Mielipide: Onko Onnenkimpaleella tulevaisuutta?

Heikkarin päiväkeskus on ollut suljettuna maaliskuun 16. päivä lähtien koronatilanteen vuoksi. Vielä ei ole tiedossa avautuuko päiväkeskus enää lainkaan Heikkarissa. Riikka Laine

Kalevi Laine

Nurmijärven Onnenkimpale ry on 5.6.1996 perustettu vanhus- ja vammaistyötä tekevä yleishyödyllinen yhdistys, jonka jäseninä ovat Nurmijärven kunta, Nurmijärven ev.lut. seurakunta, Nurmijärven kehitysvammaisten tuki ry ja Nurmijärven invalidit ry.

Näiden lisäksi Heikkarissa toimivat tällä hetkellä Nurmijärven Reumayhdistys ry, Nurmijärven Hengitysyhdistys ry, Keski-Uudenmaan omaishoitajat ja läheiset ry, Nurmijärven opisto ja Nurmijärven musiikkikoulu.

Yhdistystä oli perustamassa 1996 muun muassa kunnanjohtaja Toivo Seppälä (kok.), koska silloin yhdistyksillä oli mahdollisuus saada avustusta Raha-automaattiyhdistykseltä (RAY 70 %).

Myös terveyskeskuksen henkilöstöä oli pyydetty mukaan, muun muassa avoterveydenhuollon johtava hoitaja Leena Luokola, kunnan hallintopäällikkö Marja-Liisa Back sekä hallintojohtaja Jukka Anttila, joka oli ensimmäinen Onnenkimpaleen puheenjohtaja usean vuoden ajan.

Yhdistyksen ensimmäisenä hankkeena oli Kissankello, joka valmistui Klaukkalaan 1998. Heikkarin palvelutalo valmistui Kirkonkylään 2003.

Keusote ilmoitti kunnalle 26.5.2020 irtisanovansa Heikkarin palvelutalon tilojen vuokrasopimuksen ja irtisanomisaika on kuusi kuukautta. Kunta puolestaan irtisanoi Heikkarin tilojen vuokrasopimuksen Nurmijärven Onnenkimpale ry:n kanssa 26.5.2020 ja tämä irtisanomisaika on vuosi.

Nurmijärven Onnenkimpale ry lähetti 14.6.2020 oikaisuvaatimuksen kunnanhallitukselle, joka asiaa käsittelemättä siirsi asian tekniselle lautakunnalle. Teknisessä lautakunnassa asia oli käsittelyssä 25.6.2020.

Asia tuli esityslistalle samana päivänä, kun oli lautakunnan kokous. Kokous pidettiin etänä ja asia oli viimeisenä listalla. Lautakunnan kokous oli harvinaisen pitkä (4 h 50 min), koska asialistalla oli muun muassa palveluverkosta päättäminen.

Tiedän, että tilojen vuokraussopimukset kuuluvat tekniselle lautakunnalle, mutta taustatietojen puuttuessa Jenni Sandberg ehdotti, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi ja minä kannatin Jennin ehdotusta. Äänestyksen tuloksena seitsemän yhdestätoista jäsenestä kannatti ehdotuksen palauttamista ja päätös oli ”asian palauttaminen uudelleen valmisteltavaksi” (pöytäkirja 25.6. § 46).

Vähäisemmissäkin asioissa on tehty vaikutusten arviointia ja kuultu tahoja, joiden toimintaan asia vaikuttaa. Kunnanhallitus on aikanaan antanut RAY:lle sitoumuksen tilojen käyttämisestä siihen anottuun tarkoitukseen. Olisikin toivottavaa, että asiaan paneuduttaisiin myös kunnanhallituksen toimesta.

Vuokrasopimuksen irtisanominen aiheuttaa yhdistykselle yli 100 000 euron tulonmenetyksen vuodessa, joka ei voi olla vaikuttamatta yhdistyksen toimintaan ja tulevaisuuteen. Avustuksen kohteena olevaa omaisuutta ei saa käyttää pysyvästi muussa kuin avustuspäätöksessä määrätyssä tarkoituksessa 20 vuotena avustuksen myöntämisestä ja tämä aika päättyy vasta 2024 (nykyisin STEA/ Sosiaali- ja Terveysjärjestöjen avustuskeskus). Tilojen vuokraaminen ulkopuoliseen käyttöön voi myös johtaa avustuksen osittaiseen takaisinperintään.

Nurmijärven Onnenkimpale ry on kutsunut kunnanhallituksen jäsenet, hyvinvointilautakunnan ja teknisen lautakunnan jäsenet sekä esittelijät info- ja keskustelutilaisuuteen Heikkariin. Tilaisuus pidetään 12.8. Samalla on mahdollisuus tutustua tiloihin.

Vanhusneuvoston pj. Erkki Partanen ja yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja Jukka Anttila on pyydetty paikalle kertomaan yhdistyksen historiasta ja Heikkarin toiminnallisesta ideasta.

Toivottavasti luottamushenkilöt ja kunnan johto noudattavat kutsua ja osallistuvat tähän tilaisuuteen ja että saadaan aikaan ratkaisu, jossa Heikkarin tilat voidaan säilyttää ikäihmisiä palvelevassa käytössä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu