Mielipide | Luontokohde Metso-suojeluohjelmaan

Palojoen kylän pohjoisinta osaa hallitsee melko laaja talousmetsäalue. Sen halkaisee pohjois-eteläsuunnassa harjumaisema. Tuo niin sanottu Impivaaran harju lähtee eteläpäästä Nurmijärvi-Siippoontiestä ja päättyy pohjoispäässä lähelle Raalan kylän rajaa. Se jakaa talousmetsän tyypit selvästi kahtia. Länsirinteet rehevää, paikoin lehtomaista hyväkasvuista sekametsää. Itäpuoli karunpuoleista hidaskasvuista kangasmetsää. Metsäluonnon näkökulmasta vaihtelevan rikasta aluetta.

Harjulla on alue, joka pysäyttää kulkijan. Kaunis, melko yhtenäinen jäkälätyypin kuvio. Pintakasvina puhtaan kaunis harmaa jäkälä. Puusto harvaa, hidaskasvuista iäkästä mäntyä.

Alue on säästynyt talousmetsän käsittelyltä. Metsä on osa vanhaa sukutilaa, jonka Tapio ja Anna-Liisa Pyynönen omistavat jo neljännessä polvessa. Metsänomistajan pyynnöstä Metsäliiton asiantuntija Piia Jyväs kävi alueen arvioimassa ja kartoittamassa. Alue on merkitty tilan metsätaloussuunnitelmaan. Korvamerkitty alue on noin neljä hehtaaria. Metsäkeskuksen asiantuntija Inna Salminen on käynyt paikan päällä ja arvioinut sen täyttävän Metso-suojeluohjelman kriteerit ja todennut arvokkaaksi luontokohteeksi, säilytettäväksi tuleville sukupolville.

Luonnonkaunista luontokohdetta ei saa tekemällä. Se syntyy pitkän ajan seurauksena. Sitä ei voi tuoda eikä viedä. Siksi se on niin arvokas.

Impivaaran maasto on koiraharrastajien suosimaa ja pelastuskoirien kouluttamiseen erinomaista. Rajamäen Rykmentin suunnistajat kouluttavat siellä usein nuoria lajinsa pariin. Metsästykseltä se on osittain suljettu. Kokemuksesta tiedetään, että metsästyksen salliminen olisi alueella riskialtista.

Harjumaasto on myös ihmiselle oiva luonnonmukainen kuntosali. Sieltä löytää luonnollisen hien ja hyvällä tuurilla voi ihailla metsän eläinten kaunista menoa. Unohtaa ei saa luonnon runsaskätistä vieraanvaraisuutta. Kulkija saa kotiin vietäväksi aina tuoreet marjat ja sienet. Ei tarvita tuotteen alkuperämerkintöjä päivämäärineen. Tuotteet ovat luomua.

Kulttuurihistoriallista värinää tuntee jalkapohjissa askeltaessa Impivaaran maisemissa. Kansalliskirjailija Aleksis Kivi viihtyi usein Raalan kartanossa ja käytti tätä reittiä kulkiessaan. Kirjailijan tuotannosta aistii useita kohtia, jotka sopivat juuri näihin maisemiin. Näin kirjailijan Seitsemän veljeksen juhlavuoden kunniaksi on hienoa nostaa tämä paikallinen arvokas luonto- ja kulttuurihistoriallinen kohde esille.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut