Mielipide: Onko aikataulu koronakriisin keskellä liian kireä lukioratkaisun tekemiselle?

Kuvituskuva. Katja Juurikko

Ritva Viitala-Aaltio

Olen yksi niistä kuntalaisista, jotka vastasivat mielipidekyselyyn lukiovaihtoehdoista. Asetuin taloudellisesti edullisen vaihtoehdon ja kampusajattelua edustavan ratkaisun kannalle.

Muutama vuosi sitten olin sivistyslautakunnan ja erikseen perustetun lukiotyöryhmän jäsenenä. Silloin tuntui selvältä, että uusi uljas lukio olisi kunnan imagon kannalta tavoitteena. Tänä päivänä lukioratkaisua on aivan pakko pysähtyä katsomaan monelta kannalta ja päätökset perustella vedenpitävästi, koska kunnan taloudellinen tilanne on vaikea ja koronakriisi tuo lisähaasteen.

Tulevaisuuden oppilasmäärien muutoksia 10-20 vuoden päähän sekä silloin käytössä olevia opetus/oppimismenetelmiä ja -käytänteitä on mahdoton ennustaa. Siksi monikäyttöisyys pitäisi asettaa koulurakennusten suunnittelussa ensisijaiseksi tavoitteeksi. Jos jatketaan kahden lukiotoimipisteen mallilla, voisi eri opetuspisteisiin keskittää eri oppiaineita, jolloin opetusryhmät olisivat suurempia. Helsingissä koulua käyneenä minun on vaikea ymmärtää, että tuollainen kahdeksan kilometrin koulumatka bussilla olisi joku ongelma, sellaisen kuljin itsekin.

Huolestuttavimpana asiana pidän nyt sitä, jos tehdään nopeasti lukioratkaisu, mutta ei samalla oteta huomioon koulutoimen muita tarpeita. Ymmärrän kyllä senkin, että on paljon turhautumista lukioratkaisun pitkittymisestä. Mutta ei voi olla oikein, että pidetään kiinni kiveenhakatuista syksyn päivämääristä, jos kaikkia varteenotettavia vaihtoehtoja – mahdollisesti aivan uusia – ei ehditä kunnolla selvittää.

Eikö koronakriisi ole riittävä syy ottaa aikalisä, että kaikki vaihtoehdot ovat olleet aidosti käsittelyssä ja kunnan taloustilanteesta saadaan oikea tilannekuva?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu