Mielipide: Keskitetty lukio on loikka eteenpäin

Kirjoittajan mielestä lukio pitäisi keskittää Kirkonkylään. Kuvituskuva. Riikka Laine

Markku Jalava Kirjoittaja on kunnanhallituksen jäsen (kok.)

Kunnallisen lukion tulevaisuuden ratkaisut lähestyvät. Viranhaltijat ovat tehneet kiitettävästi selvityksiä ja kyselleet kuntalaisten mielipiteitä. On aika tehdä päätös.

Poimimalla selvityksistä löytyy perusteluja kaikkiin vaihtoehtoihin: keskitetty lukio tai yhden lukion kaksi toimipaikkaa. Lukioratkaisun tekeminen pitää kuitenkin aloittaa vastaamalla kysymykseen, mitä lukiolta halutaan tulevaisuudessa? Selvitysten antamia tuloksia on painotettava sen mukaan, mitä tavoitellaan.

Painotan pedagogisia ja toiminnallisia tekijöitä. Minkälaiset eväät lukio antaa nuorille elämää ja jatko-opintoja varten? Ja minkälaiset mahdollisuudet valittu ratkaisu antaa lukion kehittämiselle myös tulevaisuudessa?

Keskitetty lukio Kirkonkylään sijoitettuna vastaa mielestäni parhaiten noihin vaatimuksiin.

Suurempana ja keskitettynä lukio mahdollistaa laajemman kurssitarjonnan, enemmän valinnanmahdollisuuksia ja oheistoimintaa. Resurssien käyttö on tehokkaampaa. Uudet tilat tarjoavat joustavan ja innostavan oppimisympäristön. Sijainti kattaa hyvin koko Nurmijärven ja ylikin.

Lukio kahdessa toimipisteessä olisi sikäli helppo ratkaisu, että muutokset olisivat vähäisiä. Sellainen kohtaa aina vähemmän vastustusta. Päättäjien tulee kuitenkin katsoa tätä päivää pidemmälle.

Rohkea loikka eteenpäin vastaa sitä, minkä esi-isämme 1920- ja 1950-luvuilla tekivät perustaessaan oppikoulut Nurmijärvelle.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.