Mielipide | Uusi yksityistielaki – susi jo syntyessään

Asumme Penttiläntien varrella, joka on yhdystie maantien 130 (vanha kolmostie) ja maantien 45 (Hämeentie) välillä. Tie kunnostettiin paikkakuntalaisten voimin ja se otettiin kunnan hoitoon vuonna 1963. Tien pituus on noin 3 km – vuosien varrella tiestä on tullut vilkkaasti liikennöity läpikulkutie: ajoneuvomäärä on noin 150-200 ajoneuvoa vuorokaudessa. Tien osakkaina on 33 kiinteistöä, joten suurin osa tien käyttäjistä on läpikulkijoita.

Penttiläntiellä on nyt järjestäytynyt tiekunta, mutta osakkaiden mielestä tämä uusi järjestelmä loukkaa oikeustajuamme. Penttiläntiehen liittyy Hovilantie (pituus 1,5 km) ja Einolankuja (pituus 1,2km). Näillä molemmilla teillä on oma tiekuntansa ja tienpito hoidetaan ja maksetaan itsestäänselvyytenä.

Lainlaatijoilta on jäänyt alun alkaen selvittämättä, mikä on yksityistie ja mikä on yleinen tie.

Kunnassa on useita ns. yksityisteitä, joilla järjestäytyminen on vielä tekemättä. Pelkäämme, että edessä on katastrofi syksyn ja tulevan talven aikana: pystyvätkö kouluautot, ambulanssit ja muut tärkeät yhteiskunnalliset kuljetukset toimimaan ajallaan, työmatkaliikenteestä puhumattakaan.

Kunta on hoitanut teitä vuosikymmenet, sillä on työhön valmis organisaatio, asianmukainen kalusto ja osaavat työntekijät. Me olemme maksaneet tämän veroina kuten muutkin kunnan teitä käyttävät veronmaksajat.

Tuntuu siltä, että uusi yksityistielaki runnottiin läpi asiaa perusteellisesti tuntematta ja selvittämättä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut