Mielipide: Huonot päätökset rumentavat yhteistä ympäristöämme

Kirjoittajan mukaan kunnantalon piharemontti ei ole onnistunut. Kuvituskuva otettu viime kesänä, kun työt olivat vielä osittain kesken. Riikka Laine

Anna Haimila

Köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa. Näin sanoo kansanviisauskin, mutta Nurmijärven kunnan kilpailutuksia tämä viisaus kuvaa huonosti.

Tuore esimerkki kunnanviraston piha-alueen uudistuksesta on surullista katsottavaa. Miltei 74 000 euron hintalapulla olisi luullut saavan jotain huikeaa, mutta lopputulos näyttää kuolleelta suola-aavikolta. Kaiken lisäksi se sopii valitettavan huonosti tähän nurmijärveläisille rakkaaseen seitsemän veljeksen kansallismaisemaan. Mikä meni vikaan?

Kun rakennetun ympäristömme osalta valitaan aina halvin vaihtoehto ilman, että esteettisille arvoille annetaan minkäänlaista painoarvoa, joutuvat näistä valinnoista kärsimään kuntalaiset useiden sukupolvien ajan.

Klaukkalasta löytyy jo useita surullisia esimerkkejä. Klaukkalan kirkko on valittu Suomen rumimpien kirkkojen joukkoon. Klaukkalan tori vaikuttaa lähinnä hylätyltä parkkipaikalta. Kirkkotien uutta liikenneympyrää reunustavat betoniaidat osoittautuivatkin pysyväksi maisemoinniksi, vaikka luulin niitä ensimmäiset kuukaudet tilapäisiksi betoniporsaiksi. Listaa voisi jatkaa pitkään.

Toivoisin, että päätöksissä korostuisivat joskus myös esteettiset arvot ja halu rakentaa kaunista, viihtyisää ja aikaa kestävää asuinympäristöä meille kaikille. Halvalla saa paljon, mutta ei hyvää. Kuntalaisena ottaisin mieluummin viisi hyvää päätöstä kuin kymmenen huonoa.

Päätösten täytyy myös tukea kunnan ja kuntalaisten toiveita oman kotiseudun esteettisyyden ja tunnelman kehittämisestä. Yhteinen ympäristömme ei voi kehittyä sattumanvaraisesti ja poukkoillen sen mukaan, minkälainen se halvin tarjous sattuu milloinkin olemaan. Voisiko jonkin kohteen osalta järjestää jopa suunnittelukilpailun, jonka lopputuloksista kuntalaiset voisivat äänestää mieleisensä?

Silmä tottuu rumaan, mutta kauniiseen ei koskaan. Silmäni onkin jo alkanut tottua useisiin kuntamme epäonnistuneisiin maamerkkeihin. Ehkä joskus pystymme rakentamaan kuntaamme myös jotain niin kaunista, että silmämme ei totu siihen millään.

Toivoisin, että päätöksissä korostuisivat joskus myös esteettiset arvot.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.