestuneena ja surullisena Keusoten päätöksentekoa ikääntyvien päivätoiminnan osalta. Muistisairas isäni on käynyt mielellään Rajamäen päivätoiminnassa kahdesti viikossa ja viihtynyt siellä hyvin.

Hänen puolisonsa on edelleen työelämässä ja päivätoiminta on tukenut sekä isäni arkea että puolison työssäkäyntiä. Isäni on kulkenut päivätoiminnasta kotiin itsenäisesti, ja tämä on tukenut hänen toimintakykyään ja omatoimisuuttaan. Mitään muuta kuntouttavaa toimintaa isälleni ei ole tarjottu varsin nuorena sairastumisesta huolimatta.

Muistisairaalle tutut paikat, ihmiset ja rutiinit tuovat turvaa ja nyt kun yllättäen tieto Rajamäen päivätoiminnan lopettamisesta tuli (NU 9.7.20), rutiinit menevät uusiksi. Itsenäisesti kulkeminen ei enää ole mahdollista, kun päivätoiminta siirtyy Toreeninmäelle ja isäni tulee tarvitsemaan puolisonsa tukea entistä enemmän. Miten käy puolison työssä käymisen? Onko Keusotella/Nurmijärven kunnalla varaa menettää veronmaksajia?

Isälleni toivottiin jo keväällä lisäpäivää päivätoimintaan elokuusta alkaen, koska hän viihtyy siellä niin hyvin. Ohjaajat kuitenkin epäilivät sen onnistumista, kun kahtena päivänä käyminenkin on jo melko harvinaista. Kesän aikana kunnan puolesta taas annettiin ymmärtää, että toiminnan jatkuminen Rajamäellä olisi kiinni juuri kävijämääristä.

Keusoten oma valtuustoaloite on tehty 7.5.2020 sote-lähipalveluiden turvaamiseksi Keusoten alueella, etenkin, kun ikä-ihmisten suhteellinen osuus lähivuosina tulee kasvamaan. Minusta päätös päivätoiminnan keskittämisestä sotii aloitetta vastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ensin ruuhkautui koronanäytteiden tutkiminen, nyt Keusoten koronapuhelin
 2. Uusi kuntosali Kirkonkylään – KuntoKruunu laajentaa toimintaansa
 3. Nurmijärven lukioratkaisuun aikalisä – kunta selvittää edullisempia vaihtoehtoja lukiolle
 4. Nurmijärvellä ei uusia koronatartuntoja – jo kymmenes koronaton viikko putkeen
 5. Lidl ja Tokmanni avaavat yhteismyymälän Kirkonkylään – "Paljon odotettu ja toivottu hanke"
 6. Kirkonkylän Lidliin päivittäistavaraa ja käyttötavaroita – myös paistopiste suunnitteilla
 7. Silja Line Seurakisat toivat vipinää Klaukkalan urheilukentälle
 8. Esitutkinta valmistui: Naamiomiesten Espoossa tavoittelemasta kontista löytyi "tiiliskivinä" 176 kiloa kokaiinia – arvo 25 miljoonaa euroa
 9. Pokaali kainaloon yöksi – 11-vuotias Daniel Raisvuo nauttii kiihdytysautoilun yhteisöllisyydestä
 10. Asiantuntijan mukaan lapsen ylivilkkauden takana voikin olla heikentynyt näkö – "Runsas ruutuaika rasittaa silmiä"
 11. Miten puhua nuorelle koronaviruksesta? MLL neuvoo vanhempia olemaan rohkaisevia, mutta realistisia – ja muistuttamaan koulujen ohjeiden noudattamisesta
 12. USU: Taloyhtiön yhtiökokous voi olla koronalinko – "Kokouspaikaksi ei sovi pieni harrastetila"
 13. Hus: Koronavirusnäytteiden tutkiminen ruuhkautui, asiakkaiden on varauduttava useiden päivien viiveisiin
 14. NJS:lle harmittava tappio – PK-35 lisäajalla voittoon
 15. Alaikäiset pojat tehtailivat useita miljoonia tietomurtoja – hyödyt jäivät vähäisiksi, mutta seuraukset voivat olla kovat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.