Kolumni: Suomalaisen ruuan päivä on juhlapäivä

Riikka Raekannas

Maailman toista suomalaisen ruuan päivää vietetään 4.9.2020.

Viime vuosi jäi mieliimme ilmastokeskustelun vuotena. Tämän ympärillä on pyörinyt myös suomalainen ruuantuotantokeskustelu. Kuluva vuosi voi sitävastoin olla tasapainoisen ja kunnioittavan ruokakeskustelun vuosi.

Suomalainen ruoka on ainutlaatuinen yhdistelmä puhtautta, osaamista ja vastuullisuutta. Ruuan alkuperä tunnetaan pellolta pöytään. On täysin eri asia saada tuoretta vastuullisesti tuotettua ruokaa läheltä kuin pitkien kuljetusmatkojen takaa säilöntäaineisiin kyllästettyä, tehotuotettua ruokaa. Kotimainen ruoka tuo toimeentuloa ja hyvinvointia, se kuuluu kulttuuriperintöömme ja kehittää osaamistamme.

Ruokatuotantoon liittyy aina ympäristövaikutuksia ja eettisiä kysymyksiä. Ilmastonmuutos tuo mukanaan muutoksia myös laiva- ja lentoliikenteeseen. Ei ole kestävää turvautua edes ajatuksen tasolla siihen, että ulkomailla tuotettaisiin meidän ravintomme.

Moni meistä on herännyt lähiruuan houkuttelevuuteen. On todella hienoa, että kunnassamme järjestetään tuottajien toimesta erilaisia ruokarinkejä sekä Osta tilalta- tapahtumia. Päivittäistavarakauppojen valikoimissa on yhä enemmän tarjolla alkutuottajien tuotteita. Näin kotimainen ja lähellä tuotettu ruoka on meidän kaikkien saatavilla.

Myös kuntamme julkisen ruokapalvelun tuottaja Aleksia kertoo käyttävänsä aina mahdollisuuksien mukaan kotimaisia valmisteita. Vain olemassa olevaa ja omissa käsissä olevaa ruokajärjestelmää voidaan itse kehittää.

Valitsemalla lähiruokaa annamme tukemme lähiseutumme elinvoimalle.

Kun ruoka tulee omasta maasta, sen tekijät tunnetaan ja tuotantoketju on jäljitettävissä. Puhdas maaperä, ilma ja vesi sekä vastuulliset toimintatavat takaavat, että suomalaiseen ruokaan voi luottaa- sen turvallisuus ja laatu on maailman huippua. Suomalainen ruokavalinta kannattaa ja on vastuullinen teko katsottiinpa sitä ruuan laadun, työllisyyden, eettisyyden tai ruokakulttuurin näkökulmasta.

Valitsemalla lähiruokaa annamme tukemme lähiseutumme elinvoimalle.

Suomalaisen ruuan päivä on juhlapäivä!

Kirjoittaja on kunnanvaltuutettu (kesk.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu